Fektess a kiváló cégekbe – Na de hogyan?

Fektess a kiváló cégekbe – Na de hogyan?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-28 Frissítve: 2021-08-06
 

A vállalati felvásárlásokat fokozott figyelemmel szokták kísérni a befektetők, hiszen a pénzügyi logika alapján azt várjuk, hogy a létrejövő nagyobb vállalat plusz előnyöket lesz képes felmutatni. Igen ám, de a vállalati kiválások, szétválások nagyobb többlethozammal kecsegtetnek, így érdemes lehet ezeket is fókuszba állítani. Az Alapblog egyik írásában éppen ezt a témát vesézgeti.

Meglepőnek tűnik, de a vállalati kiválások olyan befektetési területnek számítanak, ahol akár jelentős jutalmat is elérhetnek az azokra fókuszáló befektetők. A vállalatkiválás egyébként egy olyan szituációra utal, amikor egy cég már elég bonyolult tevékenységet épített fel, azonban a működés már nem bizonyul hatékonynak, ráadásul a befektetők sem látják át a struktúrát. Így érdemes az egyes üzletágakat szétválasztani.

A kutatások azt támasztják alá, hogy a szétválást követő évben a kiváló cégek átlagosan 21%-kal is megverhetik a piacot, az anyavállalatokat pedig 13%-kal is felülteljesítik. Ennek az oka abban rejlik, hogy a szétválás után a szétvált cég értékeltsége több okból is erősen leesik, ami később meghálálja magát, hiszen vonzó célponttá válhat a részvény.

Ráadásul ez egy olyan területnek bizonyul, amire nemcsak a statisztikai mérések, hanem a valós eredmények alapján is megéri külön stratégiát kidolgozni. Erre számos példát is hoznak az Alapblogon, így érdemes elolvasni „A kiváló kiváló vállalatok” című bejegyzést.

Hirdetés
Hirdetés