Forradalom: felejts el mindent, amit a bankolásról gondoltál!

Forradalom: felejts el mindent, amit a bankolásról gondoltál!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-03 Frissítve: 2021-07-01
 

Tetszik vagy sem, a negyedik ipari forradalom zajlik napjainkban, a digitalizáció olyan erővel tör utat magának, hogy az elől menekülni nem lehet. Az egyik legnyilvánvalóbb terület, ahol a változás szele beköszöntött, a bankolás. Tőlünk nyugatabbra már nyithatok bankszámlát a neten is, míg hazánkban egyelőre fizikai jelenlétre is szükség van, hogy a szerződés érvényes legyen. Az újgenerációs bankok (például N26) ráadásul nem állnak itt meg, az okostelefonunkat felhasználva gyakorlatilag mindent el tudunk végezni otthon a fotelben ülve. Néhány éven belül ez nálunk is realitássá válhat, ami mondani sem kell, nekünk ügyfeleknek a lehető legjobb hír.

Megváltoztatja az életünket a digitalizáció

Elképesztő sebességbe kapcsolt a fejlődés az utóbbi bő 100 évben, már a negyedik ipari forradalmat tapossuk és még ki tudja, mennyi áll még előttünk. Tagadhatatlan, hogy a számítógépek elterjedése és fejlődése ágyazott meg a mai gyors fejlődésnek, viszont az internet megjelenése és az okoseszközök térnyerése hozta meg azt a kritikus tömeget, ami teljesen átformálta a mindennapjainkat.

A digitalizációval valóban ötödik sebességbe kapcsolhattunk, ahol a határ a csillagos ég. Megmosolyogtató példa, de jól jellemzi a helyzetet: ahhoz, hogy a televízió 50 millió felhasználóhoz eljuthasson, 13 évnek kellett eltelnie, viszont ahhoz, hogy a jól ismert Angry Birds mobiljáték hasonló tábort tudhasson magáénak, már csak 35 napra volt szükség. A gyorsaság viszont csak az egyik jelenség, ami a felhasználók számára vonzó lehetett.

Az egyszerűség és a könnyű elérhetőség volt az, ami az internet és az okoseszközök párosításával azonnali változásokat indított el, és kényszerítette rá a vállalatokat, hogy ezen a téren igenis nagyon komoly pénzeket fordítsanak fejlesztésekre. Nem kellett évtizedeket, vagy éveket várni az újdonságokra, ma már jószerivel havonta érkezik olyan meglepő bejelentés, ami kiütheti az eddig uralkodó megoldást a nyeregből. Például néhány éve kevesen gondolták, hogy a mobilunk válhat a legfontosabb eszközünkké, ami még a pénztárcánkat is értelmetlenné teszi, miközben ma már erre fel sem kapjuk a fejünket.

Hirdetés

Hirdetés

ipariforradalom161102A bankfiók elfér már a kezemben

Ezernyi területet említhetnénk, ahol alapvető változások zajlanak le a digitalizációnak köszönhetően, mégis a legszembetűnőbb változás a bankolási szokásokat érinti majd, ami rámutat, hogy a bankok is csak ideig-óráig tudták távol tartani magukat az új trendtől. Ma már alapfelszereltség egy magára valamit is adó banknál, hogy legyen mobilon is elérhető verziója, de ez még csak a kezdet.

A válság után magához térő bankszektor egyre nagyobb összegeket fordít az okoseszközökön való megjelenésre, de nem is tehetnek mást, mert a trónkövetelő neobankok már itt dörömbölnek az ajtón. A neobankok a bankolást teljesen újraértelmezik, a 21. század elvárásainak megfelelően nincs szükségük fizikai megjelenésre (például bankfiókra), egyszerűen elérhetők egy mobilalkalmazáson vagy neten keresztül.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb dobását éppen a tőlünk nem is olyan messze fekvő Németországban jelentették be. A Number26 (mai nevén csak N26) startup cég most nyáron kapta meg a német hatóságoktól a banki tevékenységi engedélyt, miközben egy mobilbankról van szó. Már több országban is jelen vannak és a céljuk, hogy idővel az egész EU-ban lehessen velük bankolni.

Az országhatárok többé nem jelentenek akadályt, mert nem kell egy meghatározott fiókba elmennem, ha számlát akarok nyitni, mindössze a neten kitöltöm a számlanyitási űrlapot, majd videótelefon segítségével azonosítom magam, és kész. Nincs felesleges időpocsékolás, nincsenek papírhalmok, nem szükséges személyes jelenlét. Küldik a bankkártyát, kaphatok hitelkeretet, könnyedén leköthetem vagy befektethetem a pénzem és idővel a biztosításaimat is kezelhetem rajtuk keresztül. Az N26 pedig egy a sok közül, ami nem csoda, hogy cselekvésre késztette a sokszor lassan reagáló hagyományos bankokat.

A mi jövőnk is ez

Irigykedhetnénk a németekre vagy az osztrákokra, mert náluk már ezek az innovációk elérhetők, viszont nem kell kétségbe esni, hiszen idővel nálunk is megvalósulhatnak ezek az elképzelések. Egyszerűen nincs más lehetőség, ha éppen nem az N26 tenné meg, akkor megteszi más, például nálunk is találhatunk a digitális bankolást zászlajára tűző bankot. Persze ehhez szükség van megfelelő jogszabályi környezetre is, ami az online bankolás számára termékeny közeget hoz létre és katalizátora tud lenni a további fejlődésnek.

A folyamat közepén tartunk, sok tekintetben már leegyszerűsödött a számlanyitás folyamata. Ma már megoldható Magyarországon is, hogy ha előre megadjuk a fontosabb adatainkat, akkor csak egy aláírásra és azonosításra kell befáradnunk egy bankfiókba. A következő években valószínűleg nemcsak a jogszabályi háttér, hanem a banki rendszerek is lehetővé teszik majd, hogy online megtörténhessen a szerződéskötés.

Addig azért még számtalan feladat van hátra, viszont minél több szó esik a témáról, annál gyorsabb lehet az átmenet. A Bankmonitor ezen a területen is az élen kíván járni, aminek fontos mérföldköve lesz a 2016. november 7-én tartandó díjátadó rendezvény. A gála része a pénzügyi digitalizációról szóló workshop is, ahol rövid, de mégis figyelemfelkeltő előadások keretében a legaktuálisabb kérdésekről esik szó. A szakmai program célja, hogy túllépjen az általánosságokon és a banki digitalizáció gyakorlati megvalósulását vizsgálja.

Hirdetés
Hirdetés