Érdemes kerülnöd egy olcsóbb benzinkút miatt?

Érdemes kerülnöd egy olcsóbb benzinkút miatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-05
 

Újabb tetőponton a benzinárak. Sokan keresik az olcsóbb kutakat, ahol 10 – 20 forinttal is olcsóbban lehet hozzájutni az üzemanyaghoz, mint a legdrágább kutakon. De mennyit érdemes kerülni a kedvezőbb árak miatt? Kiszámoltuk!

Április másodikával a benzin átlagos ára 417 forintra rúgott. Mint általában most is találhatunk 15-20 forintos különbséget az egyes benzinkutak árai között. Ezért egy átlagos, 7 literes fogyasztást feltételezve kiszámoltuk, hogy mekkora utat tehetünk meg a különbözetből. Több lehetőséget is figyelembe vettünk: ha 30, 40, vagy 50 litert tankolunk egy alkalommal. A megtehető kilométereket a következő grafikon szemlélteti:

benzinkutkereses20140405

Jól látható, hogy minél olcsóbb egy benzinkút, annál inkább megéri kitérőt tenni. Ahogy annál nagyobb mozgásterünk van, minél többet tankolunk: 50 liter tankolása és 20 forintos különbözet esetén 34 kilométert mehetünk pluszban, míg 30 liter és 10 forintos különbség esetén ez csak 11 kilométer. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogyha ekkora kitérőket tettünk (az oda és a visszaútnak is bele kell férnie), akkor nem spóroltunk, hanem ott járunk, mintha tankoltunk volna egy drágább kúton. Ha pedig ezeknél a kilométereknél nagyobb kerülőt tettünk, akkor spórolás helyett csak pénzt dobtunk ki az ablakon.

Nem csak a benzinen lehet spórolni! Egy jól megválasztott bankszámlával akár évi 10 ezer forintot is megtakaríthatunk!

Ne feledjük, ezt egy 7 litert fogyasztó autóra számoltuk, a jelenlegi benzinárak mellett. Minél kevesebbet fogyaszt az autónk, annál nagyobb kitérő fér bele. Magas fogyasztás mellet viszont nem igazán éri meg olcsóbb benzinért szaladgálni. A benzinárak színvonala pedig azért fontos, mert a jelenlegi különbségek fennállása esetén a dráguló benzin megint csak kisebb lehetőséget ad a kitérőkre.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés