Pénztárcabarát bankszámlák

Pénztárcabarát bankszámlák
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-10
 

A mai világban különösen fontos kérdés, hogy mennyit kell arra költeniük, hogy hozzájuthassanak a pénzükhöz. Összeállításunkkal szeretnénk segíteni abban, hogy rátaláljanak a legolcsóbb bankszámlákra! A számtalan egymástól meglehetősen eltérő banki ajánlat összehasonlításához egy képzeletbeli ügyfél bankhasználati szokásait hívtuk segítségül. Ehhez egy olyan ügyfelet hívtunk életre, aki a lehető legjobban hasonlít azon fogyasztók többségéhez, akik mondjuk 100.000 Ft-ból, esetenként még kevesebből gazdálkodnak havonta.

A példánkban szereplő banki ügyél 90.000 Ft-ot kap bankszámlájára, de jövedelme nem munkabérből származik. A folyószámlát azon kívül, hogy legyen hova küldeni a jövedelmét, másra nemigen használja. Azaz nincsen csoportos beszedési megbízása, sem állandó átutalási megbízása, de még eseti jelleggel sem utal pénzt a számlájáról. A bankszámlához kapott kártyát ritkán használja vásárlásra (csupán 5 alkalommal), havonta mindössze 30.000 Ft-ot költ. Rendkívül fontos számára a biztonság, ezért ezt szem előtt tartva a kártyás műveletekről SMS tájékoztatókat kap, valamint a maradék 60.000 Ft-ot is csak apránként, 6.000 forintonként veszi fel.

13 bank ajánlatait górcső alá véve

A bankok ajánlatait végigböngészve kiderül, hogy a fenti szokások fényében az első évben átlagosan 3.163 forintot kell havonta kipengetni a számlavezetésért. Mivel a bankok az első évben gyakorta alkalmaznak akciós díjakat az új ügyfeleknél, ezért megnéztük, hogyan alakulnak a költségek a második évtől. Nem is csalatkoztunk, hiszen kis mértékben ugyan, de havi 3.246 forintra nőttek.

Nagyon fontos, hogy számlacsomag választás előtt nézzünk alaposan körül a piacon. Szélsőséges esetben ugyanis azonos bankhasználati szokások mellett akár havi 7.186 forintot is fizethetünk a számlavezetésért. Kétségkívül ez igen komoly érvágás a mindössze 90.000 Ft-os jövedelemmel rendelkező ügyfél számára (csak az átlaghoz képest közel 50.000 Ft plusz kiadás évente!). Ha viszont körültekintőek vagyunk, akkor jó pár ajánlatot találunk az átlagdíj alatt. Esetünkben hét bank is kedvezőbb feltételekkel vezeti a bankszámlánkat. A legjobb számlacsomag választásával pedig havi 1.255 forintból megússzuk a bankszámla fenntartási költségeket, ami képzeletbeli ügyfelünk szokásai fényében igen kedvező.

Valóban ez lenne a legkedvezőbb megoldás?

Persze ahol minden forint számít, ott még ez is túl magas költség. Jogosan merül fel a kérdés: nem lehet még ennél is olcsóbb megoldást találni? Örömmel jelentjük, hogy még ezeket a költségeket is lejjebb lehet szorítani egy újfajta lakossági pénzügyi szolgáltatás, a Fizetési Pont segítségével.

Ennek a rendszernek a lelke egy a boltokban elterjedt bankkártya leolvasóhoz hasonló szerkezet, ami azonban sokkal többre képes azoknál. Segítségével tényleg valamennyi pénzügyünket el tudjuk intézni a csekkbefizetéstől kezdve a készpénzfelvételen át a telefonegyenleg feltöltésig. Maga a Fizetési Pont Szolgáltatás három cég együttműködéséből jön létre. Cikkünk szempontjából azonban elegendő jelenleg az Országos Fizetési Szolgáltatóra (O.F.SZ. Zrt.) koncentrálnunk, amelyen keresztül a banki szolgáltatások, így számlavezetés igénybe vehető.

Dióhéjban az O.F.SZ. Zrt. elsősorban a lakosság és az országban működő mikrovállalkozások számára nyújt innovatív pénzügyi megoldásokat. Az O.F.SZ. Zrt. a világon bárhol használható MasterCard PayPass kártyát bocsát ki. Termékcsomagjai fizetési számlát, internetbankot (Fizetési Kapu), valamint a már említett, extra funkciókkal felvértezett MasterCard PayPass Fizetési Kártyát tartalmaznak.

Mit tud az O.F.SZ. Zrt. számlacsomagja?

Alaposan meglepődtünk, mikor kiderült, hogy az O.F.SZ. Zrt. Fizetési Számlája a legjobb banki ajánlatot is veri. Itt ugyanis a havi bankköltségek esetünkben mindössze 1.137 Ft-ot tesznek ki.

Ebből 590 Ft a csomag havi díja (18 év alatti kártyabirtokos esetén 180 Ft), 82 Ft a bankkártya időarányos díja (egyszeri 980 Ft az első évben), 225 Ft a biztonság ára (15*15 Ft az SMS tájékoztatók után). A csomag igazi előnye viszont a kedvező készpénzfelvételi díjnak köszönhető, ami Fizetési Pontokon mindössze 30 Ft. Így lehetséges az, hogy a 60.000 Ft-hoz mindössze 240 Ft-ért hozzájutunk. Csupán az összehasonlíthatóság kedvvért a vizsgált számlacsomagoknál ennyi készpénzfelvétel átlagosan 2.047 Ft-ba kerül (saját ATM-ből!). Ráadásul a banki gyakorlattal szemben a számla fenntartási költsége a második évtől kezdve csökken. Mégpedig 1.055 Ft-ra tekintettel arra, hogy kiesik a képletből a bankkártya kapcsán felmerülő díj (a kártyának az egyszeri 980 Ft-os kibocsátási díja egyébként csak 5 évente jelentkezik).

Lássuk, mennyit lehet így spórolni az átlagos banki számlavezetési díjhoz képest? Az első évben havonta 2.026, 12 hónap alatt pedig 24.312 forintot. A második évtől kezdve még több marad a zsebünkben: havonta 2.191, évente pedig 26.292 forint a megtakarítás akkor, ha a Fizetési Számlát választjuk. (Ezek a díjak akkor ilyen kedvezőek, ha készpénzfelvételre is a Fizetési Pontokat vesszük igénybe és nem a bankok ATM-jeit.) Mi a helyzet az átlagnál kedvezőtlenebb számlacsomagokkal? Csupán elrettentésként, ha valaki a Fizetési Számla helyett a legdrágább banki számlacsomaggal rendelkezik, akkor az első évben havonta 6.049 Ft-tal, azaz 12 hónap alatt több mint 72.500 Ft-tal fizet többet a banki szolgáltatásokért.

Számoljunk akkor egy kicsit

A Fizetési Pont Szolgáltatás Kiskunhalason már élesben üzemel. Ha azzal a feltételezéssel élünk, hogy a település felnőtt lakossága (nagyságrendileg 19.600 fő) a banki számlacsomagok helyett Fizetési Számlára vált, akkor a fenti bankhasználati szokások fényében évente átlagosan több mint 476,5 millió Ft-ot takaríthat meg a település.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés