Földbe állt áprilisban a használtlakás piac, de Budapesten már jönnek a befektetők

Földbe állt áprilisban a használtlakás piac, de Budapesten már jönnek a befektetők
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-14
 

Gyakorlatilag földbe állt a magyar használtlakás piac április első két hetében, így ebben a hónapban az adásvételek száma összességében 58%-ot zuhant az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a legfrissebb Duna House Barométerből. Azonban már látszanak a kilábalás jelei: a hónap második felében némileg emelkedett a tranzakciók száma, a vevői érdeklődés is élénkült, ráadásul újra felbukkantak a befektetési céllal vásárlók.

Aligha lephetett meg bárkit az, hogy áprilisban nagyon kevesen vásároltak használt lakást Magyarországon, hiszen a járványveszély miatt az értékbecslők egy része felfüggesztette tevékenységét, a kijárási korlátozás miatt az ügyintézés lassúbb és nehezebb lett, a bankok pedig most fokozott óvatossággal adnak lakáshitelt, hiszen nehezen kiszámítható, hogy kinek lesz és kinek nem munkája az elkövetkezendő években. Ráadásul már a válság kitörése előtt is egyfajta kivárás jellemezte a hazai ingatlanpiacot, hiszen idén eddig egyetlen hónapban sem érte el az adásvételek száma az egy évvel korábbi értéket.

Ennek ellenére az élet nem állt le, a bankok is gőzerővel dolgoznak, és ha a korábbiaknál óvatosabban, de továbbra is hiteleznek:

  • Általában az ingatlan vételárának 80%-a helyett csak 60-70%-ot hiteleznek.
  • A jövedelem 50%-a helyett (10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél) a jövedelem 35-40%-áig engedik csak elmenni a havi törlesztőket.
  • Óvatosabbak az értékbecslésnél, így előfordul, hogy kevesebbre értékelnek egy ingatlant, mint amennyit a vevő fizetne/fizetett érte.
  • Bizonyos jövedelmek csak nehezen, vagy egyáltalán nem fogadnak el a jelenlegi helyzetben: többek között a turizmusban, vendéglátásban és autóiparban dolgozók, az egyéni vállalkozók és azok alkalmazottai, a külföldi vagy osztalék jövedelemmel rendelkezők juthatnak most nehezen hitelhez, de például az ingatlan bérbeadásából származó bevételt sem veszik többnyire figyelembe a bankok.

Az április azonban valószínűleg a mélypontot jelentette, hiszen a 15. és 16. héten 67%-os volt visszaesés, míg a teljes hónap végül „csak” 58%-os mínusszal zárt. Az élénkülő kereslet részben annak lehet köszönhető, hogy a Duna House saját számításai szerint szinte minden szegmensben csökkentek a lakásárak az egy évvel korábbihoz képest. A külföldről érkező turizmus teljes leállása miatt üresen álló, eddig apartmanként működő Budapest belvárosi lakások egy része például már eladó sorba került, vagy ha a tulajdonos kivár, hosszú távú – kevesebb bevételt hozó – bérlőket keres ezekbe. A kínálati piac miatt az átlagos értékesítési idők is nőttek: a panellakásokat most 3 hónap, a tégla lakásokat pedig 4 hónap alatt lehet általában értékesíteni, de esetenként ennél tovább is elhúzódhat egy-egy ügylet.

Az alku mértéke ingatlanvásárláskor Budapesten és vidéken

Az alku tekintetében is kimutatható emelkedés  szinte minden kategóriában, hiszen a jelenlegi helyzetben az eladók nem tudhatják, hogy 3-4 hónap múlva mennyivel érhet kevesebbet az ingatlanjuk, így könnyebben engednek az árból. A Budapest belvárosi tégla lakások esetében például 3%-ról 9%-ra, a pesti oldal panellakásainál 2%-ról 6%-ra emelkedett az alku mértéke.

A jelenlegi helyzetet mind többen érzik jó alkalomnak a vásárlásra. Budapesten áprilisban nőtt a befektetési céllal vásárlók aránya: a Duna House számításai szerint ők adták a vevők 35%-át, miközben márciusban még csak 27% volt a részesedésük.  Vidéken a befektetési céllal vásárlók aránya márciusban és áprilisban egyaránt 29% volt, ami azért érdekes, mert ez némileg magasabb az egy évvel korábbinál.

Bankmonitor vélemény: A lakáspiac jövőjét illetően nehéz pontos prognózissal szolgálni, hiszen ez sokban függ a gazdasági helyzet alakulásától, ami pedig alapvetően meghatározza a lakáshitelek piacát. Jelenleg azt látni, hogy sokan a korábbiaknál nehezebben juthatnak hitelhez, ám akik hitelképesek, azok a válság előtti alacsony kamatszinten juthatnak kölcsönhöz. A lakásárak csökkenése miatt ráadásul ők most kevesebb hitelből oldhatják meg a vásárlást. Fontos azonban a kockázatok megfelelő mérlegelése, hiszen egy lakáshitelt akár 15-20 évig kell majd törleszteni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés