Ezzel a módszerrel még a vásárlással is pénzt kereshetsz!

Ezzel a módszerrel még a vásárlással is pénzt kereshetsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-25 Frissítve: 2021-08-06
 

A bankkártyás fizetési mód már a mindennapjaink részéve vált, ugyanakkor a hitelkártyák használata még a mai napig megosztja az embereket. Pedig a megfelelő módon használva a hitelkártyával gyakorlatilag kamatmentesen tudjuk a bank pénzét használni, ráadásul még pénzt is lehet keresni a költéseken. Természetesen nem árt fokozottan figyelni a részletekre, hiszen a plasztik nem megfelelő használata miatt könnyen hatalmas költségek is felmerülhetnek.

Kerüljük a hitelkártyát?

Maga a hitelkártya tulajdonképpen ugyanolyan plasztik kártya, mint a fizetéseink során gyakran használt bankkártya, azzal a kivétellel, hogy ez esetben nem a saját kontónkra, hanem hitelből, a bank által meghatározott keretig vásárolhatunk.

A hitelkártya vonzó tulajdonságai közé tartozik, hogy kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét mindaddig, amíg a felhasznált összeget a bank által meghatározott határidőig (ez általában 30 nap) visszafizetjük. Gyakorlatilag akkor válik drága mulatsággá a hitelkártya, ha ebből a határidőből kicsúszunk, hiszen a bank ekkor a 40%-ot is megközelítő kamatot is számol fel a vissza nem fizetett összeg után.

Ugyanakkor a hitelkártyák legfőbb előnyét mégsem ez, hanem a különböző pénzvisszatérítési kedvezmények jelentik, amelyekkel éves szinten akár több tízezer forintot is kereshetünk. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a vásárlásaink után az elköltött összeg egy bizonyos részét (1-5%-át) megkapjuk a banktól pénzben, vagy levásárolható pontok formájában.

Amire érdemes figyelni, hogy a hitelkártyák kedvezményeit sokszor meghatározott célú költéseknél (például élelmiszer, ruházat, utazás), valamint adott, akár választható üzlethálózatoknál lehet elérni. Ilyenkor akár 10-20%-kal is olcsóbban juthat adott termékekhez, szolgáltatásokhoz, aki ezeknél az üzleteknél használja vásárlásra a kártyát.

Ez alapján a hitelkártya korántsem egy eleve elvetendő dolog, hiszen viszonylag ritka az olyan lehetőség, hogy a hitelért cserébe még kedvezményeket is kapjunk. Viszont van néhány szabály, amire mindenképp figyelnünk kell a hitelkártyánál:

  • Akkor éri meg igazán használni, ha a vásárlásainkat ténylegesen vissza is tudjuk fizetni a jövedelmünkből (ne csábuljunk el a fizetésünket akár 2-3 szorosát meghaladó hitelkeretnek),
  • Mindig figyeljünk a határidőkre és addig fizessük vissza a költéseinket, hiszen a kamatmentesség is ekkor él. Ha a határidőt mégsem tudjuk tartani, legalább a 2-5 ezer forint között mozgó minimum összeget fizessük vissza a banknak, mert így legalább a késedelmi díjat megússzuk (viszont a közel 40%-os kamatot már nem).
  • Amennyiben átmeneti pénzhiányban szenvedünk és ennek megoldásához hitelre van szükségünk, nem ajánlatos hitelkártya mellett dönteni, mert ennél jóval alacsonyabb THM-mel járó megoldást is találunk (például személyi kölcsönt).
  • Érdemes a vásárlási szokásainknak megfelelő plasztikot választani, hiszen akkor tudjuk kihasználni a kedvezményeket és a pénzvisszatérítést. Ha soha nem vásárolunk könyveket, akkor ne olyan kártyát válasszunk, ahol erre adják a legnagyobb visszatérítést.
  • A hitelkártyával minden esetben kerüljük a készpénzfelvételt, mert ennek igen magas költségei vannak, és még csak kamatmentességet sem élvezhetünk ebben az esetben: a készpénzfelvétel időpontjától magas kamatot kell fizetni addig, amíg vissza nem fizetjük a felvett összeget.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen költségek merülnek fel?

A hitelkártyának az említett kamatokon kívül más költségei is vannak, azonban ésszerű használat mellett a kedvezmények kihasználásával a plasztikkal a költségeken felül is jelentős összegeket nyerhetünk.

Jellemzően a kártya éves díjával és/vagy havi számlavezetési díjjal (másként zárlati díj) kell számolni, ami 200-300 forint között található. A kártya kibocsátásáért szerencsére a legtöbb banknál nem szükséges fizetni, viszont a kártyának éves szinten 5-6 ezer forintos díja lehet. Időszakosan akciókat is ki lehet fogni, amikor is a számlavezetést és a kártyadíjat elengedik a bankok, esetleg egyéb kedvezményt, vagy egyszeri jóváírást kapunk.

Felmerülő költségként még a hitelkártyához kapcsolódó SMS tájékoztató díjával találkozhatunk, ami a tranzakciók nyomon követését segíti elő, így biztonsági szempontból kívánatosak. Ezek jellemzően SMS-enként pár forintos tételt jelenthetnek, ugyanakkor előfordul, hogy a bank nem számol fel értük költséget.

Hirdetés
Hirdetés