Extrém kamatcsökkenés: 6,79% a legolcsóbb lakáshitel kamata!

Extrém kamatcsökkenés: 6,79% a legolcsóbb lakáshitel kamata!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-05 Frissítve: 2022-10-09
 

A egyik, a lakossági piacon meghatározó bank érdemben mérsékelte a végig fix kamatozású jelzáloghitelének kamatát: megfelelő feltételek teljesülése esetén 6,79 százalékos kamat mellett igényelhető a pénzintézettől lakáshitel. A jelenlegi piaci környezetben ez egy extrém kedvező konstrukció. Ezt nagyon jól mutatja, hogy 20 millió forint igénylése esetén 2,3 millió forintot lehet spórolni a kérdéses kölcsön választásával.

Szerencsére a piaci verseny és egyes bankok céljai néha szembe mennek az általános folyamatokkal. Ezt jól mutatja a CIB Bank esete, ahol nem törődve az infláció és a jegybanki alapkamat nagyságával érdemben csökkentették a jelzáloghitel kamatát.

A pénzintézetnél már 6,79 százalékos végig fix kamat mellett érhető el 20 éves futamidőre lakáshitel. Csak összehasonlításképpen a második legkedvezőbb ajánlat kamata jelenleg 7,55%, ez 0,76 százalékponttal kedvezőtlenebb az új ajánlatnál.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feltételekkel érhető el a kedvező kamat?

Természetesen a kiemelkedő kamatért cserébe néhány feltételt is teljesítenie kell az érdeklődőknek:

  • Az igénylők jövedelmének el kell érnie a 450 ezer forintot, legalább is ekkora összegnek kell érkeznie a számlára havonta. Vagy a számlán tartott megtakarítás összegének el kell érnie a 9 millió forintot. Vagy el kell érnie a 4,5 millió forintot a banknál kezelt befektetési alap állomány összértékének.
  • A felvenni kívánt hitelösszegnek el kell érnie a 20 millió forintot.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a bank egyedi 0,90 százalékpontos kedvezménye érhető el az fenti feltételekkel. Az aktuális normál, egyedi kedvezmény nélküli kamat 0,90 százalékpontos csökkentésével érhető el 6,79 százalékos kamatszint.

Mennyit lehet megtakarítani a kölcsön választásával?

A Bankmonitor szakértői egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelen keresztül mutatják be az ajánlat pénzügyi előnyeit.

A 6,79 százalékos kamatozású konstrukció havi törlesztőrészlete 153 674 forint, a teljes visszafizetendő összeg két évtized alatt 36 881 741 forint lenne. A második legkedvezőbb ajánlat kamata 7,55%, a havi törlesztőrészlet 163 307 forint lenne. Erre a kölcsönre összességében 39 246 440 forintot kell visszafizetni. Vagyis önmagában az új ajánlat választásával 2,3 millió forintot lehet spórolni a második legkedvezőbb konstrukcióval szemben is.

A pénzügyi előny még jelentősebb, ha egy átlagos ajánlattal vetjük össze az új, kedvezményes kamatozású hitelt. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorában szereplő 7 bank ajánlatainak átlagos kamata 8,37%, törlesztőrészlete 171 923 forint, a teljes visszafizetendő összeg 41 261 421 forint.

Vagyis a piaci átlaghoz képest 4,3 millió forint a legkedvezőbb ajánlat pénzügyi előnye.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mennyire kedvező ez a kamat a jelenlegi piaci környezetben?

Ilyen kedvező feltételekkel június elején lehetett fix kamatozású lakáshitelt igényelni. Nagyjából négy hónappal fordult vissza az idő kereke a kedvező konstrukció miatt. Ez nem tűnik hosszú időnek, de ha a piaci környezetet vizsgáljuk, komoly változásoknak lehettünk tanúi az elmúlt hónapokban.

A jegybanki alapkamat június elején 5,90 százalék volt, jelenleg az irányadó kamatszint 13,00 százalék. Vagyis az MNB összességében 7,10 százalékponttal növelt az alapkamaton nyár eleje óta. Az infláció 11,7 százalék volt júniusban, a legutóbbi, augusztusra érvényes érték pedig 15,6 százalék volt. Egyes elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy a szeptemberi áremelkedés megközelíti a 20 százalékot. Az állampapír hozamok is érdemben emelkedtek nyár eleje óta: a 20 éves futamidejű állampapír referenciahozama június 1-én 7,03 százalék volt, míg jelenleg 9,28 százalék.

Mindezekből jól látható, hogy rövid idő alatt érdemben átalakult a piac. Éppen ezért a régi helyzetet idéző lakáshitel-kamatszint nagyon is kedvező. A lépés pedig még meglepőbb akkor, ha a jövőben várható folyamatokra tekintünk. Az alapkamat további emelése nem várható, azonban csökkentésre sem lehet számítani az elkövetkező hónapokban. Az infláció rövid távon emelkedni fog, az MNB várakozásai szerint még a jövő évben is kétszámjegyű drágulás várható. Mindezek a lakáshitelek kamatát tovább fogják emelni.

A CIB Bank kölcsöne a versenytársak ajánlatánál messze kedvezőbb. A lakásvásárlást tervezőknek, hiteligénylés előtt állóknak tehát nagyon is érdemes lecsapni a lehetőségre. Fontos azonban az időtényező, ugyanis a bank november 13-ig tartja a jelenlegi, egyedi ajánlatát.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés