GYED-en lévő szülőként ingyenes bankszámla? Mutatjuk, hogyan!

GYED-en lévő szülőként ingyenes bankszámla? Mutatjuk, hogyan!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-16
 

Bemutatjuk egy ügyfelünk történetét, akinek az új élethelyzetéből kifolyólag jelentősen megemelkedtek a bankszámlaköltségei. Szerencsére a Bankmonitor segítségével végül sikerült megspórolni az évente több tízezer forintra rúgó fölösleges kiadásait. Szerző: Hargitai-Szabó Kata

Történhetnek olyan váratlan vagy tervezett események az életünkben, amelyek következtében alacsonyabb bevétel tud csak érkezni a meglévő bankszámlánkra, és az addigi kedvező vagy elfogadható költségű bankszámlacsomagunk hirtelen nagyon megdrágul. Mit tehetünk ilyenkor? Erre is mutatunk megoldásokat.

GYED-en vagyok, lehet ingyenes számlám?

Nézzük Dia nevű ügyfelünk történetét, aki 25 éves, és jelenleg 1 éves kislányával van otthon GYED-en (gyermekgondozási díj, ami a gyermek 6 hónapos korától 2 éves koráig jár). Jelenlegi havi jövedelme átlagosan 138.200 Ft. Sokat vásárol kártyával, neten keresztül is gyakran rendel, átutalással ritkán, havonta egyszer-kétszer fizet, számláját inkább mobilappon kezeli, készpénzt szinte sosem vesz le, azt inkább férje intézi és kezeli.

Korábbi diákszámlájából adódó kedvezményektől már a kicsi születése előtt elesett, ahogy a 24. életévét betöltötte, de a munkabér érkeztetésre még kapott kedvezményeket, amikor csomagot váltott bankon belül. Ez azonban megszűnt, ahogy lejárt a CSED (csecsemőgondozási díj, a gyermek fél éves koráig jár), és nem érkezett a kedvezményes számlavezetéshez elvárt összeg. Emiatt a számlához kapcsolódó költségei extrém módon megnövekedtek, és fél év alatt már 13.000 forinttal többe került az addig sem díjmentes számla fenntartása és használata. Ez éves szinten a kártyadíjjal és korábbi számlavezetéssel kapcsolatos díjakat számolva meghaladta a 34.000 forintot.

Dia átnézte a költségeit, és kicsit elkeseredve számolta össze, hogy már fél év alatt egy havi pelenka ára ment el csak a bankszámlájára. Szerette volna költségeit minimalizálni, így jutott a kalkulátorunkhoz, és kért segítséget, hogy milyen kedvező vagy akár díjmentes lehetőségek léteznek számára.

Átnézve a piacon elérhető számlacsomagokat, Dia az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró számlacsomag mellett döntött. A bankszámla 3 évig teljesen díjmentes, amennyiben havi rendszerességgel 75.000 Ft érkezik rá átutalással. Gondoltunk itt arra is, hogy a kicsi jövőre betölti a 2. életévét, és ugyan Dia úgy tervezi, hogy visszamegy dolgozni 6 órában, de ha ez mégsem sikerülne, akkor már csak a GYES és a családi pótlék fog érkezni, ez pedig jelenleg 37.850 Ft.

Jó hír, hogy ennél a számlánál mindegy, milyen jogcímen és hány részletben érkezik az elvárt 75.000 Ft, így benne van az a biztonság is, hogy ha valamilyen okból alacsonyabb összeget kapunk, megkérhetjük akár a párunkat is, hogy az ő számlájáról utalja át a hiányzó összeget. Dia számára a pici miatt fontos szempont volt az is, hogy stabilan működő applikáció tartozzon a bankszámlájához, és a számlanyitást online is el tudja intézni, de a közeli nagyvárosban, ahova korábban járt dolgozni, UniCredit bankfiók is van.

Ötlet
Havonta az első kettő, forintban teljesített készpénzfelvételt minden Magyarországon elhelyezett ATM-ből díj- és költségmentesen végezheted, összesen 150.000 forintig. Ehhez nyilatkoznod kell a bankodnál, amit általában applikáción belül is meg tudsz tenni, nem csak személyesen.

Hirdetés

Hirdetés

És tényleg teljesen ingyenes a számla?

Nézzük, mit tartalmaz az ügyfelünk által választott UniCredit Partner Aktív Zéró számlacsomag, azaz mi minden ingyenes 3 évig:

  • a havi számlavezetés
  • dombornyomott Mastercard Standard bankkártya
  • belföldi forint átutalások, csoportos beszedések és állandó átutalási megbízások
  • telefonos értesítések (Push-üzenetek)
  • kártyás vásárlások
  • internetbank és mobilbank
  • készpénzfelvétel a jogszabályi kereteken belül.

Fontos! Az átutalásokat nem csak banki díj, de tranzakciós illeték (0,3%) sem terheli, azonban a tranzakciós illetéket az eseti átutalások esetén csak akkor nem számítják fel, ha mobilapplikációból indítjuk az utalást!

Jó tudni
Mi az a tranzakciós illeték? A tranzakciós illeték olyan fizetési kötelezettség, amely a különböző pénzügyi műveletek után terheli a bankszámládat. Mértéke átutalások esetén az összeg 0,3%-a, legfeljebb 10 ezer forint. Készpénzfelvétel esetén 0,6% és felső határa nincs. Ezt az illetéket a bank fizeti az államnak minden hónapban, de végső soron azonban minket, ügyfeleket terhel. Érdemes tehát olyan bankszámlát keresnünk, ahol a tranzakciós illetéket sem terhelik ránk, ügyfelekre.

Ez a bankszámla tehát lefed mindent, ami a mindennapi, átlagos használatból adódik, és valóban díjmentes 3 éven keresztül, így tervezhető és biztonsággal használható.

És mi lesz 3 év után? Lássuk meg! A számlacsomag „Partner Aktív Plusz” számlacsomagra módosul, és arra az „UniCredit Partner Aktív Plusz és Partner Ikon Plusz csomagokra vonatkozó külön kondíciók” dokumentumban foglalt kondíciók lesznek irányadóak. A kondíciók módosulásáról a bank az ügyfeleket értesíti. A bank az ügyfél javára eltérhet, például jogosult az adott időszakot az ügyfél értesítése mellett meghosszabbítani. Mindenesetre a kérdés majd csak az lesz: az első 3 év leteltét követően meg akarjuk tartani a meglévő számlát, vagy már rutinosan váltunk egy új, teljesen ingyenes csomagra?

Ha tetszett az írás, olvasd el korábbi cikkünket is, melyben egy olyan ügyfelünk történetét mutattuk be, aki több mint 72 ezer forintot nyert a bankszámlája lecserélésével.

Kalkulálj
Szeretnéd optimalizálni a bankszámlád költségeit? Akkor használd a Bankmonitor kalkulátorát!

Hirdetés
Hirdetés