Ferrari egy sportkocsi, vagy egy banki termék? – Hitelkártyák színes világa

Ferrari egy sportkocsi, vagy egy banki termék? – Hitelkártyák színes világa
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-13
 

A mai fogyasztásorientált világunk szerves részét képezik a hitelkártyák. A legnépszerűbb kategóriák a pénzvisszatérítést, azonnali kedvezményeket vagy gyűjthető pontokat kínáló kártyák. Ám a bankok olyan réteg igényeket is kielégítenek, mint a kábelszolgáltató ügyfelei, Forma 1 rajongók, vagy éppen adományozni vágyók. Összegyűjtöttük a legérdekesebb hitelkártyákat!

A hitelkártya működése már szinte mindenki számára ismert: a banktól kapunk egy hitelkeretet, amit általában egy hónapig költhetünk. Ha ez után 15 (21) napon belül visszafizetjük a teljes elköltött összeget, akkor kamatmentesen használtuk a bank pénzét. Természetesen, ha nem tudjuk visszafizetni, akkor már elég súlyos kamatot kell fizetnünk. Tehát, ha időben visszafizetjük, látszólag semmiben sem különbözik a folyószámlánkhoz kapcsolódó kártyánktól. Ahhoz, hogy mégis egy hitelkártya mellett döntsünk, a legtöbb esetében a bank biztosít valamilyen kedvezményt. A Bankmonitor.hu adatbázisban kereshetsz is magadnak hitelkártyát:

1

Ám vannak olyan hitelkártyák, amik valamilyen különleges dolgot tudnak: a bank egy partnercéggel közösen bocsátja ki ezeket, vagy meghatározott kör igényelheti, de olyat is találtunk, hogy még igényelni sem lehet. Mégis hogyan lehet hozzájutni? Meghívásos alapon: a bank felajánlja az ügyfelének. De lássuk mely termékeket vettük górcső alá!

creditcards_20140113.jpg

Budapest Bank

A Budapest Bank több partneri kártyával rendelkezik: leszerződött a Tesco-val, a FŐGÁZ-zal, a UPC-vel, az Euronics-szel az ING-vel és még az AVON-nal is. Tehát, ha a legközelebbi bevásárlásunk során a
Tesco-ban egy
hitelkártyát ajánlanak, akkor most már tudjuk, hogy Budapest Bank a kártya mögötti pénzintézet. Kedvezményének köre természetesen a Tesco hűségkártyája köré csoportosul: vásárlásaink után
Clubcard pontokat gyűjthetünk

A
FŐGÁZ Kártyával 6%-os extra rezsicsökkentést kaphatunk (havi maximum 3.300 forint). Ugyanis ilyen mértékű kedvezményt kapunk a gázszámlánkból, ha számlánkat csoportos beszedési megbízással erről a hitelkártyáról teljesítjük. De
egyéb vásárlásaink után is 1%-ot visszakapunk. Ehhez azonban Budapest Bank folyószámlára vagy Befektetési kártyára lesz szükségünk, és egyéb feltételeknek is leget kell tennünk.

Az egyik legnagyobb távközlési cég is kínál visszatérítést a díjaiból, ha a nevükkel jelzett hitelkártyán csoportos megbízást adunk. A
UPC partnerkártya szintén 6%-ot térít vissza (szintén maximum 3.300 forint havonta) a névadó partnercég
számláit fizetve, de
egyéb vásárlásból és csoportos megbízásból 2%-ot visszaad (havi maximum 20.000 forint értékben).

Az
Euronics hitelkártya jelenleg nem ad az áruházlánchoz kötődő kedvezményt a
1%-os visszatérítésen kívül. Viszont legalább nem csak az Euronics-ban történő vásárlásunk után jár ez a felső határ nélküli visszatérítés.

Az
ING Nívó Plusz hitelkártya a biztosító ügyfeleit célozza meg a
biztosítási díjból 3% visszatérítéssel, miközben a v
ásárlások után is jár 1%. Ezen felül még
Danubius Hotels kedvezményeket is élvezhetünk
5-10% mértékben. Sőt, a 2014. január 31-e előtt szerződött ügyfelek még plusz 5.000 forint visszatérítésben is részesülhetnek. 

A
Budapest Bank AVON hitelkártyáját csak AVON Tanácsadók igényelhetik, és ez az egyelten hitelkártya, amivel az AVON megrendeléseit is kifizethetik a tanácsadónők (az AVON honlapján és telefonos rendszerén keresztül). Ezen kívül
szépségpontokat lehet vele gyűjteni a vásárlásaink után 1%-értékben. 

Citibank 

Shell hitelkártya esetében a
Shell töltőállomáson történő vásárlás után 3%, minden
egyéb vásárlás után 1% visszatérítést biztosít a Citi Forint egyenlegen, ami a Citi Forint partnereinél vásárolható le. Extraként januárban itt is jár 3.000 forint, ha egy hónapon belül költünk vele.

A
Telekom Citibank hitelkártya a Telekom számlák végösszege után csoportos beszedési megbízás esetén
10%, míg egyéb vásárlás után 1 % visszaterítést kínál Citi Forintokban. Hat hónapig még üzemanyag vásárlás és élelmiszerüzletben történő vásárlás után is kapunk 2 illetve 3% visszatérítést. 

Az
Ultima Hitelkártya a listánk egyetlen szereplője, amit nem áll módunkban megigényelni. A bank a meghívott ügyfeleinek ajánlja ezt a plasztiklapot. A presztízs kártyához csupa exkluzív kedvezmény tartozik, mint például a több, mint 600 reptéren ingyenesen igénybe vehető VIP váró (Priority Pass), vagy magánklinikai és yacht akciók.

Erste Bank

A SuperShop kártyát már többen ismerik. A SPAR, INTERSPAR, OMV, az OBI és a Burger King éttermek pontbeváltó, míg pontkibocsátóként még az UNION Biztosító és Budapest Taxi is csatlakozott a rendszerhez. Ennek a programnak a pontjait lehet gyűjteni
SuperShop Hitelkártyával: SuperShop partnereknél 100 forintonként plusz 2 pontot, OMW töltőállomásokon nem literenként, hanem
100 forintonként 1 pontot, míg minden e
gyéb vásárlás esetén 1 pontot. 

Sokkal érdekesebb a
Ferrari Hitelkártya. Ez tipikusan a Ferrari Formula 1 rajongóinak találták ki, hiszen a
visszatérítés a Ferrari csapat teljesítményétől függ: 

  • 3%, amennyiben a futamot a Ferrari-csapat egyik pilótája nyeri
  • 2%, amennyiben a legjobban szereplő Ferrari-pilóta dobogós, azaz a 2-3. hely egyikén végez
  • 1%, amennyiben a legjobban szereplő Ferrari-versenyző még pontszerző helyen van, azaz a 4-10. hely valamelyikén végez
  • Nincs visszatérítés, amennyiben egyik Ferrari-pilóta sem szerez pontot

Ha jövedelmünket is a bankhoz utaljuk, akkor kaphatunk
Ferrari ajándékokat, 50%-os kedvezményt a kártyadíjból és akár Ferrari gyárlátogatást is nyerhetünk.

FHB Bank

Az
FHB Bank Autós hitelkártyája hasonlít a Citibank Shell hitelkártyájához, de itt nincs csak egy kúthálózatra szűkítve a visszatérítés: bármely kúthálózatban tankolva 5.000 forint felett összeghatárhoz kötötten jár a jóváírás. 5.001 és 12.000 forint között 2%, míg 12.001 forint fölött 3%. Viszont egyéb más 5.001 forint feletti vásárlások után is jár pénzvisszatérítés: 5.001 és 10.000 forint között 0,25%, 10.001 és 25.000 forint között 0,5%, míg 25.001 forint felett már 1%-ot kapunk. A visszatérítésnek is van maximuma: a tankolásnál havonta 33.333 forint, míg bármilyen más vásárlásnak 400.000 forint.


MKB Bank

Az
MKB Egészség Plusz hitelkártya
1% visszatérítést ad, de a szokásostól eltérően nem a hitelszámlára, hanem
MKB Egészségpénztárnál vezetett számlánkon írják jóvá. 2014. február 28-ig igényelt kártyáknál, ha vásároltunk legalább 100.000 Ft értékben jóváírják a hitelkártya első éves kártyadíját.

Az
MKB Jótéti hitelkártyájával vásárolva
1%-kal támogatjuk, egy általunk előre kiválasztott
alapítványt.

Az
MKB Miles & More hitelkártyája azért is különleges, mert nem forintértékek, hanem elköltött eurónként biztosít pontokat. Azaz
egy eurónak megfelelő forint (vagy bármely más deviza)
után kapunk 1 mérföldet. Ezeket a mérföldeket a Lufthansa-nál lehet lerepülni, illetve egyéb szolgáltatásra, például autóbérlésre beváltani. Két fokozatban lehet igényelni, mint a Standard és a Gold. A két fokozat között THM-ben, és például induló ajándék mérföldekben is eltér (induló mérföld Standard esetén 3.000, míg Gold esetén 8.000).

OTP Bank

Az OTP Bank kínálatából is egy támogatást nyújtó hitelkártyát választottunk. A
OTP BOM hitelkártyával minden vásárlásunk után
5 forinttal támogatjuk a Budapesti Olimpiai Mozgalom munkáját. 

A fenti lista nem teljes, csak a legérdekesebb kártyákat emeltük ki a banki kínálatból. Fontos azt is tudni, hogy bizonyos kedvezmények kártyatársaságoktól, vagy fokozattól (pl.: gold) függnek, amiket külön nem mutattunk be. Ha valami szimplább hitelkártyára vágysz, akkor ne habozz, keresd meg hitelkártya kalkulátorunk segítségével!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés