Forint: Indulhat a hullámvasút

Forint: Indulhat a hullámvasút
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-21
 

Kettős célnak kell megfelelnie a forintnak az elkövetkező időszakban. Az év végére az államadósság karbantartása érdekében erősödnie, míg jövő év elején gyorsan gyengülnie kell, ahhoz, hogy a devizahitelek forintosításakor alkalmazott árfolyam minél inkább kedvezményesnek tűnjön. Az árfolyam-politika alakításakor mondjuk nem éppen ezeket a tényezőket szokták figyelembe venni…

Az államadósság karbantartása

Az államadósságot az Alaptörvényben és a Gazdasági stabilitási törvényben foglalt szabályoknak megfelelően csökkenteni kell. Idén a tavalyi 79,3%-os GDP arányos szint alá kell levinni. Jelenleg (2014. harmadik negyedév végén) az előzetes adatok alapján 83%-on áll ez a mutató, tehát bő 4%ponttal kell mérsékelni az államadósság-rátát az év hátralevő részében.

Mivel az adósságszerkezet közel 40%-a deviza alapú, így a forint árfolyamának mozgatásával finom hangolható a forintban kimutatott adósság értéke. Amennyiben az év vége előtt a forint erősödésnek indul, úgy az államadósság forintban kifejezett értéke csökken, tehát elérhetővé válik a megcélzott GDP arányos adósságszint.

Mikor lehet kedvező árfolyamú a devizahitelek forintosítása

Mint ismeretes jövő februárban kerül sor a deviza és deviza alapú jelzáloghitelek forintosítására. Szemben a 2011-12-es kedvezményes árfolyamú végtörlesztéssel, amikor is jóval a piaci árfolyam alatt, előre rögzített 180 forintos árfolyam mellett volt lehetőség végtörleszteni a svájci frank hiteleket, addig most szó sincs kedvezményes árfolyam alkalmazásáról. A forintosítást 256,6 forintos svájci frank árfolyamon fogják elvégezni, ami 43%-kall magasabb, mint a kedvezményes végtörlesztés idején.

Anno a kedvezményes végtörlesztés hatására jelentősen gyengült a forint a svájci frankkal szemben. Az MNB szeptemberben bejelentett intézkedése pedig pont ezt hivatott megakadályozni, amelynek keretében a Jegybank a deviza tartalék terhére devizát biztosít a bankoknak, amit a hitelintézetek kötelezően a deviza kötelezettségeik csökkentésére fordítanak. Ezzel elkerülhetővé válik a nagymértékű devizakereslet egyidejű megjelenése a piacon, ami egyértelmű forintgyengítő hatással járna. Ez a rendelkezés pedig kifejezetten pozitív irányba mozgatja a forintot.

Hacsak a kormányzat kommunikációs célja nem más… A napokban Varga Mihály a következőt nyilatkozta: „én azt feltételezem egyébként, hogy amikor a konkrét forintosítás történik, akkor ez már azért egy kedvezőbb árfolyam lesz, tehát valószínű, hogy jövőre az árfolyam már nem ezen a szinten fog állni”, ami egy gyengébb forint árfolyamot irányoz előre. Ennek fényében pedig a soron következő forintosítást is kedvezményesnek lehet majd tekinteni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés