Évi 100 ezer forintot spórolhatsz, ha egészségpénztáron keresztül törleszted a lakáshiteledet

Évi 100 ezer forintot spórolhatsz, ha egészségpénztáron keresztül törleszted a lakáshiteledet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-22
 

Az egészségpénztárakról köztudott, hogy a számlára történő befizetések után adójóváírás igényelhető, a számlán lévő pénzből pedig többek között gyógyszereket, szemüveget, gyógyászati termékeket és segédeszközöket vásárolhatunk, vagy éppen egy szűrővizsgálatot, magánorvosi ellátást fizethetünk. Kevésbé ismert tény ugyanakkor, hogy mivel az egészségpénztárak ma már önsegélyező pénztárként is funkcionálnak, akár a lakáshitelünk havi törlesztőjét is fizethetjük ezen keresztül. És mivel ezzel bezsebelhetjük az évi akár 150 000 forint adójóváírást is, ennyivel máris beljebb vagyunk.

Egy lakáshitel havi törlesztője rendszerint hosszú évekre, évtizedekre komoly kiadást jelent, amit a jelenlegi magas infláció mellett mind nehezebb kigazdálkodni. Pedig ha valamivel, ezzel nem érdemes megcsúszni, hiszen ha 90 napon túl az aktuális minimálbér összegét meghaladó késedelembe esünk, akkor elindul egy olyan folyamat, aminek a végén a bank akár meg is szüntetheti a hitelszerződésünket. (És persze a negatív KHR státusz is borítékolható, amivel együtt jóidőre ugrik a hitelképességünk is.) Éppen ezért jöhet jól minden olyan pénzügyi megoldás, amivel csökkenthető a havi törlesztőre kifizetett összeg. Az egyik ilyen, kevésbé ismert trükk az, ha egészségpénztári számlán keresztül törlesztjük a lakáshitelünket. Erre azért van lehetőség, mert a hazai egészségpénztárak már úgynevezett önsegélyező pénztárakként is működnek, így a számlán lévő összeget egészségpénztári és önsegélyező (családi) szolgáltatásokra egyaránt fordíthatjuk.

Hirdetés

Hirdetés

Erre nagyon figyelj!

Annyi megkötés azonban van, hogy ilyen célra kizárólag a legalább 180 nappal korábbi befizetések vehetők igénybe szja- és szocho-mentesen, máskülönben 28 százalék adóteherre számíthatsz. Vagyis, ha mondjuk 2023. január 1-jén befizetünk 500 ezer forintot a számlánkra, akkor ebből az összegből 2023. június 28. után már akár önsegélyező szolgáltatásokért is fizethetünk, ebbe pedig bizony a lakáscélú jelzáloghitelünk törlesztése is beletartozik. Jó hír, hogy a lakáscél meglehetősen tágan értelmezhető, így a lakásvásárlásra, építésre, illetve lakásfelújításra felvett banki, munkáltatói és lakástakarékkal kombinált jelzáloghitelekre egyaránt kihasználható a lehetőség.

Jó tudni
Ahhoz, hogy ki tudd használni a 150 ezer forint adójóváírást, természetesen rendelkezned kell elegendő személyi jövedelemadóval. Tudnod kell, hogy az egészségpénztári és a nyugdíjmegtakarítási célú befizetésekre együttesen érvényesíthető 150 000 forint visszatérítés, így ha van már nyugdíjmegtakarításod, akkor nem biztos, hogy ki tudod majd használni a lehetőséget. A gyerekes házaspároknak pedig arra érdemes odafigyelniük, hogy annak, aki igénybe veszi a családi adókedvezményt, nem biztos, hogy marad elegendő „szabad” jövedelemadója. Ilyenkor érdemes a családi adókedvezményt az egyik, míg az egészségpénztári befizetésre igényelhető visszatérítést a másik félnek érvényesítenie.

Ennyi havi törlesztőt fizethetsz az egészségpénztári számládról

A lakáshitelünk törlesztésére legfeljebb az év első napján érvényes bruttó minimálbér összegének 15 százalékát, vagyis 2023-ban 34 800 forintot fordíthatunk az egészségpénztári számlánkról. Mivel már tudjuk, hogy 2023.  decembertől bruttó 266 800 forintra emelkedik a minimálbér, jövőre 40 020 forint lesz a plafon. Fontos, hogy amennyiben a hitelben adós és adóstárs is van, ők pedig együttesen törlesztik a hitelt, akkor az igénylő legfeljebb a törlesztő felét kaphatja meg támogatásként. Ez például azoknál a házaspároknál lehet érdekes, akik együtt vettek fel lakáshitelt, de ha mindketten egészségpénztári tagok, akkor máris kimaxolhatják a hiteltörlesztésre fordítható támogatási összeget.

Nem csak a szerződésben rögzített havi törlesztő fizethető azonban egészségpénztári számláról, hanem rendszeres előtörlesztés is történhet, így végül az eredeti futamidőnél hamarabb letudhatod a kölcsönt. Ez utóbbi esetben persze kalkulálj azzal, hogy az előtörlesztésnek rendszerint 1-2 százalékos költsége van, de persze az idő előtti visszafizetés még ezzel együtt is pénzügyi előnyt jelenthet.

Hogyan működik a dolog?

A támogatást kétféleképpen veheted igénybe:

  • A legegyszerűbb az, ha az összeg közvetlenül a hitelszámládra, vagyis a hiteledet folyósító pénzintézethez érkezik, hiszen ebben az esetben nem lesz szükséged külön igazolásokra.
  • A pénz érkezhet a lakossági folyószámládra is, ám ebben az esetben minden hónapban be kell majd küldened egy pénztári igénylőlapot, valamint a számlakivonatodat vagy a bank által a befizetésről kiadott igazolást.

Mekkora a pénzügyi előny?

Ha egyedül vagy adósa egy lakáshitelnek, és teljes mértékben kihasználod a 2024-ben rendelkezésedre álló lehetőséget, akkor havonta 40 020 forintot, vagyis éves szinten 480 240 forintot tudsz majd az egészségpénzáradon keresztül törleszteni. A maximálisan elérhető, 150 000 forint adójóváírás kihasználásához évi 750 000 forintot kell befizetned a számládra, ezt azonban csökkenti a pénztár működési költsége, ami a legnagyobb hazai pénztárnál, az OTP Egészségpénztárnál például 6,5 százalék. Vagyis a 150 000 forint pénzügyi előny, amit az adójóváírással szerezhetsz végül évi 101 380 forintra csökken. (Az OTP által felszámolt egyszeri 2000 forint belépési díj, valamint a 3 évre fizetendő 2900 forint kártyadíj ezen kívül elenyésző plusz költség.)

Lehet, hogy az évi nettó 101 380 forint nem tűnik markáns pénzügyi előnynek, ám ha belegondolsz, ezért alig kell valamit tenned, ha pedig a pénz közvetlenül a hitelező bankhoz megy, akkor a tranzakció minden hónapban automatikusan megtörténik.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés