Ezt még az omahai bölcs is megirigyelné – 10 éves az OTP Supra alap

Ezt még az omahai bölcs is megirigyelné – 10 éves az OTP Supra alap
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-16 Frissítve: 2021-07-01
 

A magyar piac legnagyobb abszolút hozamú alapja az OTP Supra most ünnepelte a 10 éves évfordulóját, az ennek kapcsán tartott eseményen mi is ott voltunk. Az alap több sokkot is átélt, és annak ellenére, hogy még a 2008-as válság szeptemberi kitörése előtt indult, aki 10 éve 1 forintot fektetett be, annak most 4,5 forintja lenne. Az elhangzottak szerint nehezebbek most a körülmények, de ettől függetlenül még lehet jó befektetési lehetőséget találni. Ilyen többek között a régióból a lengyel és a román piac is.

Bő 10 éve kezdett el az OTP Alapkezelő azon gondolkozni, hogy miként lehetne új irányt nyitni és a korábbiakhoz képest más módon hozzáadott értéket teremtetni az ügyfeleknek. Ezért indultak el az abszolút hozamú alapok irányába, az OTP mára piacvezetővé vált a területen és a legnagyobb alap is náluk található.

Rendhagyó eseményre került sor ennek kapcsán, hiszen az OTP kötelékében az első abszolút hozamú alap, az OTP Supra most lett 10 éves. Az alap portfóliómenedzsere Szalma Csaba, aki korábban alapvetően kötvényalapokat kezelt, de az abszolút hozamú alappal megteremtődött a lehetősége annak, hogy a befektetések széles skálájáról válogathasson.

A Supra létrehozásakor a cél az volt, hogy mindenevő legyen az alap, bármibe befektethessen, ha jó lehetőség lát az alap kezelője. Ez együtt jár azzal is, hogy akár shortolhat is, ami azt jelenti, hogy például egy részvény esésével is képes profitot csinálni az alap. Szalma Csaba a 10 éves évforduló kapcsán tartott sajtóeseményen elmondta, hogy opportunisztikusan fektet be.

Az alap árfolyama az utóbbi 10 évben megnégyszereződött, az éves átlagos hozam meghaladta a 16%-ot. Az első években nagyobb kockázatot is felvállalhatott az alap, viszont az értékesítői hálózattól kapott visszajelzések alapján visszavettek a kockázatosságból. Érdekes, hogy abban az időben nem volt elég a magas hozam, a befektetők az árfolyam nagyobb ingadozását nem viselték túl jól.

A 2011-ben megváltozott kockázati profil idővel meghozta a népszerűséget is az alapnak, a jó hozamok és a visszafogott árfolyam-ingadozás után elindult a tartós tőkebeáramlás. A trendet az sem tudta megtörni, amikor 2015 elején a svájci frank árfolyamát a jegybank szabadjára engedte és egy pozíció gyors és nagyobb mértékű veszteséget okozott az alapnak. A befektetők döntő többsége kitartott a pozíciója mellett, ami kifizetődött, hiszen a következő 2 évben megközelítőleg évente 10%-os hozamot ért el a Supra.

Az aktuális befektetésekről is elmondott néhány szót Szalma Csaba. A legnagyobb egyedi kitettsége az alapnak a Mol, ezen felül a régióban számos kötvény- és részvény érdekeltsége van a Suprának, különösen szeretik a lengyel és a román piacot. A meglátása szerint a forint gyengülésre van ítélve, ezért jelenleg is nagyobb, a forint gyengülésre játszó pozíciót tart fent.

Kérdésünkre Szalma Csaba elmondta, hogy a jövőben is az a célja, hogy 1 felett legyen az alap Sharpe mutatója, vagyis a kockázatmentes hozam feletti extrahozam meghaladja az alap kockázatosságát (szórását). Ha utánaszámolunk, és csak az utóbbi 1-3 évre fókuszálunk, akkor az alap szórása 5,2-5,5% között volt, és ha azt vesszük, hogy a kockázatmentes hozam nulla közelében található, akkor 5% feletti hozam lehet most a cél. Persze, ahogy nő a kockázatmentes hozam vagy a szórás, annál inkább nő a mutató alapján a hozamcél.

A kapott válaszok alapján nem jelent problémát, hogy ilyen nagyra nőtt az alap, és már az eszközérték meghaladja a 200 milliárd forintot. Kellően széles az elérhető befektetések köre, és mindig lesznek olyan lehetőségek, amit meg tud az alap lovagolni. Az valóban kihívást jelent, hogy a világ több részén is megfordult a kötvénypiaci ciklus (például Magyarországon is a 10 éves kötvényhozam 2017 vége óta emelkedésben van), és egyre inkább a hozamemelkedés az irányadó. De ez nem az utóbbi hónapok jelensége, már korábban voltak ennek jelei például Amerikában és akkor is képes volt az alap jó teljesítményre.

Mindent egybevéve az élet megy tovább, a jövőben pedig mindent megtesznek az alapnál annak érdekében, hogy a támasztott elvárásoknak megfeleljenek. A felépített 10 éves teljesítmény pedig jó alapot szolgáltat ahhoz, hogy ez teljesüljön is. Persze azt nem feledhetjük el, hogy kockázatai vannak ennek az alapnak is, az ajánlások szerint 3-5 év alatt tudja kihozni magából a maximumot, vagyis annyi időre legalább az alapban kell tartani a pénzt. De persze akkor sincs baj, ha hosszabb távra tervezünk.

Hirdetés
Hirdetés