És igen: tovább csökkenhetnek a hitelkamatok

És igen: tovább csökkenhetnek a hitelkamatok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-17
 

Balog Ádám, az MNB alelnöke a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy tovább csökkentheti az MNB az alapkamatot. A háttérben a kedvező nemzetközi folyamatok állnak, többek között az Európai Központi Bank (EKB) június 5-i kamatcsökkentése. Megítélésünk szerint mindennek egyenes következménye lehet mind a betéti, mind a hitelkamatok további csökkenése.

Mi áll a háttérben?

Az EKB az eurózóna gazdaságának élénkítése érdekében bevezette a negatív betéti kamatot az egynapos betétekre. Egynapos betétet az EKB-nál csak kereskedelmi bankok helyezhetnek el, de értelemszerűen az EKB döntése a bankok által kiajánlott kamatszintet is befolyásolja. 

A hazai kamatszintet jelentősen befolyásolják a nemzetközi folyamatok: a forintban elérhető kamatot a külföldi befektetők ahhoz hasonlítják, hogy mekkora kamattöbbletet ad az euróhoz képest. Mivel az euró kamatszintje csökkent a forint kamatszintje is csökkenhet. 

Segítheti továbbá a hazai kamatcsökkentést, hogy az elmúlt két hónapban negatív volt az infláció (azaz az árak csökkentek az egy évvel korábbi szinthez képest). Balog Ádám jelezte, hogy az MNB előrejelzéseiben várhatóan csökkenteni fogja az inflációra vonatkozó becslését és növelni a várt gazdasági növekedés mértékét. 

Hitelek: tovább csökkenhetnek a kamatok

Ma a legjobb hitelfelvevők számára (magas jövedelem és az ingatlanértékhez képest alacsony hitelösszeg) elérhető
legjobb hitelek THM-je, effektív kamata már 5% alatt található. Ez az amiben további 0,1-0,2%-os csökkenés bekövetkezhet az MNB kamatcsökkentésével párhuzamosan. A lakáshitelek kamatszintje az ú.n. BUBOR-hoz kötött, mely a budapesti bankközi kamatokat képviseli, egy olyan kamatérték, mely szorosan követi az MNB alapkamatának alakulását. 

mnb3bubor20140617Már a jelenlegi kamatszint is (ingatlannal fedezett) hitelek esetében rendkívül alacsonynak számít, lényegesen elmarad a válság előtt svájci frankban nyújtott (azaz jelentős devizakockázattal rendelkező) hitelek kamatától. Ma a hitelek valós kockázata a jövőbeni kamatemelkedésben van: 1%pont kamatemelkedés kb. 5-6%-kal növeli a havi hiteltörlesztés összegét.

További kamatcsökkentésre számítasz? Azért nem árt, ha időben elkezded tanulmányozni a legjobb ajánlatokat!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés