Ezt is tudja! Még jobb lett az állampapír

Ezt is tudja! Még jobb lett az állampapír
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-30 Frissítve: 2021-07-01
 

A betéteket simán lekörözi, teljesen garancia vonatkozik rá és gyakorlatilag ingyenesen megvehető, ezt mind tudja a lakossági állampapír. De januártól még több kedvezményt kapunk, hiszen a prémium és bónusz kötvényeknél az idő előtti eladás költsége 2%-ról 1%-ra esik le. Ez azt jelenti, hogy elég mindössze 6 hónap és az átlagos betéti kamatot megkapjuk idő előtti feltörés esetén is.

A lakossági állampapírok mindent visznek

Már eddig sem lehetett panaszod az állampapírokra, hiszen a legrövidebb lejáratok esetében is az átlagosan elérhető banki betétek többszörösét kaptad meg, és közben nem kellett nagyobb kockázatot vállalnod. Sőt a biztonság borítékolható volt, az államkincstárnál megvett papírokra ugyanis teljes garanciát vállal az állam.

Nem gondolnál azonnal rá, de óriási előnye a lakossági állampapíroknak, hogy teljesen érzéketlen az árfolyamuk a piaci hozamok változására. Egy hagyományos, mindenki által megvásárolható kötvény árfolyama folyamatosan változik, és ha hozamemelkedés következik be, akkor rövid távon akár jelentősebb veszteségbe is belefuthattál. Pont ezt érezték meg 2009-ben azok, akik kötvényben vagy kötvényalapban tartották a pénzüket.

Ellenben a lakosság számára elérhető kötvények árfolyamát a Magyar Államkincstár szabja meg, ami maximálisan a te érdekeidet veszi figyelembe. Semmi más dolgod nincs, mit megvenni például egy kamatozó kincstárjegyet, egy prémium vagy bónusz állampapírt, és várni, hogy napról napra jóváíródjon rajta a kamat időarányos része.

Képzeljük el azt az esetet, hogy veszel egy normál 10 éves lejáratú kötvényt és egy hasonló lejáratú bónusz kötvényt. Bár nem ugyanakkora a kamatozásuk, de tegyük fel, hogy még itt sincs eltérés. Csak azért, mert a piaci hozamok 1%-kal megemelkednek (3,5%-ról 4,5%-ra), a hagyományos kötvény árfolyama 8,5%-ot esik, míg a bónusz kötvény köszöni szépen és tartja az árfolyamát.

Végül, de nem utolsó sorban, nagy előnyöd származik abból is, hogy idő előtt nyugodtan kiszállhatsz a befektetésedből. A kincstár mindössze annyit tesz, hogy az árfolyamból levon egy kisebb összeget, ami annak a költsége, hogy nem vártad meg a futamidő végét. A kamatozó kincstárjegynél ez 0,5%, viszont nagy változás történt, a prémium és bónusz papíroknál a korábbi 2% helyett most már csak 1% a levonás.

Hirdetés

Hirdetés

Lássuk, mit is jelent mindez a hétköznapokban

Fél éve már górcső alá vettük az idő előtti értékesítés hatásait, cikkünknek akkor az volt a következtetése, hogy a többéves lejáratú kötvényeknél 7-9 hónapig kellett tartani a papírokat ahhoz, hogy null szaldóval végezz. Azóta a kötvények kamatozása csökkent, viszont felére esett januártól a levonás mértéke a futamidő előtti eladás esetén, szóval az érzés az volt, hogy még így is jobban jöttünk ki a változásokból.

Mint kiderült, sokkal jobb lett a helyzet, gyakorlatilag lefeleződött az idő, aminél már pluszban zárjuk a vásárlást. Mind a prémium, mind a bónusz kötvénynél 4 hónapra van ahhoz szükség, hogy az 1%-os levonást is figyelembe véve a pénzednél legyél, és ezt követően bármit is teszünk csak nyerhetünk. A lehetőségeket persze akkor használhatod ki maximálisan, ha a lejáratig nem teszel a pénzeddel semmit, de ha megszorulnál, akkor sincs semmi probléma.

Sőt, ha az érdekelne, hogy mennyi ideig kell ahhoz tartani a kötvényt, hogy az átlagos 0,5%-os betéti kamatot élvezhessük, akkor sem kell megőszülnöd. Átlagosan 6 hónapról van szó, és már 0,5% a zsebedben lehet. Azt ne felejtsd el közbe, hogy a banki betéthez képest sokkal jobban jársz, mert ott jellemzően az idő előtti feltörésnél a kamat nagyobb részét vagy egészét elveszted, míg az állampapírnál ez nincs így.

Hirdetés
Hirdetés