Ez lehet a megoldás, ha váláskor szabadulnál a közös hiteltől

Ez lehet a megoldás, ha váláskor szabadulnál a közös hiteltől
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-23 Frissítve: 2021-08-06
 

Gyakori esetnek mondható, hogy a házasság válással fejeződik be, viszont a közös lakáshitel megléte megköti a feleket. Ez az eshetőség kétségtelenül megnehezíti a folyamatot, hiszen tisztázni kell kié a lakás és ki is viseli a hitel terhét. Erre a kényes helyzetre is lehet azonban megoldást találni, azt viszont szem előtt kell tartani, hogy a hiteltől való fájdalommentes szabadulás együttműködést követel meg a felektől.

Ha válásra kerülne sor, a vagyonmegosztás kérdésköre különösen kritikus szokott lenni, hiszen ilyenkor a felek már hajlamosak a saját érdekeiket előtérbe helyezni. Alapszabályként azt mondhatjuk, hogy a házasság alatt szerzett közös tulajdont fele-fele arányban szükséges megosztani. Kivételt jelenthet, ha például házassági szerződéssel rendelkeznek, és az mást köt ki, vagy az egyik fél tulajdonát képezi az adott vagyontárgy (különvagyon).

Ami külön feszültséget okozhat a válási egyezség során, az a közös lakás és az azt terhelő hitel kérdése, ezért erre különös hangsúlyt szükséges fektetni. Ugyan a vagyon megosztását a közös megegyezés vagy annak hiányában a bírósági döntés határozza meg, viszont a közös hitel sorsa már a volt házastársak és a bank megállapodásán múlik. Ezért amíg konkrétan nem intézkednek a bankban, addig a hitel sorsa sem változik meg, így a házaspár mindkét felének kötelessége teljesítenie a törlesztést. Ezen az sem változtat, ha jogerős határozattal rendelkezünk a válásról, mivel ez a bankkal szemben fennálló kötelezettségünkre nincs kihatással.

Tehát mindenképp fontos, hogy a bank felé is jelezzük az új helyzetet, hiszen ha adóstársként szerepelünk a hitelben, és volt párunk nem fizetne, akkor rajtunk a bank ugyanúgy behajthatja a szóban forgó elmaradást. Márpedig több lehetőségünk is van arra, hogy rendezzük a közös hitel kérdését, ehhez viszont némi együttműködésre még szükség van a felek között.

Hirdetés

Hirdetés

Egyedül maradunk, vagy új adóstársat vonunk a hitelbe

Ha a felek hajlandóságot mutatnak rá, maradhat minden az eredeti állapotban, és megállapodhatnak a válótársak, hogy fele-fele arányban fizetik a hitelt továbbra is. A lehetőségekhez mérten akár úgy is megegyezhetnek, hogy a lakásban maradó vállalhatja a törlesztést, természetesen ebben az esetben is biztosítani kell, hogy a lakás tulajdonosi köre megfelelően változzon.

Az egyezség hiánya miatt az imént felvázolt eset a legritkábban szokott működni és arra van szükség, hogy az adóstársat kiengedjék a hitelből. Ilyenkor a bankkal szükséges egyeztetni a változásról, az adóstárs kiengedése viszont azzal jár, hogy az ügyletben csak az egyik fél marad továbbra is, mint adós. A bank ilyenkor felméri a lehetőségeket, hiszen a terhet, amit eddig két ember fizetett, egynek kell bevállalnia, így újból elvégzi a hitelképesség vizsgálatát. Ekkor, ha az ügyletben maradó jövedelme elbírja a hiteltörlesztést, szerződésmódosításra lesz szükség, amit újból közjegyzői okiratba kell foglalni. Ebben az esetben a szerződésmódosítást még mindkét félnek alá kell írnia, így még ekkor is szükséges az együttműködésük.

Persze ilyenkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy az adóstárs kiengedése nem tud megvalósulni, mert a bent maradó fél jövedelme nem nyújt elég biztosítékot a törlesztésre. Ekkor a megoldást esetleg egy új adóstárs bevonása jelentheti a hitelbe, akivel már elérhető a megfelelő szintű hitelképesség.

Viszont, ha olyan hitelünk van, amihez állami támogatás jár, nem feltétlenül működik az adóstárs kiengedése, vagy új adóstárs bevonása, mivel ezek a hitelek a támogatás miatt adott személyekre szólnak. Ilyenkor mindenképpen a hitelben kell maradnia az eredeti feleknek, különben csak az állami támogatás visszafizetésével és a hitel piaci feltételűvé alakításával orvosolható a helyzet.

A legkedvezőbb kamattal rendelkező lakáshitelt keresed? Használd a következő kalkulátort és megtalálod a megfelelő választ!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hitelkiváltás, végtörlesztés történik

A vegytiszta eset az lehet, ha a felek megegyeznek arról, hogy eladják a közös ingatlant. Ebben az esetben egyszerűbben lezárható a hitel, hiszen a vételárat előtörlesztésre lehet fordítani és az esetek döntő többségében a teljes fennálló tartozás kiváltható ilyen módon.

Mivel valamelyik fél még sok esetben lakni szeretne az ingatlanban, ezért ez a megoldás nem feltétlenül járható út. Ilyenkor arról szükséges megállapodni a válótársaknak, hogy az ingatlanban maradó fél miként vállalja át a fennálló hitelt. Ekkor az is megtörténhet, hogy a lakást megszerző fél csak a fennálló hitelt vállalja át, vagy esetleg még ezen felül is fizet egy bizonyos összeget.

Az utóbbi esetben az adásvételi szerződésben meg kell határozni azt, hogy mennyi a vételár, és hogy mennyit kap ezen felül a másik fél készpénzben, netán hitelben. Ha hitelt is igénybe vesznek, akkor az eredeti közös hitel kiváltása is megoldható, vagyis teljes hitelkiváltás történhet. Ekkor nincs szükség az eredeti szerződés módosítására sem, hiszen csak egy végtörlesztés ment végbe, így a közjegyző már kimaradhat a folyamatból.

Viszont a hitelkiváltásnál még figyelni kell, hogyha elérhető kedvezőbb feltételű hitel, igyekezzünk azt választani. Illetve tartsuk szem előtt, hogy ha a szabadfelhasználású hitelt vettünk fel volt házastársunkkal, a kiváltás szintén csak szabadfelhasználású hitellel történhet.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés