Ezek a legolcsóbb 2 millió forint összegű személyi kölcsönök májusban (X)

Ezek a legolcsóbb 2 millió forint összegű személyi kölcsönök májusban (X)
Hirdetés

Cikk2023-05-26
 

Az ingatlanfedezet nélküli személyi hitel népszerűsége nem kopott meg az elmúlt időszakban. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy melyik bankot választjuk: 2 millió forint összegű kölcsön esetében 7 év alatt akár 532 ezer forintot is megtakaríthatunk visszafizetésben egy jó választással.

Továbbra is igen népszerűek a személyi kölcsönök hazánkban, ezt az MNB statisztikái is alátámasztják, hiszen 2023. márciusában 42,7 milliárd forintot folyósítottak a legnépszerűbb fedezetlen kölcsönből.

Miért népszerűek a személyi kölcsönök?

Joggal merülhet fel a kérdés, miért olyan népszerű még mindig a személyi hitel hazánkban? Több érvet is felsorolhatunk a konstrukció mellett.

A legtöbb személyi hitel szabad felhasználású, vagyis a kapott összeget szabadon elkölthetjük, otthonunk felújítására, egy elromlott háztartási gép cseréjére vagy éppen használt autó vásárlására egyaránt felhasználható.

A rövid átfutási idő is fontos szempont lehet a választás során. Sok esetben ugyanis valamilyen váratlan esemény miatt kerülünk kényszerhelyzetbe, ha pedig nincs elegendő saját megtakarításunk, a hitelfelvétel jelenthet csak megoldást. Ebben a helyzetben az időtényező lényeges, márpedig itt az igénylés benyújtásától számítva akár néhány, 2-3 napon belül számlánkon lehet a pénz. (Csak összehasonlításképpen a jelzáloghitelek bírálati ideje 4-6 hétig is eltarthat, amit a folyósítási idő is követ.)

Ez a jelentős időbeni különbség annak köszönhető, hogy a személyi kölcsönhöz nincs szükség ingatlanfedezetre, ami lerövidíti a bírálati időt. Ezek alapján a konstrukció akkor is jó választás lehet, ha nincs ingatlanunk, vagy van, de nem szeretnénk egy kölcsön mögé fedezetként felajánlani. Cserébe persze a fedezetlen hitelek kamata általában magasabb mint a jelzáloghitelek esetén.

Természetesen nem csak sürgős esetben lehet jó döntés személyi kölcsönt igényelni. A hitelfelvétellel akár egy nagyobb kiadásra is előre felkészülhetünk: ha például autóvásárlást tervezünk, könnyen lecsúszhatunk egy jó ajánlatról, amennyiben az adott időpontban nem áll rendelkezésünkre a vételár. Jelentős a különbség a törlesztőrészletek között

Egyáltalán nem mindegy azonban, hol igényeljük a személyi hitelt, az egyes banki ajánlatok között ugyanis jelentős különbségek lehetnek.

A Bankmonitor kalkulátora alapján a legolcsóbb kölcsön törlesztőrészlete jelenleg akár 15 százalékkal is kedvezőbb lehet, mint a legdrágább hitelre fizetendő havi összeg.

De mégis mit jelent ez? Tegyük fel, hogy egy család 2 millió forint személyi hitelt szeretne 7 éves futamidő mellett, az adós igazolt jövedelme pedig nettó 500 ezer forint.

A Bankmonitor friss kalkulációja alapján ebben az esetben a legolcsóbb ajánlat havi törlesztőrészlete 36 969 forint, míg a legdrágábbé 43 132 forint lenne. Eszerint a jó választással havi szinten több mint 6 ezer forintot, 7 év alatt pedig összesen 532 769 forintot lehet spórolni a törlesztőt illetően.

Hirdetés

Melyik a legolcsóbb személyi kölcsön jelenleg?

De melyek a legolcsóbb ajánlatok, melyik bankhoz érdemes fordulni, ha személyi kölcsönt szeretnénk? Maradjunk a korábbi 2 millió forint összegű személyi kölcsön példájánál.

Az 5 legolcsóbb 2 millió Ft összegű személyi kölcsön

A legolcsóbb az UniCredit Bank Fix Kamat személyi kölcsöne, melynek THM értéke 14,41%. A hitel havi törlesztőrészlete 36 969 forint, amit a banknál vezetett számláról kell törleszteni, ezért a bankszámlát a hitel teljes futamideje alatt fenn kell tartani. 7 év alatt pedig összesen 3 105 342 forintot kell visszafizetni a bank felé. Ezt a CIB Bank, az MBH Bank, a Raiffeisen Bank és az Erste Bank ajánlata követi. Már a legolcsóbb hitelek között is érdemi az eltérés: a sorban ötödik ajánlat THM-e például több mint 2%-kal magasabb az elsőhöz képest.

Nem csak a kölcsönök kamata lényeges

A kamat mellett más szempontokat is érdemes figyelembe venni. Például a szükséges hitelösszeg nagysága is lényeges lehet. 10 millió forint felett kizárólag már csak két pénzintézet kínál személyi hitelt. Ezek közül azonban továbbra is az UniCredit Banké a legkedvezőbb ajánlat. Ugyanakkor a pénzintézetnél a kiemelkedően magas 10-12 millió forint hitelösszeghez minimum 600 ezer forint havi nettó jövedelem szükséges.

Talán ennél is fontosabb a bankok bírálati gyakorlataiban rejlő különbségek. Könnyen elképzelhető, hogy egyik pénzintézetnél megkapjuk a kért hitelösszeget, míg a másik bank elutasítja a kérelmünket. Éppen ezért azt a bankot kell megkeresni, amelyik a mi igényeinknek a leginkább megfelel, hiteligényünket a legolcsóbban megfinanszírozza.

A jelen cikkben foglalt tájékoztatás nem teljes körű. Az egyes pénzintézetek által nyújtott személyi kölcsönök összehasonlítása és rangsorolása kizárólag a cikkbe is kiemelt szempontok alapján történt, az egyes kölcsönök további részletes feltételeiről a pénzintézeteknél tájékozódhat.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.