Erre számíthat egy átlagos CSOK Plusz igénylő

Erre számíthat egy átlagos CSOK Plusz igénylő
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-19
 

Február végéig mintegy 2000 CSOK+ igénylést nyújtottak be a bankokhoz, az átlagos hitelösszeg pedig 26 millió forint. Az érdeklődők kétharmadának nincs gyermeke, több mint felük két babát vállalna. De mire számíthat az, aki ilyen körülmények között igényli a támogatott hitelt? Mire elég a kölcsönösszeg és mennyit kell visszafizetni rá?

Hornung Ágnes rengeteg részletet árult el a CSOK Pluszt igénylőkről: február végéig mintegy 2 ezer igénylést nyújtottak be a bankokhoz, az átlagos hitelösszeg pedig 26 millió forint volt. Az igénylők 66 százaléka gyermektelen, az érdeklődők több, mint fele két babát vállalna.

A 26 millió forintos hitelösszeghez legalább két gyermekre van szükség. (Egy vállalt gyerek után ugyanis a maximális összeg 15 millió forint.) A CSOK Pluszhoz legalább egy gyereket vállalni kell, így kétféleképp jöhet ki a két gyermekes család: vagy egy gyermektelen pár vállal két babát, vagy egy meglévő gyerek mellé vállalnak még egyet.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan alakulhat egy átlagos CSOK Plusz kölcsön törlesztőrészlete két gyerekkel?

Induljunk ki abból, hogy a család 3% kamat mellett veszi fel a 26 millió forint kölcsönt 20 éves futamidőre. A tervek szerint a gyerekek a futamidő 3. és 6. évének végén érkeznének. A család nem élne az első baba után a moratóriummal.

A hitel első évében csak kamatot kell fizetnie a családnak, ennek összege 65 ezer forint. Ezt követően a havi fizetni való megemelkedik 149 745 forintra. Ezt fizeti a család az első baba érkezéséig, azaz a 36. hónap végéig. Ekkor dönthetnek az egy éves szüneteltetésről, ha ezt nem kérik, akkor a fizetni való változatlan marad. A második fontos pont a 6. év végén jön el, ekkor születik meg a második baba és az állam elenged 10 millió forintot a tartozásból. Emiatt a havi fizetni való a futamidő végéig lecsökken 76 775 forintra.

Összességében a teljes visszafizetés 22 662 907 forint, ami elmarad az igényelt 26 millió forint kölcsönösszegtől.

Hogyan alakul a törlesztése 26 millió Ft CSOK Plusznak két vállalt gyermek esetén

Ezzel szemben mi a legrosszabb eset? Az, ha nem születne egyetlen gyermeke sem a párnak. Milyen fizetési kötelezettséggel néz szembe ekkor a pár? A kölcsön törlesztője kezdetben nem lesz más, az első évben 65 ezer forint lenne a részlet, ami a második évtől 149 745 forintra emelkedne. Ezt kellene fizetni a 8. év végéig.

Ekkor lejár a gyerekvállalási határidő – ez két vállalt baba esetén 8 év – és vissza kell fizetni a jogosulatlanul igénybe vett kamattámogatást, mégpedig egy összegben, 120 napon belül. (Ez a kamattámogatás mellett egy büntetést is tartalmaz, ami a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt értékének felel meg.) Ez az egyösszegű fizetési kötelezettség 12 709 226 forintra rúg. Ráadásul a havi fizetnivaló is megemelkedik a 9. évtől 190 038 forintra, ezt kellene rendeznie a családnak a futamidő végéig.

A legrosszabb esetben a kölcsönre visszafizetendő összeg 53 433 256 forintra emelkedne.

Mire elég 26 millió forint támogatott hitel?

Hornunk Ágnes azt is elmondta, hogy az érdeklődők nagyságrendileg 87 százaléka használt lakás vásárlásra, 13 százaléka új építésű lakás vásárlására, építésére, míg 1 százaléka meglévő otthona bővítésére igényelte a támogatást.

De mégis mire elég a 26 millió forint, ehhez érdemes a kölcsön összegét a KSH statisztikáin keresztül is megnézni. Négyzetméterárak használt és új építésű lakások, házak esetében 2023. III. negyedévéből vannak.

Az árak természetesen jelentősen eltérnek az ország egyes részein. Nem meglepő módon az átlagos 26 millió forintos hitelösszeg Budapesten ér a legkevesebbet, itt 29,68 négyzetméter használt lakásra és 22 négyzetméter új építésű lakásra lehet csak elég. A legtöbbet Észak-Magyarországon lehet kihozni az átlagos kölcsönösszegből, ott közel 132 négyzetméter használt lakóingatlan ára is kijöhet 26 millió forintból.

Jó tudni
Ha az országos átlagot nézzük, akkor is hatalmas különbséget láthatunk: használt lakásból akár 60,19 négyzetméterre is futja a 26 millió forintból, ugyanakkor új építésű lakásnál/háznál már csak 26,86 négyzetméterre elég ugyanez az összeg.

Mennyi négyzetméter ingatlanra elég 26 millió Ft CSOK Plusz hitel?

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a támogatott kölcsönnél van a lakás/ház alapterületére vonatkozóan is elvárás. Ez függ a gyermekek számától és attól, hogy egylakásos lakóépületről, azaz házról, vagy többlakásos épület egy lakóegységéről, azaz lakásról van-e szó.

Az esetek több, mint felében két gyermeket vállal a család, ezért a kétgyermekes családokra vonatkozó elvárásokat vizsgáljuk meg. Lakás esetén legalább 50 négyzetméteres, míg ház esetén minimum 80 négyzetméteres ingatlant szükséges vásárolni két gyermek mellett.

Látható, hogy az új építésű ingatlanok esetében a támogatás a minimálisan elvárt alapterület mekkora részére lehet elég. Itt még lakások esetén is jócskán bele kell tenni más forrást az ingatlan megvásárlásához. Ez alól talán a dél-alföldi régió képez kivételt, ahol a minimális alapterület közel 80%-ára lehet elég a támogatott hitel.

A használt ingatlanoknál sokkal pozitívabb a kép, az átlagos hitelösszegből a fővárost leszámítva már kijöhet egy minimális alapterületű lakás. De számos régióban még a házak minimális 80 négyzetméteres elvárása is fedezhető belőle. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy önerő nélkül nem vásárolható ingatlan, a vételárnak ugyanis legfeljebb a 80 százalékát teheti ki a kölcsön. Vagyis bármekkora házat, lakást is tervezünk venni  a hitelből, arra készüljünk, hogy annak 20%-át legalább önerőből kellene rendezni.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés