Féléves mérlegelés: melyik alap hozott 31%-ot?

Féléves mérlegelés: melyik alap hozott 31%-ot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-12 Frissítve: 2021-08-06
 

1% körüli alapkamat mellett mekkora hozamra számíthatott az, aki kockázatot vállalt? Akár 31%-ot is elérhetett az első félévben, ha megfelelően választott befektetési alapot. Ehhez fontos volt az időzítés: egy éves időtávot szemlélve már bőségesen találunk negatív hozamértékeket. De lássuk a félév nyerteseit!


A maximalisták nemcsak az év végi jegyekért, hanem a félévi bizonyítvány érdemjegyeiért is küzdenek. Nincs ez másként az egyik leginkább teljesítménykényszerben működő iparágban: a befektetési alapok között sem. A befektetők többsége nem csak hosszútávon, hanem a befektetés időpontjától kezdve hozamot (méghozzá minél magasabb hozamot) vár el. Volt egy alap, ami fél év alatt 31%-ot is hozott a tulajdonosainak.

hozamkep160712

Szeretnéd tudni, hogy mekkora hozamot érhetsz el a saját pénzeddel? Használd keresőnket!

1

Hirdetés

Hirdetés

Pénzpiaci alapok

Év eleje óta 1,2%-ról 0,9%-ra olvadt az alapkamatunk. Már ebből is sejthető, hogy a pénzpiaci alapok hozamai nem fognak lehengerelni minket. A legjobban teljesítő 3 alap is fél százalék körüli teljesítményt nyújtott az első félévben. (A legjobb A Budapest Bank Bonitas alapja volt 0,58%-os hozammal.) Ez azt jelenti, hogy esetleg egy év alatt el fognak tudni érni 1%-ot. Nem az évszázad üzlete, de átmenetileg szabad összegekre több, mint a semmi.

Kötvény alapok

A kötvényalapok viszont egészen szédületes teljesítményt nyújtottak az első félévben. Az összes dobogós helyezett alap a feltörekvő piacokra koncentrál. A legjobban teljesítő alap (Aberdeen Feltörekvő Kötény Alap) több mint 9%-ot emelkedett fél év alatt. Ám itt már van értelme megvizsgálni az egy év alatti teljesítményeket: a második alap (a Budapest Alapkezelő által kezelt BF Money) egy éves visszatekintő hozama negatív. És ha megnézzük a dobogós helyezettek egy éves hozamadatait, akkor már nem biztos, hogy rohanunk vásárolni az ilyen típusú befektetéseket.

Abszolút hozamú alapok

Ebből az alapkategóriából került ki a kategóriák királya is: az OTP alapkezelő EMDA alapja fél év alatt több, mint 31%-ot ért el. És az egy éves teljesítményére sem lehet panasz: majdnem 11,5%-ot hozott a tulajdonosainak. Viszont ugyanennél az alapkezelőnél a G10 már nem teljesített ilyen fényesen, amennyiben az egy éves teljesítményét tekintjük. Ez ugyanis negatív lett, annak ellenére, hogy az első félév alatt 26%-nál is többet emelkedett. A dobogó legalsó fokán egy friss alap, a Concorde Alapkezelő ADÜTON névre hallgató alapját találjuk. Ígéretes kezdés, ám mivel az alap fiatal, így megvásárlásához nagy piaci tapasztalt vagy erős elköteleződés (az alapkezelő irányába) szükséges.

Vegyes alapok

A vegyes alapokat gyakorlatilag letarolta az OTP alapkezelő Prémium alap sorozata. Érdemes megemlíteni, hogy a kockázatosabb növekedési alapjukat megelőzte a kisebb rizikóval bíró kiegyensúlyozott alapjuk (6,75% fél év alatt szemben a 5,93%-kal). Viszont az egy éves hozamadatok szintén picit lehűtik a befektetők vásárlási kedvét: a növekedési alap teljesítménye egyenesen negatív volt egy éves időtávon.

Részvényalapok

Akárcsak a kötvényalapok között, a részvényalapoknál is fontos szerepet játszott a feltörekvő régió. A részvényalapok közül a legjobb féléves teljesítményt nyújtó alap az Aberdeen Alapkezelő Latin-Amerikára koncentráló részvényalapja lett, a maga majd 24%-os féléves teljesítményével. Viszont külön érdemes kiemelni, hogy 3 alapból 2-nek negatív az éves teljesítménye.

Jövő

Az elmúlt időszakban sok olyan piaci esemény történt (pl. a nagy-britanniai népszavazás a Brexitről), ami igencsak megmozgatta a befektetések értékét. A következő időszakra sem várunk nyugodt időjárást a befektetések világában. Azt most különösen nehéz előre megmondani melyik befektetés fog a legjobban teljesíteni. Ilyen esetekben még inkább indokolt a befektetések diverzifikálása, azaz a befektetés több részre osztása. És ilyenkor felértékelődnek az olyan típusú befektetési alapok, amik sok mindenbe fektethetnek (például a vegyes, illetve az abszolút hozamú alapok).

Hirdetés
Hirdetés