Érdemes aranyat tartani egy befektetési portfólióban?

Érdemes aranyat tartani egy befektetési portfólióban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-30
 

Megvizsgáljuk az aranybefektetés tulajdonságait, és azt is megmutatjuk, hogy milyen hozamra számíthatnak, akik a fénylő nemesfémre teszik le a voksukat.

Sokszor hallhatjuk hétköznapi beszélgetések alkalmával, hogy az arany mindig „tuti” befektetés. A mellette felhozott fő érvek között általában a hozampotenciál és a biztonság szerepelnek. De vajon tényleg jó befektetés az arany? Milyen tévhitek övezik, és döntéshozatal előtt milyen szempontokat kell mérlegelni? Most ezt a témát járjuk körül.

Milyen formái léteznek az aranybefektetésnek?

Az aranybefektetésnek legalább két lényegesen különböző formája létezik. A klasszikus megoldás, hogy fizikai formájában (aranyrúdként vagy aranytömbként) vásároljuk meg – de ilyenkor jelentős tranzakciós költségekre kell felkészülnünk. Egyrészt az aranytömbök vételi és eladási árfolyama között számottevő árrés húzódik, másrészt a fizikai aranyat szállítani, tárolni és őrizni is kell.

Egy másik lehetőség, hogy valójában nem aranyat, hanem valamilyen értékpapírt vásárolunk, amelynek árfolyama pontosan leköveti az arany árának változásait. Igaz, hogy így fizikai formájában nem lesz nálunk az arany, ami valaki szemében előny (könnyebbség) lehet, de más úgy értékelheti, hogy pont a lényege veszik el ezzel az aranybefektetésnek. Hiszen míg a fizikai arany elvileg lehetővé teszi a modern pénzügyi rendszertől való függetlenedést, addig egy értékpapír nyilvánvalóan nem alkalmas erre, csupán az arany hozamát tudja biztosítani.

Hirdetés

Hirdetés

Tényleg jó befektetés az arany?

Ahhoz, hogy megállapíthassuk, vajon megfelel-e az igényeinknek az aranybefektetés, több szempontot kell mérlegelnünk. Nézzük a legfontosabbakat!

1. Kockázat

Kétségtelen, hogy a fizikai aranyhoz kapcsolódó kockázatok részben másmilyenek, mint a modern pénzügyi befektetések kockázatai. Például egy vállalati kötvény vagy részvény esetében kockázatot jelent, hogy a vállalat a jövőben csődbe mehet – ilyen kockázat egy aranytömbnél nincs. Árfolyamkockázata azonban az aranynak is van, mégpedig nem is elhanyagolható mértékű, amint azt a cikk későbbi részében látni fogjuk. Ha pedig igazán biztonságban szeretnénk tudni a befektetésünket, akkor egy jól őrzött helyen kell tartanunk az aranyat, minden ezzel együtt járó költséget is bevállalva.

2. Hozampotenciál

A hozampotenciál szempontjából az aranyat számos tévhit övezi. A tisztánlátás érdekében az alábbi ábrán megmutatjuk, hogy 1980. január 1-től 2024. május 28-ig hogyan változott egy uncia (kb. 28 gramm) arany dollárban kifejezett árfolyama.

A befektetési arany árfolyamának alakulása 1980-tól 2024-ig (dollár / uncia)

Látható, hogy a vizsgált időszakban 512 dollárról csaknem ötszörösére, 2 353 dollár fölé emelkedett az arany ára, ami 44,4 éven keresztül évi 3,5% hozamnak felelt meg. De meg kell jegyeznünk, hogy ez csak a nominális hozam, tehát az infláció levonása után az évesített reálnövekedés valójában ennél is kevesebb lenne.

Ugyanakkor azt is észrevehetjük, hogy a kiválasztott időszaktól függően az arany nagyon eltérő viselkedést tud mutatni. Például 2001-től 2011-ig hatalmasat szárnyalt, majd 2012-től 2016-ig erősen zuhant az árfolyama. Éppen ezért érdemes résen lenni, amikor valaki az arany hozampotenciáljáról beszél: a kezdő és záró időpontok rafinált megválasztásával bárki könnyedén találhat olyan adatokat, amelyek alátámasztják a narratíváját.

A Bankmonitor azt is kiszámolta, hogy az utóbbi 44 évben mekkora eséllyel termelt adott mértékű évesített nyereséget az aranybefektetés. Az alábbi ábra szemlélteti, hogy 1980-tól 2024-ig milyen gyakorisággal lehetett különböző nagyságú éves hozamokat elérni, amennyiben valaki 5 éven át tartotta az aranyat.

A befektetési arany által 5 éves időtávon termelt nominális éves hozam eloszlása (1980-2024.)

Meglepő lehet, de az adatok azt mutatják, hogy az aranybefektetés még 5 éves időtartamot tekintve is az esetek kb. 38%-ában veszteséget termelt! Azaz hiába várt 5 évig a befektető, végül csak alacsonyabb áron tudta eladni az aranyat, mint amennyiért megvette. Az esetek fennmaradó 62%-ában pedig nominálisan több pénzt kapott érte, mint amennyit kezdetben fizetett – de ne felejtsük el, hogy az infláció figyelembevételével a pozitív, de kicsi nominális hozamok reálértelemben még veszteséget is jelenthetnek!

Az arany tényleg mérsékelheti a portfólió kockázatát?

Habár az önálló hozamait tekintve nem biztos, hogy meggyőzött minket az aranybefektetés, egy további szempont miatt mégis elképzelhető, hogy szívesen bevonnánk a portfólióba. Ez a szempont pedig nem más, mint a más eszközosztályokkal (pl. részvényekkel) való korrelációja. A korreláció az egymáshoz viszonyított mozgás egyik mérőszámát takarja, és különösen nagy jelentőséggel bír egy portfólió egyes elemeit illetően. Ha például egy kételemű portfólió elemei alapvetően ellentétesen mozognak egymással, az nagyban elősegíti a teljes portfólió kockázatának csökkentését.

Ötlet
Egy egyszerű példával élve: ha egy kiválasztott részvény árfolyama és az arany árfolyama ellentétesen mozognak, akkor a részvénypiaci visszaesések fájdalmas hatását tompítaná az arany megtáltosodása. De ez fordítva is igaz, a részvénypiaci szárnyalást visszafogná az aranykitettség, tehát mindkét irányban működne a kilengések csillapítása.

Gyakori érvelés, hogy az arany úgynevezett menekülőeszköz, azaz borús világgazdasági környezetben jellemzően nagy kereslet támad fel iránta, és ez az árát is felhajtja. Még ha ez igaz is, akkor sem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy az arany képes volna hatékonyan ellensúlyozni a részvénypiaci turbulenciákat. Az adatok azt mutatják, hogy az arany és a részvénypiac korrelációja időben nagyon változó, vagyis bizonyos időszakokban akár erősen együtt mozognak az árfolyamaik, máskor pedig kifejezetten ellentétesen.

Eszerint tehát diverzifikációs célra sem feltétlenül alkalmas az aranybefektetés, hiszen a múltbeli viselkedése alapján nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy képes-e nagy valószínűséggel stabilizálni egy részvénytúlsúlyos portfólió hozamát.

Összefoglalás

A fentiek alapján azt mondhatjuk, hogy az arany egy meglehetősen elterjedt és nagymúltú eszközosztályt képvisel, amely bizonyos időszakokban képes volt rendkívül nagy hozamot termelni a befektetők számára. Ugyanakkor az éremnek másik oldala is van: olyan időszakot is könnyedén találunk, melynek során az arany kifejezetten rosszul teljesített, veszteséget termelt. Az árfolyamkockázata tehát jelentős, éppen ezért csak nagyon megfontolt befektetőknek szabad kacérkodniuk az aranybefektetés gondolatával. Az arany hosszú távú hozampotenciálja pedig az utóbbi évtizedek tapasztalatai szerint visszafogott, így felértékelődhet a diverzifikációs funkciója – melynek betöltésére ugyancsak mérsékelt eredményességgel alkalmas.

Jó tudni
A Bankmonitor aktuális ingyenes tartalmait heti rendszerességgel megkaphatod a postaládádba! Iratkozz fel te is a hírlevelünkre, és értesülj elsőként a legfontosabb pénzügyi hírekről!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés