Fogadsz a foci Eb meccseire? Lehet, hogy gondot okoz majd a hiteligénylésnél!

Fogadsz a foci Eb meccseire? Lehet, hogy gondot okoz majd a hiteligénylésnél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-21
 

Jelzáloghitel igénylés legfontosabb része a jövedelemvizsgálat. Ehhez kötelezően be kell nyújtanunk a bevételünket igazoló dokumentumokat, amelyek köre jövedelmünk típusától függően változhat. Bármilyen jövedelemről legyen azonban szó, a bankszámlakivonatot minden esetben alaposan ellenőrzi majd a bank! Ezen pedig számos olyan dolog szerepelhet, ami gondot okozhat.

Kevesen tudják, de lakáshitel igénylésekor az egyik leggyakoribb buktató a bankszámlakivonat, pontosabban néhány azon szereplő tétel. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték azokat a szarvashibákat, melyeket érdemes elkerülni.

Élettársi viszony

Nem minden esetben szeretnénk párunkat bevonni adóstársként egy lakáshitelbe. Ha nem élünk bejegyzett élettársi kapcsolatban és házasok sem vagyunk, akkor minden további nélkül mondhatjuk magunkat „egyedülállónak” az igénylőlapon. Abban az esetben viszont gyanús lehet a dolog, ha rendszeresen utalunk összegeket a párunknak, ekkor joggal feltételezheti a bíráló, hogy közös kasszán vagyunk és egy háztartásban élünk, így kérheti párunk bevonását a hitelügyletbe.

Hirdetés

Hirdetés

Magánkölcsön

Előfordult már szinte mindenkivel, hogy átmenetileg kisebb kölcsönre volt szüksége. Az is életszerű, hogy ha nagyobb hitelről van szó, akkor ezt először a családon vagy baráti körön belül igyekszünk megoldani, hogy elkerüljük a banki kamatokat.

Ezek a KHR-ben sem látszanak (itt tartják nyilván a bankoktól és pénzügyi szolgáltatóktól felvett hiteleket), ugyanis jövedelemvizsgálat során a bankok nem számolnak a magánkölcsönnel, mint banki teherrel.  Az adósságfék szabály szerint az igazolható nettó jövedelem meghatározott százalékát lehet legfeljebb hiteltörlesztésre fordítani, a meglévő hitelekről pedig a KHR rendszerből tájékozódnak a bankok. Amennyiben a havi részleteket ismerősünknek utalással fizetjük vissza, akkor azonban ez nem lesz igaz. Ez esetben a bank meglévő hitelként fog számolni vele, ami ronthatja a hitelképességünket.

Csoportos beszedések teljesülésének csúszása

A mai modern világ lehetővé teszi számunkra, hogy pénzügyeinket a lehető legkényelmesebben, nagyrészt online intézzük, amire remek lehetőség a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízás. Hitelfelvétel előtt azonban figyeljünk arra, hogy ezek a levonások mindig időben teljesüljenek! Sok bank esetében ez elutasítási indok lehet egy hitelfelvétel esetén! Ha mégis becsúszott 1-2 ilyen sikertelen tranzakció, kérd szakértőink segítségét, akik segítenek eligazodni, hogy melyik lehet az a bank, ahol nem lesz egyértelmű elutasítás emiatt.

Kimenő utalás végrehajtó felé

Vannak olyan tartozások, amelyek nem látszódnak a KHR-ben, ilyen például egy telefonszolgáltatónál fennálló tartozás. Ezek akár több évre is visszanyúlhatnak, és akár pár ezer forint is már végrehajtásra kerülhet. Ha éppen hitelfelvétel előtt talál meg a behajtó cég, nagyon figyelj oda a rendezés módjára! Ez ugyanis két módon is történhet:

  • átutalod saját bankszámládról az összeget,
  • vagy befizeted a pénzt a végrehajtó saját bankjának pénztárában.

Utóbbi nem látszódik a kivonaton, így az a hitelbíráló sem tud majd róla.

Sportfogadás, szerencsejáték

Ha egyébként nem is szoktunk szerencsejátékra költeni, az Európa Bajnokság alatt akkor is kedvet kaphatunk egy kis fogadásra. Ám ezzel vigyázni kell, mert a szerencsejáték és egyéb szenvedélybetegségekre utaló jelek meghiúsíthatják a hitelfelvételt! Sok banknál elegendő akár egy 250 forintos lottószelvény feladása, máris visszadobják a hiteligénylésünket. Hiába szerepel nagyobb összegű, rendszeres havi bevétel a kivonatokon, amelyet megfelelő dokumentumokkal igazolni is tudunk, mégis kútba eshet a hitelfelvétel egyetlen fogadás miatt!

Bankmonitor tipp! Nagyon figyelj arra, hogy milyen tételek szerepelnek a bankszámlakivonatodon! A bankok minimum 3 havi kivonatot biztosan kérnek majd a hitelképesség vizsgálathoz! Ha lakásvásárlást tervezel, előtte akár fél évvel is érdemes lehet egyeztetni szakértő kollégánkkal, aki díjmentes ad tanácsot a hiteligényléssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekben.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés