Ezek az alapok hozták a legtöbbet 2014-ben!

Ezek az alapok hozták a legtöbbet 2014-ben!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-31
 

Forintra vonatkozó alapkamatunk már az év elején 3% alá csúszott. Ilyen körülmények között a befektetési alapok népszerűsége rohamosan növekedett. Most az év végén megnéztük a befektetései alapok év elejétől számított teljesítményét, ami majdhogynem meg fog egyezni az alapok 2014-re vonatkozó hozamaival. Még most is könnyűszerrel lehetett találni két számjegyű hozamokat. Természetesen ezeket már nem a pénzpiaci alapok között kell keresnünk! Azonkívül még vetettünk egy pillantást a dollárban és euróban elérhető hozamokra is.

Forintban jelenleg 2,1% az alapkamat. A pénzpiaci alapok teljesítményei is ehhez az értékhez közelítettek. Mindössze két alap akadt, ami ha hajszállal is, de felül tudta teljesíteni ezt az értéket. Kötvényalapok esetében már könnyedén találtunk két számjegyű hozamokat. A dobogós alapok mindegyike 20% felett teljesítményt nyújtott. Érdemes megemlítetni, hogy jó hatással volt ezekre az alapokra a forint gyengülése és a kamatcsökkenések. A jövőben már nem valószínű, hogy ilyen szép hozamokkal fogunk találkozni. A kötvényalapok hozamait is túlszárnyalták az abszolút hozamú alapok. Itt az első három alap szignifikánsan túlteljesítette a 20%-ot. Fontos kiemelni, hogy jövőre már a 10%-ot meghaladó hozamelvárású abszolút hozamú alapnak is nagyobb kockázatot kell felvállalnia az eddigieknél. Az átlagos abszolút hozamú alapok várhatóan a jövőben egy számegyű hozamokat fognak tudni nyújtani. Papírforma szerint a részvényalapok nyújtották a legmagasabb teljesítményt. És akkor lássuk a listát!

Euróban is hasonló számokkal találkozhatunk, azzal a kitétellel, hogy mivel euróra vonatkozó alapkamat jelenleg alacsonyabb forinténál (0,05%) így a pénzpiaci alapoktól is szerényebb teljesítményt várhatunk el.

Dollárban már picit más a helyzet. A pénzpiaci alapoknak itt is szerényebb a teljesítményük az alacsonyabb alapkamat miatt (0,25%), de a kötvény és a részvényalapok is szerényebb teljesítményt nyújtottak az eurós vagy forintos társaikhoz képeset. Erre magyarázatot ad, hogy a dollár az utóbbi időben erősödött (a forint pedig egyértelműen gyengült). Az erősödő deviza pedig sok esetben a gyengülő devizában jegyzett papírok teljesítményét mérsékelte.

Szeretnéd látni, hogyan teljesített a többi alap? Használd befektetési alap keresőnket!


1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés