Ez a jövő vár a magyarokra

Ez a jövő vár a magyarokra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-06 Frissítve: 2021-08-06
 

A 2008-ban megtapasztalt nagy egyensúlytalanságok megszűntek Magyarországon és egy hirtelen összeomlás réme elég elképzelhetetlennek látszik. Azonban a gazdasági növekedés mértékének fennmaradását sokan egyre kevésbé tudják elképzelni. Köztük van a Citadella alap portfólió-menedzsere, Zsiday Viktor is, aki az Alapblogon írt erről, ott találhatod meg a részleteket.

Zsiday Viktor szerint a fő kockázatot Magyarországon az jelenti, hogy a jövőben, az EU-pénzek elapadásával a GDP növekedés üteme csökkenhet. A magyar gazdaság növekedési potenciálja ugyanis az elmúlt évtizedekben végig nagyon alacsony volt, és ebben az utóbbi években sem történt változás. A 2000-es években csak óriási devizahitelek felvételével és hatalmas költségvetési hiánnyal sikerült az éves 4%-os növekedési ütemet elérnünk, ami nyilvánvalóan nem volt pozitív indikátornak tekinthető.

Az utóbbi időszakban úgy értünk el ehhez hasonló növekedési ütemet, hogy az EU óriási pénzekkel finanszíroz minket. Ennek köszönhető a 4%-os növekedés, ami – módosítások hiányában – nyilván nem fenntartható. De mégis mi lesz, ha nem kapunk annyi pénzt Brüsszeltől?

A magyar gazdaság növekedését 2 tényezőnek köszönhetjük: az egyik a már említett EU-pénzek, a másik pedig a fogyasztási boom. Az elvándorolt munkaerő következtében már munkaerőhiány tapasztalható idehaza, és ez bérnövekedést eredményezett. Zsiday szerint 2020 után mindkettő kifulladóban lehet. Ha kíváncsi vagy a további részletekre is, olvasd el az Alapblogon Zsiday Viktor „A következő magyar válság” című bejegyzését!

Hirdetés
Hirdetés