Ezért nem mindegy, melyik banktól igénylitek a Babaváró hitelt! (x)

Ezért nem mindegy, melyik banktól igénylitek a Babaváró hitelt! (x)
Hirdetés

Cikk2024-04-18
 

Bár a Babaváró támogatás jogosultsági feltételeit és legfontosabb kondícióit jogszabály rögzíti, az egyes bankok ajánlatai között mégis számos különbséget találni. Vannak például pénzintézetek, amelyek jóváírást adnak a Babavárót igénylő pároknak, ez a Gránit Banknál például 180 ezer forint pénzügyi előnyt jelenthet. A hitel igénylési folyamata sem azonos: a Gránit Banknál a kamatmentes hitel akár 30 perc alatt, online is igényelhető, sőt a szerződéskötéshez sem szükséges feltétlenül személyes jelenlét.

Van, ami minden banknál azonos

A Babaváró támogatás jelentős segítség a gyermekvállalást tervező fiatal házaspárok számára, hiszen a hitel az első öt évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt gyerek születik, akkor a futamidő végéig az is marad, ezen kívül a törlesztés felfüggeszthető három évre. A második baba érkezésekor újabb három évre szüneteltethető a hiteltörlesztés, ráadásul elengedik az aktuálisan fennálló tőketartozás 30 százalékát, a harmadik babánál pedig az adósság lenullázódik.

A Babaváró hitel maximális összege banktól függetlenül 11 millió forint, mint ahogy a havi törlesztők között sincs különbség, így körülbelül 50 500 forint kiadást jelent akkor, ha a pár maximális összeggel használja ki a lehetőséget.

A jogosultság személyi feltételei ugyancsak egységesek a pénzintézeteknél, hiszen ezeket jogszabály rögzíti. Eszerint kizárólag olyan párok vehetik fel a konstrukciót, ahol a feleség igényléskor még nem töltötte be a 30. életévét, ám ha ekkor már úton van a baba, akkor idén még 41. év a felső korhatár.

További általános elvárás, hogy a pár egyik tagja se szerepeljen negatív státusszal az úgynevezett KHR adatbázisban, mint ahogy a házasság, a büntetlen előélet, a magyarországi lakcím, a köztartozásmentesség és az is feltétel, hogy a házaspár legalább egyik tagja három év folyamatos TB jogviszonyt tudjon igazolni.

Hirdetés

Lakáshitel mellé Babaváró?

Bár az ingatlanfedezet nélkül igényelhető Babaváró hitel szabad felhasználású, a többség lakáscélra fordítja, például önerőként felhasználva egy lakáshitelnél. A bankok ugyanis a megvásárolni kívánt, fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80 százalékáig hiteleznek, vagyis 20 százalék önerő mindenképpen szükségeltetik a vásárláshoz.

Ez egy 80 millió forint vételárú ingatlan esetében azt jelenti, hogy a bank legfeljebb 64 millió forint lakáshitelt adhat, míg az önerőnek 16 millió forintnak kell lennie. (Amennyiben valaki az első saját lakását vásárolja meg, akkor a feltételek teljesülése esetén 10 százalék önerő is elegendő lehet bizonyos esetekben.)

A Babaváró hitel azonban komoly segítséget jelenthet a saját forrás előteremtéséhez. Itt csak arra kell figyelni, hogy amennyiben a Babaváró hitel folyósítása és a lakáshitel igénylése között kevesebb mint 90 nap telt el, akkor az előbbi összegének 25%-át hitelként veszi figyelembe a bank. (90 napon túl már nincs ilyen korlátozás.) Egy 11 millió forint összegű Babaváró hitelnél ez azt jelenti, hogy a fenti példában szereplő 80 millió forintos ingatlanra 61,25 millió forint (64 – 2,75 millió forint) lakáshitelt ad a bank 90 napon belül. Vagyis a Babavárón felül 7,75 millió forint önerő kellhet még a vásárláshoz.  (Ha 90 napnál több idő telt el, akkor 5 millió forint plusz pénzre lesz csak szükség.)

Akár 220 000 forint jóváírás is bezsebelhető a Babaváró mellé

A bankok egy része jóváírást ad azoknak a pároknak, akik náluk igénylik a Babaváró hitelt. A Gránit Bank például 180 000 forintot ír jóvá akkor, ha a pár náluk indítja az igénylést, a folyósítás pedig május 30-ig megtörténik. Ehhez legalább az egyik igénylőnek bankszámlát kell nyitnia a banknál, ugyanis a pénzintézet ide utalja majd a támogatott hitel összegét.

Ugyanakkor a számla szelfis megnyitásáért 40 000 forint extra jóváírást ad a bank, ami tovább növeli a pénzügyi előnyt. Ha pedig a már számlával rendelkező fél ajánlására a másik fél is számlát nyit a Gránit Banknál, akkor ezzel az ajánlásért fejenként 10 000 – 10 000 forintot, az újabb számlanyitásért pedig további 40 000 forintot tehetnek zsebre. Ezzel az elérhető jóváírás összege 280 000 forintra hízik.

A szelfis számlanyitási akció jóváírási feltétele a szelfivel történő sikeres számlanyitás, hozzájárulás a marketing célú megkeresésekhez, 60 napon belüli Gránit eBank aktiválás, illetve 3 db sikeres bankkártyás vásárlás tranzakciónként minimum 1 000 Ft értékben. Az ügyfélajánlás esetén le kell tölteni, majd aktiválni kell a Gránit eBank alkalmazást, valamint három alkalommal kell sikeresen vásárolni bankkártyával.

Ha a gyorsaság is számít

Jogszabály szerint a bankoknak legfeljebb 10 napjuk van elbírálni a benyújtott Babaváró hitel igénylést azt követően, hogy minden szükséges dokumentumot megkaptak. Ennél azonban jellemzően gyorsabban dolgoznak, sokszor pár napon belül megtörténik az elbírálás, ám a Gránit Banknál például akár 30 perc alatt is levezényelhető az igénylés, köszönhetően az online folyamatnak, amely során a rendszer jelzi, milyen dokumentumokat töltöttek már fel és mik hiányoznak még. Ráadásul nem csak az igénylés adható be online, hanem a szerződés is megköthető így, VideóBankon keresztül.

A cikk elkészítését a Gránit Bank támogatta

Hirdetés