Ezekkel a hitelkártyákkal olcsóbb az aktív pihenés

Ezekkel a hitelkártyákkal olcsóbb az aktív pihenés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-09
 

Érdekes módon ösztönzi néhány bank az idei év elején a hitelkártya használatot. Az egészséges és tudatos életmód örök sláger, de arra még nem nagyon volt példa, hogy ezzel próbálnák a bankok az ügyfeleket magukhoz csábítani. Pedig most több helyen is találunk olyan akciót, amellyel olcsóbban vehetünk sportfelszerelést, vagy fitnesz bérletet, de könnyen faraghatunk akár a hétvégi wellness árából is, ha költéseinket hitelkártyával végezzük.

MKB Bank – 20.000 Ft-os Decathlon ajándékkártya

Az akcióban való részvételhez nincs egyébre szükség, mint a promóciós időszakban (2015. március 8-ig) MKB Egészség Plusz hitelkártyát igényelni és a kártyával legalább 20.000 Ft-ot költeni. Aki viszont a díjazottak között szeretne lenni, annak nem árthat sietni, mert csak a feltételeket teljesítő első 200 kártyabirtokos számíthat az ajándékkártyára.

Mielőtt persze bankfiókba rohannánk, azért számoljunk is egy kicsit. A hitelkártya éves díja 4.900 Ft és további havi 249 Ft zárlati díjjal, ha úgy tetszik számlavezetési díjjal kell kalkulálni. Mivel mind a hitelkártyával végzett vásárlások, mind pedig a vásárlásról kapott SMS tájékoztatók díjmentesek, így havi 657 Ft-ba kerül egy ilyen hitelkártyát fenntartani. Ez éves szinten kicsivel kevesebb, mint 8.000 Ft, így a 20.000 Ft-os ajándékutalvány fényében kifejezett jó ajánlatról beszélhetünk. És a hitelkártyához kapcsolódó pénzvisszatérítéssel még nem is számoltunk. Eget rengető dologra azért ne gondoljunk, de a vásárlások után 1%-os, maximum havi 10.000 Ft-os visszatérítésre számíthatunk, ha havonta legalább 30.000 Ft-ot költünk a plasztikkal.

CIB Bank – 1% helyett 10% visszatérítés

  • 2015. március 31-ig a pihenéssel, sporttal és egészséggel kapcsolatos hitelkártyás vásárlásaik után 10% pénzvisszatérítéssel számolhatnak a bank ügyfelei, így
    • a sportruházati üzletekben,
    • a sportklubokban,
    • a szálláshelyeken, hotelekben,
    • a gyógyszertárakban, patikákban történő vásárlások után a standard (1%) helyett magasabb visszatérítés jár,
  • a jóváírás mértéke pedig a negyedévente elérhető 5.000 forint helyett most 15.000 forint az akciós időszakban.

Pozitívum, hogy a CIB Banknál a meglévő ügyfelek is élvezhetik az akció előnyeit. Akik viszont most terveznek a banknál hitelkártyát igényelni, azok feltétlenül számoljanak kicsit. Már csak azért is, mert a széles körben elérhető CIB Café Espresso hitelkártya sem éppen az olcsóbbik hitelkártyák közé tartozik, a maga 667 Ft-os fenntartási költségével, ami egyébként a második évtől már 783 Ft-ra emelkedik. Persze pénzvisszatérítés ehhez a kártyához is kapcsolódik, így aktív kártyahasználat mellett nem csak a költségeket lehet nullázni, de még akár egy kis pénzt is lehet keresni (a standard 1%-os visszatérítéssel számolva, ha a kijelölt üzleti kategóriákban vásárolunk, akkor az első évben nagyságrendileg havi 67 ezer Ft-tól, míg a második évben havi 78 ezer Ft-tól már pénzt keresünk a kártyával).

Raiffeisen Bank – évente visszatérő akció

A Raiffeisen OneCard az egyik legszéleseb kedvezmény-rendszerrel rendelkező hitelkártya, ami rendre április és június között 5%-os pénzvisszatérítést nyújt a sport és egészség kategóriájú vásárlásokra. A kiemelt visszatérítést nyújtó kategóriák ugyan negyedévente változnak, de pillanatnyilag ez az egyetlen olyan hitelkártya, ahol rendszeresen lehet ilyen típusú kedvezményre számítani (persze semmi sincs kőbe vésve).

Mindezen felül bármelyik élelmiszerboltban, szuper- és hipermarketben történt vásárlás után 3%-os, továbbá minden egyéb vásárlásért 1%-os pénzvisszatérítésre, negyedévente legfeljebb 30.000 Ft-ra számíthatnak a kártyabirtokosok. A pénzvisszatérítés mellett több partnerüzletben már a vásárlás pillanatában azonnali kedvezményeket (2-20%) nyújt a kártya. Sőt, a számos állandó kedvezmény mellett további időszakos akciók is kapcsolódnak hozzá.

Árazását tekintve az eddig említett kártyák közül pedig a maga havi 599 Ft-os fenntartási költségével ez számít a legolcsóbbnak. Persze még mindig nem a legolcsóbb a szóba jöhető lehetőségek közül.

Az egészséges életmódot támogató kezdeményezések üdvözlendők, de továbbra is azt javasoljuk, hogy elsődlegesen a vásárlási szokásaink alapján válasszunk a hitelkártyák között. Ha ezek alapján megtaláltuk a megfelelőt, akkor már csak hab a tortán, ha egy időszakos akció is kapcsolódik hozzá!

1

Arról viszont egy percig sem szabad megfeledkezni, hogy egy hitelkártyával körültekintően kell bánni. Anélkül, hogy ne ismernénk a pontos működését, még véletlenül se kísérletezzünk, mert könnyen fájó emlékeket szerezhetünk. Ez persze könnyen elkerülhető, ha szánunk egy kis időt a hitelkártyákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés