Furcsa jogértelmezés miatt bukhatják el néhányan a Babaváró hitelt

Furcsa jogértelmezés miatt bukhatják el néhányan a Babaváró hitelt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-28 Frissítve: 2020-04-29
 

Nem várt kellemetlen meglepetés érheti Babaváró igénylésekor azokat a mozaikcsaládokat, ahol a pár egyike sem az első házasságában él, miközben közös gyermeket, vagy gyermekeket nevelnek. Minden egy jogszabály eltérő értelmezése miatt. Szerencsére a helyzet nem menthetetlen.

A Babaváró hitel előnyeit valószínűleg mindenki ismeri:

  • A maximum 10 millió Ft-os kölcsön az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt baba születik, akkor a teljes futamidőre az is marad, valamint 3 évig nem kell törleszteni.
  • A második gyermek jövetelekor (12 hetes magzati korától) a törlesztés 3 évre ismét felfüggeszthető, a fennálló tőketartozás pedig 30%-kal csökken,
  • míg a harmadik gyermeknél a teljes tartozás megszűnik.

Amennyiben igényléskor a baba már elmúlt 12 hetes, akkor a törlesztést meg sem kell kezdeni, ha pedig a következő 2 gyermek 6 éven belül érkezik, akkor a Babaváró lezárható anélkül, hogy egy fillért fizetni kellene.   

Van azonban számos olyan személyi feltétel, aminek meg kell felelniük a fiatal pároknak az igényléshez. A Babaváró személyes feltételeiről a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorában tájékozódhatsz, sőt, akár percek alatt ellenőrizhetitek, hogy élhettek-e a lehetőséggel.

És akkor itt értünk el két nagyon fontos Babaváróval kapcsolatos tévhithez:

  • Az egyik tévhit, hogy ha megfeleltek a személyi feltételeknek, akkor már biztosan megkapjátok a hitelt. Ez nem igaz ugyanis – hitelről lévén szó -az igénylőknek banki szempontból is hitelképeseknek kell lenniük, vagyis megfelelő nagyságú jövedelmet kell tudniuk igazolni.
  • A másik félreértés, hogy a bankok ugyanazokkal a feltételekkel kínálják a Babavárót. Ez nem igaz, például különböző jövedelmeket fogadnak el, eltérően veszik figyelembe a kismamák jövedelmét, de még az alsó korhatár sem azonos mindenütt. (Hiába lehet ugyanis a Babaváró rendelet szerint a feleség akár 18 éves, ha a bank 21 éves kor alatt ne hitelez.)

A Bankmonitor.hu hitelszakértői szerint azonban az is előfordul, hogy az egyes bankok egyszerűen másként értelmezik a Babaváró jogszabály szövegét. Ez például azokat a párokat érinti hátrányosan, ahol egyik fél sem az első házasságában él, miközben kizárólag közös gyermeküket, gyermekeiket nevelik. Náluk ők sem kaphatnak ugyani Babavárót!

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy „ha a házaspár valamely tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor legalább az egyik házastárs az első házasságában él”-jen. Bár ezt elvileg lehet a közös gyermekre is érteni, a jogalkotó szándéka egyértelműen a nem közös gyermekekre vonatkozik. A kormanyhivatal.hu oldalon megtalálható tájékozatás már egyértelmű: „Ha az egyik házastársnak (az előző házasságából) már van gyermeke, akkor az igénylés feltétele, hogy a másik házastársnak ez az első házassága legyen.”

Mi ebből a tanulság?

Babaváró hitel igénylésekor a pároknak fel kell készülniük arra, hogy a bank esetleg elutasítja őket, ráadásul ehhez sokszor még csak indoklás sem társul. Viszont ez nem jelent végleges kudarcot, mert ilyenkor újabb bankhoz is beadható a kérelem. Egyszerűsíthető a dolog akkor, ha a pár olyan hitelszakértő segítségét kéri, aki ismeri az egyes bankok gyakorlatát, de akár online igénylés is indítható, ami gyors bírálatot és minimális személyes kontaktust jelent.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés