Ettől függ, hogy mennyi hitelt kaphatsz 2019-ben

Ettől függ, hogy mennyi hitelt kaphatsz 2019-ben

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-04 Frissítve: 2019-02-05
 

A hitelkérelmek túlnyomó többségénél előre tudni, hogy pontosan mit és mennyiért szeretne megvásárolni belőle valaki. Igen ám, de a terveket könnyen keresztülhúzhatja, ha nem kapod meg a kívánt összeget, vagy ha bár ad pénzt a bank, nem azokkal a feltételekkel, amelyekre számítottál. Ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy megnézhesd, Te mekkora összegre számíthatsz 2019-ben, ha lakáshitelt vagy személyi kölcsönt szeretnél.

Ha lakást, házat, nyaralót vagy éppen autót vásárolnál, és nincs meg hozzá teljes egészében a szükséges forrás, akkor jöhet szóba megoldásként a hitelfelvétel. Hogy a célod megvalósításához hitelt kapj, először is azt kell tisztázni, hogy egyáltalán hitelképes vagy-e? 

A hitelképességi vizsgálat kritikus pontja a KHR lista lekérdezése, ugyanis a pénzintézet számára ekkora derül ki, hogy jó vagy rossz adóssal van-e dolga. Az aktív KHR listás negatív minősítés kizáró ok, vagyis amíg nem rendezed a tartozásos, addig újabb hitelre ne is számíts a pénzintézetektől. Passzív státusz esetén már lehet némi mozgástér. Például van olyan bank, amelyik fél év passzív státuszt követően már hajlandó szóba állni az ügyféllel, de ő is csak akkor, ha nem jelzáloghitel-tartozás, hanem valamilyen apróbb botlás miatt kerültél feketelistára. Tapasztalataink szerint azért túl nagy reményeket nem érdemes fűzni a dologhoz.

Amennyiben ezt az akadályt megugrottad, akkor a következő lépés azt ellenőrizni, hogy mekkora hitelre számíthatsz.  Hogy milyen feltételhez juthatsz banki hitelhez, az nagyban függ attól, hogy mire költenéd a kölcsönbe kapott összeget, ugyanis ez egyben meghatározza azt is, milyen hiteltípusra van szükséged.

Hirdetés
Hirdetés

1. Lakáshitel

Amennyiben új vagy használt lakóingatlant – lakást vagy házat – szeretnél vásárolni vagy építeni, akkor általában a jelzáloghitelek jelenthetik a legkézenfekvőbb megoldást. Ezeknél két elem, a jövedelem és a vásárolni vagy felépíteni kívánt ingatlan értéke határozza meg, hogy mekkora hitelt kaphatsz..

Jövedelemigény lakáshitelnél

Azt, hogy a jövedelmedhez képest mekkora hitelre számíthatsz, az adósságfék szabály korlátozza. Az úgynevezett JTM mutató (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) azt jelzi, hogy a nettó jövedelmed mekkora részét (%-át) fordítod hiteltörlesztésre. A JTM felső határa lakáshitelek esetében függ a jövedelem nagyságától, valamint a hitel kamatperiódusától, vagyis attól. hogy a kamat milyen időközönként változhat (3 hónap, 1 év, 5 év, 10 év, 15 év vagy végig fix). Mivel a jövőben a kamatok nőhetnek, a gyakran változó kamatozás most kockázatot jelent, hiszen ha nő a hitel kamata, magasabb lesz a havi törlesztő összege is. Ezért a JTM korlát a hosszabb kamatperiódusú hiteleknél magasabb, vagyis nagyobb részt lehet a jövedelemből hiteltörlesztésre fordítani. (Lásd a táblázatban.)

Ezen kívül más JTM korlát vonatkozik a 400 ezer Ft alatti, illetve az ezt elérő jövedelmekre: az utóbbi esetében nagyobb százaléknál ránt be az adósságfék. Itt megnézheted, hogy a jövedelmed elegendő-e a hitelcélodhoz: Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor.

Jó tudnod, hogy akár egy hitelkeret miatt is kikosarazhat a bank. A rulírozó hitel, vagyis a pénzintézet által a számlához biztosított hitelkeret ugyanis remek dolog, ám ezt a legtöbb pénzintézet 5%-os aránnyal veszi számításba a JTM kapcsán. Vagyis egy 3 millió Ft-os – egyébként fel sem használt – hitelkeret 150 ezer Ft-os havi törlesztőnek felel meg. Ez valamikor önmagában elég ahhoz, hogy ne kapj kölcsönt. Ha érdekel, olvasd el a „A 7 leggyakoribb ok, amiért nem ad hitelt a bank” cikkünket.  

A szükséges hitelfedezet jelzáloghitelnél

Általánosságban elmondható, hogy egy ingatlan maximálisan a forgalmi érték 80%-áig hitelezhető, ami legalább 20%-os önerőt feltételez. A 80%-os hitelezési arány azonban a maximum – amit jellemzően Budapesten és a nagyvárosokban alkalmaznak a bankok, ahol pörög a piac, ezért a tranzakciók alapján pontosan meghatározható egy ingatlan forgalmi értéke –, de inkább 50-70%-ig mennek el csak a pénzintézetek.

Itt megnézheted, hogy az ország különböző részein mennyi önerő szükséges most egy átlagos tégla- vagy panellakás megvásárlásához.

Számszerűsítve: egy 20 millió Ft-os ingatlan lakáshitellel történő megvásárlásához minimum 4 millió Ft saját forrás bevonása szükséges.

Önerő nélkül is van lehetőség azonban jelzáloghitelhez jutni, de ebben az esetben plusz ingatlanfedezet bevonására van szükség, a két ingatlan összértékének pedig legfeljebb 80%-a lehet a hitelösszeg.

Mekkora lakáshitelt kaphatsz? Nézd meg a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorral:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Építkezés esetén is igaz a legalább 20%-os elvárt önerő, de itt nagyon elérő módon hiteleznek a bankok. Amennyiben a telek értékes, és ehhez képest viszonylag kis költségvetésű az építendő ingatan (pl. egy 17 millió Ft-os telekre 30 millió Ft-os épületet szeretne felhúzni valaki), akkor elfogadják a telket önerőnek, az építést pedig teljes mértékben megfinanszírozza a bank. Kisebb értékű teleknél bonyolultabb lehet a helyzet, így érdemes olyan hiteltanácsadó segítségét kérni, aki jól ismeri az egyes bankok elvárásait. 

2. Személyi kölcsön

A személyi kölcsön esetében nincs ingatlanfedezet, ezért itt a jövedelem szabja meg a felvehető hitel nagyságát. Ennél a hiteltípusnál is működik azonban az adósságfék szabály:

  • 400 000 Ft/hó jövedelem alatt 50% a maximális JTM
  • 400 000 Ft/hó jövedelem megléte esetén 60%-os lehet a havi törlesztők aránya.

Számszerűsítve:

3 millió Ft személyi kölcsön, 5 éves futamidővel: 60 300 Ft/hó (kb. 130 000 Ft-os jövedelemtől)

5 millió Ft személyi kölcsön, 5 év futamidővel: 99 200 Ft/hó (kb. 210 000 Ft-os jövedelemtől)

A kedvező kamatú személyi kölcsönöknek feltétele sokszor egy meghatározott minimális jövedelem bankhoz érkeztetése. Más esetekben nem a jövedelemérkeztetés, hanem egy meghatározott összegű havi jóváírás megléte a feltétel, ami azonban nem lehet az adott bankon belüli számlák közötti átvezetés.

Ha valaki nem rendelkezik a kedvezmény eléréséhez szükséges jövedelemmel, akkor megpróbálkozhat az úgynevezett jövedelemaggregálással, ami azt jelenti, hogy többen ugyanarra a bankszámlára utaltatják a bérüket, így a havi jóváírás teljesíthető. Ebben az esetben a másik fél nem lép be a szerződésbe, vagyis nem kell adóstársi felelősséget vállalnia. 

Mekkora személyi kölcsönt kaphatsz? Nézd meg a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával:

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés