Felejtsd el a PIN kódod! Fizess érintés nélkül!

Felejtsd el a PIN kódod! Fizess érintés nélkül!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-07
 

A legtöbb magyar még meg sem tanulta rendeltetésének megfelelően vásárlásra használni a bankkártyáját, máris egyre jobban terjed az újfajta fizetési mód. Az érintés nélküli kártyák térhódítása megállíthatatlannak tűnik. Elterjedésük gyorsaságának egyelőre semmi sem szab gátat!

Megállíthatatlannak tűnik Magyarországon is az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő kártyák térhódítása. Az első nagy ugrás 2013-ban megtörtént, amikor egy év alatt háromszorosára nőtt a számuk. A forgalomban lévő hagyományos bankkártyák aránya 2012-ben még 94 százalékos volt, egy évvel később viszont már csak 80 százalék. Azaz tavaly már minden ötödik bankkártyával lehetett érintés nélkül fizetni!   A változás a jelek szerint idén is töretlen. Az esztendő közepén, azaz mindössze hat hónap alatt 70 százalékra mérséklődött a hagyományos bankkártyák piaci részesedése! Ez pedig nem egyebet jelent, mint hogy már minden harmadik bankkártya alkalmas volt az érintés nélküli fizetésre.
Az érintés nélküli kártyák térhódításával párhuzamosan bővül az elfogadásukra alkalmas terminálok száma is. Jelenleg ahol mód van a bankkártyás fizetésre, ott a terminálok közel fele ma már az új generációs kártyák elfogadására is alkalmas. Nem nehéz megjósolni, hogy a 2014-es esztendő második felében sem akad meg a folyamat.    De vajon pontosan mit is tud ez az új technológia? Minek köszönhető növekvő népszerűsége? A válasz egyszerű:
kényelmesebb és gyorsabb fizetni velük, mint a hagyományos bankkártyákkal, ám ugyanolyan biztonságos. Az érintés nélküli fizetés az ún. Near Field Communication (NFC) technológiára épül, amely lehetővé teszi a biztonságos, vezeték nélküli adatátvitelt néhány centiméteres hatókörön belül. (A MasterCard megoldását PayPass-nak nevezik, míg a VISA payWave-nek keresztelte a saját érintés nélküli fizetési rendszerét.) Így fizetéskor nem kell a bankkártyánkat kiadnunk a kezünkből, mindössze az elfogadóeszköz közelébe kell tartanunk, hogy fizessünk.    Mindez pedig villámgyorsan történik, ugyanis a terminál hatókörébe érve, bankkártyánk a másodperc töredéke alatt kapcsolódik az elfogadóeszközhöz, amely azonosításunkat követően a fizetést azonnal fel is dolgozza. 5.000 forintos összeghatár alatt még a PIN kóddal sem kell bíbelődni és a bizonylatot sem kell aláírni. 5.000 forint felett is fizethetünk a fenti formában, ilyenkor viszont a PIN kód használata már kötelező. Természetesen az érintés nélküli fizetésre alkalmas bankkártyák hagyományos társaik minden funkcióját örökölték. Így az sem okoz problémát, ha esetleg olyan helyen kell használnunk, ahol az elfogadóeszköz nem alkalmas az ilyen típusú fizetésre.   Nagy kérdés, hogy az új generációs kártyák végre rászoktatják-e a magyarokat, hogy a zsebükben lapuló plasztiklappal gyakorta fizessenek és ne csupán készpénzfelvételre használják azt. A fogyasztói szokásokat persze rendkívül nehéz megváltoztatni, de ma már működik olyan szolgáltatás Magyarországon, ami átmenetet jelent a hagyományos készpénzen alapuló és a modernebb elektronikus csatornákat használó fizetési megoldások között. Ez a
Fizetési Pont Szolgáltatás.   A lényege, hogy a lakóhelyünkhöz közel elhelyezkedő, forgalmas helyeken (benzinkutak, újságárusok, kisboltok, fodrászüzletek stb.) elhelyezett modern terminálokon keresztül néhány gombnyomással valamennyi pénzügyünket elintézhetjük. A sárgacsekk befizetésétől, óraállások bediktálásától kezdve a mobiltelefonunk feltöltésén át, a készpénzfelvételen keresztül a hűségpont gyűjtésen át akár a havi bérletünk megvásárlásáig mindent elintézhetünk egy helyen. Ami pedig különösen sokat jelenthet, hogy ezeket az ügyeket akár érintés nélküli PayPass kártyával is intézhetjük, hiszen a terminálok ezek elfogadására is alkalmasak.   A Fizetési Pont szolgáltatást működtető Országos Fizetési Szolgáltató Zrt. tervei szerint az év végére 40 település 10 ezer terminálján keresztül lehet majd így fizetni, ami minden bizonnyal újabb nagy lökést adhat az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő bankkártyák hazai terjedésének.  
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés