Kritikus kérdés tisztázódott a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedéssel kapcsolatban

Kritikus kérdés tisztázódott a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedéssel kapcsolatban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-11
 

Remek lehetőség a második illetve a harmadik gyermek után járó jelzáloghitel-elengedés, hiszen a második gyermeknél 1 millió forinttal, a harmadik babánál 4 millió forinttal faragható le ennek köszönhetően a tőketartozás. Igen ám, de van egy érdekes ellentmondás, amibe sok család belefutott, és ami miatt a Bankmonitorhoz fordultak segítségért. Ugyanis egyáltalán nem egyértelmű, hogy a még csak aláírt hitelszerződés is meglévő hitelnek számít-e, vagy csak az, amit már folyósítottak is?

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló kormányrendelet szerint a második gyermek után 1 millió forinttal, a harmadik gyermek után pedig 4 millió forinttal csökkenthető a gyermek 12 hetes magzati korában már MEGLÉVŐ JELZÁLOGHITEL tőketartozása.

A két kulcsszó itt a MEGLÉVŐ és a JELZÁLOGHITEL!

Korábban írtunk már arról, hogy a tartozáscsökkentés kizárólag a lakáscélú jelzáloghitelekre érvényes, vagyis hiába költötte valaki a Babaváró hitelét vagy a személyi kölcsönét otthonteremtésre, ezekre nem érvényesíthető. A Babaváró hitel és a személyi kölcsön ugyanis szabad felhasználású, fedezet nélküli konstrukciók, vagyis az igénylő arra költi a felvett összeget, amire akarja, ingatlanfedezetre pedig nincs szüksége.

Kicsit faramuci a helyzet a 2008-as válság előtt nagyon népszerű szabad felhasználású jelzáloghitelekkel, ezek közül ugyanis a 2017. november 14. előtt folyósítottaknál lehet élni a lehetőséggel, míg a későbbieknél már nincs erre mód.

tartozáscsökkentés több hitellel

A másik fontos kitétel az, hogy kizárólag már meglévő jelzáloghitel tőketartozása csökkenthető a második illetve a harmadik gyermek 12. hetes magzati korát követően. Viszont a „meglétet” a kormányhivalok egy része a hitelszerződés megkötésétől számítja, míg másutt a folyósítás megtörténtéhez kötik a lehetőséget. A napokban egy a Bankmonitor szakértőinek segítségét kérő párt például az utóbbi miatt utasítottak el, ők ugyanis újépítésű ingatlant vásárolnak, így bár már hetekkel ezelőtt aláírták a banki hitelszerződést, a folyósításig még hosszú idő eltelhet, a harmadik gyermekük pedig pont a szerződés aláírása és a folyósítás várható időpontja között fog megszületni.

Mivel a jogaszabály erre vonatkozó része nem volt egyértelmű – a kormányhivatalok is ezért jártak el különbözőképpen -, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) állásfoglalását kértük az esettel kapcsolatban. Az állásfoglalás szerint a hitelszerződés aláírásának időpontja számít, nem pedig a folyósításé, vagyis a példánkban szereplő család jogosult a tartozáscsökkentésre még azelőtt, hogy az összeget elutalták volna a részükre.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Hirdetés