Évtizedes bölcsesség a sikeres befektetésről

Évtizedes bölcsesség a sikeres befektetésről
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-08 Frissítve: 2021-10-12
 

Az alacsony kamatok következtében a magyar megtakarításokban 10%-ról 17%-ra nőtt a befektetési alapok hányada. Ez egyben azt is jelentette, hogy olyan megtakarítók is ebbe a befektetési formába tették pénzüket, akik nem rendelkeztek kellő pénzügyi tájékozottsággal. Ahhoz, hogy a befektetési alapokkal sikereket érj el, némi tudás elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, mit kell fejben tartanod, ha épp ilyen befektetésen gondolkozol.

Ismerd meg, hogyan működik ez a befektetés!

A befektetési alapok a magyar megtakarítók egyik legnépszerűbb célpontjait jelentik manapság. Működésükkel azonban sokan nincsenek kellőképpen tisztában. Ezek ugyanis sokkal összetettebb befektetési formák, mint például egy bankbetét (vagy egyes állampapírok).

Egy befektetési alap mögött egy komplett portfólió áll (pl. részvény, kötvény, ingatlan stb.), aminek az árfolyama előrejelezhetetlenül változik: egy befektetési alappal ugyanúgy elérhetsz 10%-os nyereséget, mint ugyanakkora veszteséget.

Hogy ez az árfolyam ingadozás mekkora, azt elsősorban az alapok befektetési céljai határozzák meg. Ezeknek sokkal nagyobb jelentőségül van tehát, mint például az árfolyamgrafikonnak, amit sokan egyedüli információforrásnak tartanak egy esetleges befektetés előtt.

Hiszen míg az árfolyamok az alap múltjára vonatkoznak, a befektetési célokból annak jövőjére is lehet következtetni. Éppen ezért a befektetési politika az első és legfontosabb olyan tényező, amit a megtakarítóknak ismerniük és érteniük kell.

Ha ezzel tisztában vagy, a legfontosabb aranyszabályt már el is sajátítottad. A gyakorlat azonban mindig egészen más, mint az elmélet. Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Hirdetés

Hirdetés

Abba fektess, amit ismersz!

Ez után jön a képbe a jól ismert befektetési szabály: „Abba fektess, amit ismersz!”. Ha már a befektetési politika is homályos számodra, akkor jobb, ha más befektetés után nézel. Ez a homályosság ugyanis nem csak a Te eseteleges tudatlanságodból eredhet, hanem abból is, hogy az alap befektetési szabályait szándékosan olyanná tették.

A befektetési alapok nagyon szigorúan szabályozott és ellenőrzött befektetési formák, tehát ebben az esetben sem köztörvényes csalástól kell tartanod. Egyszerűen csak az fordulhat elő, hogy esetleg található az adott alapnál jobb befektetési alternatíva, a bonyolult befektetési politika miatt viszont ezt nehezen lehet átlátni.

A zártvégű alapoknál például gyakran bonyolult képletekkel határozzák meg, mennyit kapnak a befektetők. Ezeket megfejtve azonban könnyen kiderülhet, hogy jobban jársz egy állampapírral, mint egy hasonló hókuszpókusszal definiált alappal.

Az esetek többségében azonban a befektetési cél érthető, és ilyenkor a személyes ismeretek játsszák a főszerepet. Ha például azt látod, hogy a biotechnológiai cégekre épülő részvényalap árfolyama szárnyal, de nem ismered a szektort, így nem tudod, miért, akkor ezeket az alapokat kerüld el! Ha ugyanis nem ismered az emelkedés hajtóerejét, azt sem fogod tudni, mikor kell belőle kiszállni.

Évi 29%-ot hozott 13 éven keresztül

Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, nézzünk meg egy témába vágó, valós példát! Peter Lynch amerikai befektetési szakértő nevéhez köthető a már emlegetett „abba fektess, amit ismersz” elv. Az ő eredményei pedig egészen kiemelkedőek. Az általa kezelt Fidelity Magellan befektetési alap, amíg 1977 és 1990 között az irányítása állt, évi 29,2%-os hozamot ért el. Ez azt jelenti, hogy ha ilyen hozam mellett befektetnél 1 millió forintot, a 13. év végére már közel 28 milliód lenne.

Lynch csak azokba a vállalatokba fektetett, amiknek átlátta és értette a működését. Csak így tudhatta biztosan, melyik vállalat fog jól működni, vagy melyiknek fog esni a részvényárfolyama. Mindezt a megfelelő befektetési alapok kiválasztására átfordítva, várhatóan nem fog 29%-ot hozni (pláne nem a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben), de a nagy és váratlan veszteségek jó részétől megmenthet.

Még egy jó tanács

Ami pedig ennél is fontosabb: mindig kérd ki szakértők véleményét is! Ehhez viszont találnod kell – egy, de inkább több – olyan szakembert, akinek tudásában megbízol, és aki önzetlenül segít neked. Hasonló kérdésekben a Bankmonitor szakemberei is állnak rendelkezésedre. Az alábbiakban megadhatod elérhetőségeidet, mi visszahívunk, és segítünk befektetési döntéseidben!

1

Mekkora a tét Magyarországon?

Az elmúlt 10 évben a befektetési alapokban tartott pénz aránya 10%-ról 17%-ra nőtt, így több mint 4 000 milliárd forint áll már befektetési alapokban jelenleg. Ezen ma már senki nem lehet meglepődve, hiszen az okok ismertek: az egyre lejjebb csúszó kamatok miatt a lakosság nem tehetett mást, mint oda vitte a pénzét, ahol nagyobb hozamkilátásokat talált.

Hirdetés
Hirdetés