Ezek a lakások fogytak el Budapesten! Indíthatod az új keresést

Ezek a lakások fogytak el Budapesten! Indíthatod az új keresést
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-18
 

Az ingatlanos portálok kínálatát összevetve az értékesítési tényadatokkal megállapítható, hogy az elmúlt hónapok áremelkedésének eredményeképpen bizonyos ársáv alatti ingatlanok gyakorlatilag elfogytak a fővárosi lakáspiacról. Budán mindössze százból két adásvételit kötöttek 200 ezer forintos négyzetméterár alatt, miközben egy éve még minden ötödiket (18%-át). A pesti oldalon egy év alatt a harmadára olvadva csupán a tranzakciók 5%-át kötötték 150 ezres négyzetméterár alatt, miközben a 400 ezer forintos árszint feletti szerződések aránya 5%-ról 14%-ra ugrott – áll a Duna House júliusi lakáspiaci elemzésében.

Július lett az év legerősebb hónapja: 12 355 lakás cserélt gazdát

Az idei év első hét hónapjának összforgalma elérte a 80 6700 adásvételt, ami 47%-kal több, mint az előző év azonos időszakában mért 54 883 tranzakció. A júliusi adat lett az idei évben a legerősebb, egy hónap alatt 12 355 lakóingatlan cserélt gazdát. Ez 34%-kal haladja meg a tavaly júliusi – akkor szintén rekordnak számító 9 196 darabos – adatot és már a negyedik olyan hónap volt ebben az évben, amikor legalább 12 ezer adásvételt regisztráltak.

Panel lakások: háromszoros eltérés B-A-Z megyétől Újbudáig

Töretlen a panelek iránti kereslet fokozódása, amit a négyzetméterárak emelkedése és a várható értékesítési idő csökkenése egyaránt alátámaszt. A budai panelek átlagos négyzetméterára 283 ezer forint, ezen belül a legdrágább a XI. kerület (Újbudán az átlagár megközelíti a 300 ezer forintot. Lásd: Panel- és tégla négyzetméterárak: itt a lista kerületi bontásban). A pesti oldalon 254 ezer forintos négyzetméterárat mértek júliusban, itt a XIII. és a XVI. kerületi panellakások a legdrágábbak. 

Kelet-Magyarországon 135 ezer forint, míg nyugaton 147 ezer forint volt az átlagár, de megyénként és városonként jelentős eltérések mutatkoznak. Az első félévben Győr-Moson-Sopron megyében mérték a legmagasabb átlagárat 241 ezer forinttal, miközben a legalacsonyabb átlagértéket Borsod-Abaúj-Zemplén megye érte el, ahol a panelek átlagos négyzetméterára csupán 96 ezer forint volt.

Tégla lakások: ideje megszokni a 400 ezres négyzetméterárakat

A budai oldalon 390 ezer forintért, Pesten pedig átlagosan 279 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát a téglaépítésű lakások. A Belvárosban az átlagár elérte a 439 ezer forintot, az átlagos tranzakciós ár pedig meghaladta a 30 millió forintot. Az átlagos értékesítési idő Pesten és a Belvárosban is három hónap alá csökkent.

Kelet-Magyarországon 153 ezer forintot, míg a Dunántúlon átlagosan 212 ezer forintért adták el a téglalakások négyzetméterét. Az átlagos értékesítési idő Nyugat-Magyarországon a legmagasabb, ott 216 nap alatt találta meg az új gazdáját egy-egy lakóingatlan.

Lakáshitel: mélyponton a kamatok, csúcson a kihelyezés

A júniusi jegybanki statisztikák szerint 6,1%-ra csökkent az átlagos lakáshitel THM. Az egy hónap alatt kihelyezett lakáshitelek összege pedig (az előző évihez képest) 58%-os emelkedés után meghaladta a 32,5 milliárd forintot.

Ha Neked is szükséged van hitelre a lakásvásárláshoz, akkor használd a lakáshitel kalkulátort és keresd meg a legkedvezőbb ajánlatot!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A lakáskeresők körében továbbra is kedvelt célpont a XIII. kerület, de sokan keresnek lakást a VI., a VII. kerületben, valamint Újbudán és Zuglóban. A felmérés szerint az érdeklődők egyre rugalmasabban kezelik a lehetséges célpontok közti választást.

A vevők körében még mindig jelentős arányban képviseltetik magukat a befektetők (30% a fővárosban és 22% vidéken). Budapesten a vevők negyede első lakását vásárolta, ők átlagosan 18,3 millió forintot költöttek 60 négyzetméteres lakásokra. A fővárosi eladók 36%-a nagyobb lakásba költözés miatt adta el lakását 17,2 millióért, vidéken az eladók 34%-ának örökölt lakóingatlanon sikerült túladni átlagosan 9,3 millió forintért.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés