Felújítási támogatás: mikor éri meg magadnak elvégezned a munkát, még ha le is mondasz emiatt a pénzről?

Felújítási támogatás: mikor éri meg magadnak elvégezned a munkát, még ha le is mondasz emiatt a pénzről?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-02 Frissítve: 2020-12-06
 

A 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatás igénylésével otthonod korszerűsítési költségeinek a felét – legfeljebb 3 millió forintot – utólag visszakaphatod. Ehhez azonban vállalkozási szerződést is kell kötnöd – a támogatás összege ugyanis fele-fele arányban lehet munkadíj és anyagköltség. A Bankmonitor szakértői annak jártak utána, hogy mely esetben érné meg a támogatást kihasználni és mikor érdemes inkább magadnak elvégezni – ezzel megspórolva a munkadíjat – a felújítást.

A gyermeket nevelő, váró szülők otthonuk felújítására 2021. januárjától támogatást igényelhetnek. Ezek alapján a felújítás teljes költségvetésének felét – legfeljebb 3 millió forintot – a benyújtott és kifizetett számlák alapján UTÓLAG vissza lehet igényelni.

A jogszabály alapján azonban a lakásfelújítási támogatás összege fele-fele arányban tartalmazhat munkadíjat és anyagköltséget, vagyis a saját magad által elvégzett felújítási munkálatokra nem igényelhető a konstrukció, hiszen nem lesz munkadíj. Emiatt hatalmas dilemma előtt állhatsz, ha felújítást tervezel: magad végezd el a munkát, megspórolva ezzel a munkadíját, vagy bízz meg egy mesterembert és használd ki a támogatást. Természetesen ez a dilemma csak akkor merülhet fel, ha Te magad is el tudod végezni a tervezett munkálatokat. De például egy szoba kifestése vagy tapétázása, a laminált parketta lefektetése, vagy éppen egy beépíthető hűtőszekrény beszerelése sokaknak nem jelent problémát.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen költségek mellett érné meg a támogatást igényelni?

A döntés meghozatalakor nagyon fontos, hogy a tervezett felújításnál mennyi lenne az anyagköltség és mennyi a munkadíj. Hiszen ez határozza meg azt, hogy a támogatás visszaigénylését követően összességében többet kell-e kifizetned, mint az anyagköltség összege.

Vegyünk példaként egy korszerűsítést, melyhez az anyagköltség 500 ezer forint lenne. Körültekintően jártál el, ezért több mesterembertől is bekértél árajánlatot a munkadíjra.

Az alábbi ajánlatok érkeztek:

  • Az első mester 700 ezer forint munkadíjat kér a tervezett korszerűsítésért.
  • A második mester 500 ezer forintot kér.
  • A harmadik mester díja 300 ezer forint lenne.

Alternatívaként az is felmerült, hogy Te magad megcsinálod a vásárolt alapanyagokból a felújítást. Ebben az esetben megspórolhatod a munkadíjat, viszont nem leszel jogosult a lakásfelújítási támogatásra.

Milyen munkadíj mellett éri meg vállalkozói szerződést kötni és felújítási támogatást igényelni?

Az jól látszik, hogy akkor érné meg neked az otthonfelújítási támogatást igényelni, ha a munkadíj kevesebb, mint az anyagköltség. Ebben az esetben ugyanis a költségek felének visszaigénylésével összességében kevesebb lenne a kiadásod, mint ha saját magad végeznéd el a munkálatokat. (A harmadik mester ajánlatát elfogadva 100 ezer forintot spórolhatsz.)

Ha többet kellene a mesterembernek fizetni, mint amennyi az anyagköltség, akkor még a támogatás igénylése mellett is drágább lenne a felújítás, mint ha nem bíztál volna meg senkit. Ha a munkadíj megegyezik az anyagköltséggel, akkor pedig pénzügyileg mindegy, hogy melyik megoldást választod.

Mérlegelni kell a felújítás költségei mellett más szempontokat is

1. Nem tudod megfinanszírozni a munkadíjat

Ha csak az anyagköltségre lenne elegendő megtakarításod, akkor sajnos nincs sok választásod, magadnak kell elvégezned a munkálatokat. Ebben az esetben viszont lecsúszol a felújítási támogatásról is.

Megtakarításod pótolhatod esetleg valamilyen kölcsönnel – melyet a kapott támogatásból előtörleszthetnél -, erre a célra megfelelő lehet a személyi kölcsön és a felújítási célú lakáshitel is.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

2. Nem tudod elvégezni az adott munkát 

Mindenképpen szakembert érdemes hívni, ha nem tudod elvégezni a tervezett felújítást: nem mindenki ért a tetőfedéshez, a víz-, gáz-, villanyszerelési munkákhoz. Akkor is érdemes mesterhez fordulni, ha egy szakember jobb minőségben tudná elvégezni a munkálatokat, mint te. (A jobb minőségért cserébe még egy kicsivel nagyobb kiadást is érdemes lehet bevállalni.)

3. A vállalkozónak garanciát kell vállalnia az elvégzett munkára 

Egy hivatalos szerződés alapján elvégzett felújításért a kivitelezőnek felelősséget kell vállalnia. Amennyiben az elkészült munkával kapcsolatban utólag kifogások merülnek fel – megreped a fal, beázik a tető -, akkor a mesternek ki kell javítania a hibát. (Természetesen abban az esetbe, ha rendeltetésszerűen használtad a felújított, korszerűsített lakrészt.)

Minden fontos tudnivaló egy helyen a 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatásról – ITT

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés