Ezt mindenképpen ellenőrizd, ha vízparti házat vásárolnál

Ezt mindenképpen ellenőrizd, ha vízparti házat vásárolnál
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-17
 

Idilli környezet, tehermentes, jó állapotban lévő ingatlan, elegendő jövedelem. Mi lehet akkor a gond a házvásárlással? Egy folyóparti lakásnál van még olyan tényező, ami miatt a bankok esetleg nem adnak a kérdéses lakásra jelzáloghitelt, emiatt pedig akár az adásvételi szerződés is meghiúsulhat. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy a foglalót – akár több millió forintot – elbukjuk. De hogyan védhetjük ki ezt a helyzetet?

Folyópart, idilli környezet, madárcsicsergés, ki ne akarna egy ilyen helyen élni. Ha találunk egy ilyen, mondjuk a Duna partján lévő olcsó lakást, akkor azt gondolhatjuk, érdemes minél gyorsabban lecsapni a kihagyhatatlan ajánlatra. Persze körüljárunk mindent: megnézzük, van-e az ingatlanon valamilyen jelzálogjog – jellemzően az eladó kölcsönéhez kapcsolódik -, van-e a közüzemi számlákon elmaradás. Sőt, szakértővel még meg is nézethetjük, hogy milyen állapotban van műszakilag a kinézett épület.

Ez azonban nem mindig elég egy folyóparti ingatlan esetében, hiszen a víz közelsége akár kockázatot is hordozhat magában: egy árvíz idején az a folyó sokkal közelebb lehet az új otthonunkhoz, mondhatni kényelmetlenül közel. Mindenképpen érdemes meggyőződni előre, hogy valójában milyen közel van ez a folyó, és árvíz idején mi történik a kinézett lakás környezetével. Ne adj isten esetleg árterületen fekszik maga az ingatlan is?

Ebben a helyzetben is dönthetünk úgy, hogy megvásároljuk az ingatlant, gondolhatjuk azt, hogy komolyabb áradás ritkán van, ezt a problémát bevállaljuk. Sőt, még alkudhatunk is a vételárból a körülmények miatt.

Hirdetés

Hirdetés

Sok bank nem finanszíroz meg árterületen fekvő ingatlant

Ha lakáshitelre van szükségünk, akkor nem elég az, hogy mi úgy döntünk, a megismert helyzet ellenére megszeretnénk venni a házat, kell még egy olyan bankot is találnunk, amelyik megfinanszírozza a vásárlást, vagyis ad számunkra lakáshitelt.

Márpedig a bankok jelentős részének problémát okoz, ha a fedezetül felajánlott lakás árterületen fekszik. Ez érthető, hiszen relatív nagy a kockázata annak, hogy az épületben kár keletkezhet. Van olyan pénzintézet, amely ebben a helyzetben egyáltalán nem kínál jelzáloghitelt.

Találni azonban olyan bankot, amelyik már hajlandó megfinanszírozni egy ilyen épületet, ám elvárják, hogy a lakásra kötött vagyonbiztosítás az árvízkárra is kiterjedjen. Innentől a biztosító térfelén pattog a labda, és egyáltalán nem meglepő módon ők sem szeretik ezt a helyzetet: a legtöbb biztosító ugyanis nem fizet árterületen lévő lakásra árvíz okozta kár esetén.

Emiatt pedig nagyon nehéz helyzetbe kerülhetünk, akár a vásárlás is meghiúsulhat. Márpedig ez nagy gondot okozhat, különösen akkor, ha már megkötöttük a szerződést és kifizettük az előleget. Ilyenkor ugyanis foglalót is szoktunk fizetni – ez jellemzően a vételár 10%-a -, amit elbukunk abban az esetben, ha a mi hibánkból hiúsul meg a vásárlás. Márpedig az a mi hibánknak tekinthető, ha nem találunk bankot, nem tudjuk felvenni a szükséges lakáskölcsönt.

Jó tudni
Akkor is érdemes elgondolkodni a helyzeten, ha saját pénzből finanszíroznánk meg a vásárlást. Ebben a helyzetben a vásárlással nem lesz gond, de egy későbbi eladásnál már bizony problémába ütközhetünk. Hiszen a potenciális vevőink sem fognak tudni könnyen lakáshitelt igényelni, így az eladás lassabban, sokszor csak komoly árcsökkentés mellett sikerülhet.

Összegzés

Egy folyóparti, vízparti lakás esetében mindenképpen járjunk utána az ebből fakadó extra veszélyeknek. Egy árterületen fekvő lakás esetén sok mindent át kell gondolnunk. Nem feltétlenül kell lemondanunk emiatt álmaink otthonáról, de járjuk alaposan körbe, hogy melyik bank milyen feltételekkel adna lakáshitelt ebben a helyzetben. Érdemes lehet szakértőhöz fordulni, aki segít megtalálni a legjobb megoldást.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés