Ezek a banki díjak kiverik a biztosítékot

Ezek a banki díjak kiverik a biztosítékot
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-25 Frissítve: 2017-01-24
 

Napjainkban már szinte elképzelhetetlen, hogy valamilyen banki szolgáltatást igénybe ne vegyünk. A semmiből előbukkanó költségekkel senki sem szeret szembesülni, pláne, ha ez akár több tízezer forintra is rúghat. A pénzügyi termékek nem ördögtől valóak, azonban még annak is meglepetést okozhatnak, akik tájékozottabbak az átlagnál. Összeállításunkban olyan banki díjakat gyűjtöttünk ki, amelyek könnyen okoznak bosszúságot bárkinek.

A hitelfelvételt feleslegesen megdrágító költség

Sikerrel záruló lakáshitel felvétele esetén az igényelt összeget el kell juttatni az eladó bankszámlájára, vagy ügyvédi letéti számlára egy lakásvásárlás esetében. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a jóváhagyott hitel összegét először az adós banknál megnyitott bankszámlájára könyvelik, majd onnan utalják tovább a megfelelő számlaszámra. Ebből egyenesen következik, hogy ennek a költségét is az adós viseli, amely több tízezer forint plusz terhet jelent. Ezt a hitelösszeg átutalási díjának nevezik, amely nem azonos a folyósítási díjjal, így legrosszabb esetben mindkettő költséggel szembesülhetünk.

Hirdetés

Hirdetés

A bankkártya kibocsátási díj és az éves bankkártya díj

A bankszámlák akciós feltételeit átböngészve jellemzően találkozunk valamilyen bankkártya kedvezménnyel. Ha a bankkártya kibocsátási díját akció keretében elengedik, abból még nem következik, hogy a kártya fenntartása ingyenes. Ezen felül ugyanis a kártyának rendszeres éves díja is van, így ha nincs akció, akkor rögtön két típusú költséget vonnak le a számlánkról a kártyánkhoz kapcsolódóan.

Ezen felül fontos rákérdezni a számlanyitáskor arra is, hogy az egyes díjak mikor esedékesek, azaz mikor kerülnek ténylegesen terhelésre a bankszámlán. Eltérő a banki gyakorlat abban a tekintetben, hogy az első éves kártyadíjat előre vagy csak utólag, azaz a bankkártya évfordulójakor terhelik. Előbbi esetben, ha nincs pénz az újonnan megnyitott számlánkon, máris negatív egyenleggel, rosszabb esetben emiatt banki felszólítással indítjuk a kapcsolatot az új pénzintézetnél.

0 forintos számlavezetés végül havi 1 000 forintba is kerülhet

Több banknál találkozhatunk olyan típusú bankszámla ajánlattal, amely egy előre meghatározott csomagdíjért cserébe bizonyos szolgáltatásokat díjmentesen, vagy kedvezményesen kínál. Ezért nem elegendő kizárólag a 0 Ft-os számlavezetésre koncentrálni, hanem mindig meg kell vizsgálni a többi kapcsolódó szolgáltatás árát is, és hogy pontosan mit foglal magában a kínált csomag.

Jellemző, hogy a csomagok tartalmaznak díjmentes számlavezetést, illetve további ingyenes, vagy kedvezményes kapcsolódó szolgáltatásokat. Ilyen tipikus szolgáltatás az SMS szolgáltatás is, amelyért havi díjat és SMS-enkénti darab díjat is felszámíthatnak a bankok. Emiatt utólag ugyancsak bosszúsak lehetünk, hiszen a 0 forintos havidíj mellett több száz forint havi költséget eredményezhet az, ha minden egyes tranzakcióról kértünk SMS-t.

Az sem mindegy, hol intézzük banki ügyeinket

A legolcsóbb megoldás az internet segítségével történő ügyintézés. Ennek megfelelően drágábbak a bankfiókban, illetve telefonon megadott megbízások, mintha azt a netbankunkban intéznénk. Ez nem csak egy bankszámlára igaz: találkozhatunk olyan kamatkedvezménnyel, amelyet online igénylés esetén érvényesíthetünk személyi kölcsön, vagy lakáshitel igénybevétele esetén.

Ugyanezen elv mentén plusz költséggel szembesülünk, ha bankkártyánkat nem postán kérjük kézbesíteni, hanem valamely bankfiókban vesszük át. Ez igaz a bankszámla kivonatra is, amelyért őrzési díjat számíthat fel a bank, amennyiben azt a bankfiókban kérjük megőrizni.

Legyen szó bankszámláról, lakáshitelről, biztosításról, vagy bármilyen más pénzügyi termékről, mielőtt szerződést kötünk a bankkal tetemes mennyiségű olvasnivalón kell átrágni magunkat, ha minden költségről tudni szeretnénk. Az érdeklődők jelentős része egyáltalán nem olvassa el a szerződési feltételeket, vagy ha mégis, akkor is segítségre van szüksége az értelmezéshez.

És valóban nincs egyszerű dolga annak, aki elkezdi tanulmányozni a kondíciós listákat (hirdetményeket), üzletszabályzatot, általános szerződési feltételeket. A legtöbb esetben egyetlen banki termék feltételeit több, akár 4-5 külön dokumentum tartalmazza, amelyek között az eligazodás, és azok értelmezése sokszor nehézkes.

 

Hirdetés
Hirdetés