Forint vs. euró – Melyik hitelt keresik a vállalkozások?

Forint vs. euró – Melyik hitelt keresik a vállalkozások?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-04 Frissítve: 2022-07-05
 

Egyre határozottabban az euróhitelek felé fordulnak a hazai vállalatok. Ez persze a kamatkörnyezet alakulása alapján nem meglepő, az új euróhitel-szerződési volumen növekedése ezzel együtt is figyelemre méltó.

Egyértelmű trend rajzolódik ki a vállalati hitelpiacon a Magyar Nemzeti Bank ma megjelent májusi adatai alapján: miközben az euróban folyósított volumen nőtt az esztendő ötödik havában is, az új forinthitel-szerződéseknél csak a kisebb összegű kölcsönök esetén volt bővülés az előző hónaphoz képest (éves összevetésben itt is mérsékelt csökkenést mutatnak az adatok).

Hirdetés

Hirdetés

Erős hajrá a Széchenyi GO hitelekért

A kisebb, egy millió euróérték alatti forintban folyósított vállalati hiteleket illetően a májusi adatokon egyértelműen látszik a Széchényi Kártya Program GO kifutása előtti hajrá – a befogadási határidők május végén, június elején jártak le. Óriási volt az érdeklődés ezen konstrukciók iránt, nem ok nélkül. Miközben a piaci hitelek kamata májusban már közelítette a 10 százalékot, a Széchenyi GO konstrukciók – hitelcéltól függően – 0,5-2,5 százalékos, a futamidő alatt végig fix kamatozással voltak elérhetőek.

Nagyon sok vállalkozás hagyta az utolsó pillanatokra a kérelmek benyújtását. Ezt erősítette, hogy az üzleti környezet erőteljes romlásával összefüggésben tartani lehetett attól is, hogy nem, vagy csak a korábbiaknál esetlegesen kedvezőtlenebb feltételekkel lesz csak folytatás. Azóta tudjuk, hogy lesz (van) folytatás: július 1-jével meghirdették a Széchenyi Kártya Program Max konstrukciókat.

Fontos
 
Az elmúlt hetek vállalati hitelpiaci eseményeit is figyelembe véve a Bankmonitor szakértői felhívják a figyelmet: téves feltételezés azt hinnünk, hogy az év végéig meghirdetett új, támogatott Széchenyi Max konstrukciók igénylésével ráérünk. Egy átlagos hiteligény átfutási ideje jellemzően 1 hónapnál kezdődik, de vannak olyan ügyletek, amelyek elbírálása akár több hónapon át is tarthat, nem ritka a 4-6 hónapos átfutási idő sem! A gyors és problémamentes ügyintézéshez kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét, akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged.

A Széchenyi GO kedvező kamatozásának hatását (és azt is természetesen, hogy milyen jelentős volument képviseltek ezek a konstrukciók a kihelyezett új hiteleken belül) jól mutatja, hogy az érdemben emelkedő piaci kamatszintek ellenére a kisebb hitelvolumeneknél a forintban folyósított kölcsönök átlagkamata az előző hónaphoz képest 11 bázisponttal csökkent. Mindeközben a nagyobb összegű, egy millió euróérték fölötti forinthiteleknél 66 bázisponttal tovább emelkedett az átlagkamat. Utóbbinál májusban az új szerződések átlagkamata már elérte a 7,96 százalékot. (A Széchenyi Kártya Program elsősorban a mikro- és kisvállalkozások hitelhez jutását támogatja.)

A kisebb cégek is keresik az eurohitelt

A jegybank friss kamatstatisztikáit böngészve a másik szembeötlő trend, amire érdemes figyelni: az eurohitelezés erősödése. Az 1 millió euróérték alatti hiteleknél az új szerződések összértéke forintban számolva elérte a 7,2 milliárdotilyen összegben utoljára 2017 októberében folyósítottak euróhitelt a hazai pénzintézetek ebben a szegmensben. Ennek alapján úgy tűnik, hogy a kisebb cégek is egyre inkább az euróhitelek felé fordulnak. (Erre azon cégeknek van lehetősége, amelyek rendelkeznek ennek törlesztéséhez természetes fedezettel – van eurobevételük.)

Az euróhitelek népszerűségének növekedését az elérhető kamat magyarázza. Az új szerződésekre vonatkozó átlagos ráta a kisebb összegű eurohiteleknél májusban 1,94 százalék volt, amely mindössze 3 bázisponttal magasabb az 1 hónappal, és 18 bázisponttal több az 1 évvel korábbinál.

Az 1 millió euróérték fölötti új euróhiteleknél hasonlóan lendületes volumennövekedés volt, bár itt érdemes azért megjegyezni, hogy idén januárban is folyósítottak a májusban elért 90 milliárdnál többet is egy hónap alatt. Az átlagkamat itt 18 bázisponttal csökkent az előző hónaphoz képest: 2,1 százalék volt. Egy évvel korábban 1,81 százalékos átlagos kamat mellett hiteleztek euróban ebben a szegmensben a hazai hitelintézetek.

Emelkedtek a vállalati betéti kamatok is

Májusban a nem pénzügyi vállalkozások betétei is érdemben bővültek: forintban ötezer milliárd forint fölötti összeget helyeztek el a cégek betétben. Az átlagkamat az előző hónaphoz képest 25 bázisponttal 5,57 százalékra emelkedett. Az egy évnél rövidebb futamidejű eurobetétek kamata nem változott májusban az előző hónaphoz képest, mértéke plusz nulla (0,02 százalék).

Hirdetés
Hirdetés