Felújítási támogatás: mikor éri meg magadnak elvégezned a munkát, még ha le is mondasz emiatt a pénzről?

Felújítási támogatás: mikor éri meg magadnak elvégezned a munkát, még ha le is mondasz emiatt a pénzről?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-02 Frissítve: 2020-12-06
 

A 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatás igénylésével otthonod korszerűsítési költségeinek a felét – legfeljebb 3 millió forintot – utólag visszakaphatod. Ehhez azonban vállalkozási szerződést is kell kötnöd – a támogatás összege ugyanis fele-fele arányban lehet munkadíj és anyagköltség. A Bankmonitor szakértői annak jártak utána, hogy mely esetben érné meg a támogatást kihasználni és mikor érdemes inkább magadnak elvégezni – ezzel megspórolva a munkadíjat – a felújítást.

A gyermeket nevelő, váró szülők otthonuk felújítására 2021. januárjától támogatást igényelhetnek. Ezek alapján a felújítás teljes költségvetésének felét – legfeljebb 3 millió forintot – a benyújtott és kifizetett számlák alapján UTÓLAG vissza lehet igényelni.

A jogszabály alapján azonban a lakásfelújítási támogatás összege fele-fele arányban tartalmazhat munkadíjat és anyagköltséget, vagyis a saját magad által elvégzett felújítási munkálatokra nem igényelhető a konstrukció, hiszen nem lesz munkadíj. Emiatt hatalmas dilemma előtt állhatsz, ha felújítást tervezel: magad végezd el a munkát, megspórolva ezzel a munkadíját, vagy bízz meg egy mesterembert és használd ki a támogatást. Természetesen ez a dilemma csak akkor merülhet fel, ha Te magad is el tudod végezni a tervezett munkálatokat. De például egy szoba kifestése vagy tapétázása, a laminált parketta lefektetése, vagy éppen egy beépíthető hűtőszekrény beszerelése sokaknak nem jelent problémát.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen költségek mellett érné meg a támogatást igényelni?

A döntés meghozatalakor nagyon fontos, hogy a tervezett felújításnál mennyi lenne az anyagköltség és mennyi a munkadíj. Hiszen ez határozza meg azt, hogy a támogatás visszaigénylését követően összességében többet kell-e kifizetned, mint az anyagköltség összege.

Vegyünk példaként egy korszerűsítést, melyhez az anyagköltség 500 ezer forint lenne. Körültekintően jártál el, ezért több mesterembertől is bekértél árajánlatot a munkadíjra.

Az alábbi ajánlatok érkeztek:

  • Az első mester 700 ezer forint munkadíjat kér a tervezett korszerűsítésért.
  • A második mester 500 ezer forintot kér.
  • A harmadik mester díja 300 ezer forint lenne.

Alternatívaként az is felmerült, hogy Te magad megcsinálod a vásárolt alapanyagokból a felújítást. Ebben az esetben megspórolhatod a munkadíjat, viszont nem leszel jogosult a lakásfelújítási támogatásra.

Milyen munkadíj mellett éri meg vállalkozói szerződést kötni és felújítási támogatást igényelni?

Az jól látszik, hogy akkor érné meg neked az otthonfelújítási támogatást igényelni, ha a munkadíj kevesebb, mint az anyagköltség. Ebben az esetben ugyanis a költségek felének visszaigénylésével összességében kevesebb lenne a kiadásod, mint ha saját magad végeznéd el a munkálatokat. (A harmadik mester ajánlatát elfogadva 100 ezer forintot spórolhatsz.)

Ha többet kellene a mesterembernek fizetni, mint amennyi az anyagköltség, akkor még a támogatás igénylése mellett is drágább lenne a felújítás, mint ha nem bíztál volna meg senkit. Ha a munkadíj megegyezik az anyagköltséggel, akkor pedig pénzügyileg mindegy, hogy melyik megoldást választod.

Mérlegelni kell a felújítás költségei mellett más szempontokat is

1. Nem tudod megfinanszírozni a munkadíjat

Ha csak az anyagköltségre lenne elegendő megtakarításod, akkor sajnos nincs sok választásod, magadnak kell elvégezned a munkálatokat. Ebben az esetben viszont lecsúszol a felújítási támogatásról is.

Megtakarításod pótolhatod esetleg valamilyen kölcsönnel – melyet a kapott támogatásból előtörleszthetnél -, erre a célra megfelelő lehet a személyi kölcsön és a felújítási célú lakáshitel is.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

2. Nem tudod elvégezni az adott munkát 

Mindenképpen szakembert érdemes hívni, ha nem tudod elvégezni a tervezett felújítást: nem mindenki ért a tetőfedéshez, a víz-, gáz-, villanyszerelési munkákhoz. Akkor is érdemes mesterhez fordulni, ha egy szakember jobb minőségben tudná elvégezni a munkálatokat, mint te. (A jobb minőségért cserébe még egy kicsivel nagyobb kiadást is érdemes lehet bevállalni.)

3. A vállalkozónak garanciát kell vállalnia az elvégzett munkára 

Egy hivatalos szerződés alapján elvégzett felújításért a kivitelezőnek felelősséget kell vállalnia. Amennyiben az elkészült munkával kapcsolatban utólag kifogások merülnek fel – megreped a fal, beázik a tető -, akkor a mesternek ki kell javítania a hibát. (Természetesen abban az esetbe, ha rendeltetésszerűen használtad a felújított, korszerűsített lakrészt.)

Minden fontos tudnivaló egy helyen a 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatásról – ITT

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés