Hogyan nyerhetsz akár 72 ezer forintot egy bankszámla-váltással?

Hogyan nyerhetsz akár 72 ezer forintot egy bankszámla-váltással?
Hirdetés
Hirdetés

2023-08-11
 

Manapság már nem igazán tudunk létezni bankszámla nélkül. Ezt azonban sokan kényszernek érzik és beletörődnek. Sokan hozzászoktak már, és nem is igazán nézik, milyen költségekkel jár a meglévő számlájuk fenntartása. De vannak, akik tudatosan keresik a számukra legmegfelelőbb megoldásokat, és igyekeznek kihasználni a lehetőségeket. Cikkünkben azt vizsgáljuk, miként járhatunk a legjobban, mire érdemes figyelnünk, akár a használat során, akár a bank vagy bankszámla lecserélése esetén. Szerző: Hargitai-Szabó Kata

Az alábbiakban egy kedves ügyfelünk konkrét példáját mutatjuk be, aki egy bankszámlaváltás révén több mint 72 ezer forint nyereségre tett szert. Nevét természetesen megváltoztattuk, de ezúton is köszönjük, hogy a történetének megosztásához való hozzájárulásával mások döntését is segíti!

Hirdetés

Hirdetés

Mit tehetünk azért, hogy minimalizáljuk a bankszámlánk költségeit?

Megszokásból és kényelemből érdemes annál a banknál maradni, ahol évek óta vezetjük a számlánkat? Mindenképpen váltsunk bankot? Ez természetesen mindenki egyéni döntése. Maradhatunk a meglévő bankunknál is, amennyiben elégedettek vagyunk, és a szolgáltatásaik megfelelőek számukra, szeretjük az applikációjukat, kényelmesen tudunk ügyet intézni, stabilan működik, vagy közel van a bankfiók, ahol mindig készséggel segítenek.

Az ilyen kapcsolatok valóban értékesek és fontosak. De mi a helyzet olyankor, ha mindezek mellett évente több tízezer forintunkba került a számlánk fenntartása és a bankkártyánk használata? Ez nem egy szükséges rossz, amit el kell fogadni: már egy kis odafigyeléssel is sok pénzt spórolhatunk.

Milyen élethelyzetre kellett megoldást találnunk?

Endre vidéki nagyvárosban él és dolgozik, bankszámláját több mint tíz éve ugyanannál a banknál vezeti. Viszont nagyon magasnak találta a banki költségeit, és a segítségünket kérte, hogy nézzük át, melyik bankhoz lenne érdemes átvinnie a számláját.

Kártyáját gyakran használja, közüzemi díjait és telefonszámláját csoportos beszedéssel fizeti, van egy állandó átutalási megbízása, időnként fizet eseti átutalással is, és készpénzt havi több alkalommal vesz le a számlájáról, melyhez a védelem miatt SMS-szolgálatatás is tartozik. A banki applikációt szereti és kényelmesen használja, netbankot csak nagyon ritkán – elmondása szerint van, hogy egy évig be sem lép.

Személyesen ritkán kell ügyet intéznie a bankjánál, inkább a telefonos ügyfélszolgálatot veszi igénybe, ha bármi kérdése vagy problémája akad. Bár az mindenképpen megnyugtató számára, hogy a munkahelye közelében is van bankfiók és ATM is, mert a digitális szolgáltatások nem komfortosak számára.

Jelenlegi bankjához hitel nem köti, és magas jövedelmet érkeztet munkabérként (minden hónapban 350 ezer feletti összeget). A költségei mégis magasak. Havi szinten átlagosan 2.800 forintjába kerül a jelenlegi számlája, ami éves szinten 33.600 Ft. Ez lefedné egy havi víz-, villany – és telefonszámláját összesen. Emellett az éves kártyadíja pedig 9.000 forint fölé emelkedett az utóbbi évben.

Átnézve Endre bankszámla- és kártyahasználati szokásait, és a jelenlegi bankjánál elérhető, számára megfelelő számlacsomagokat, arra jutottunk, hogy érdemes váltania. Több bank ingyenes, illetve kedvező számlacsomagjait részletesen átnézve, Endre végül az Erste Bank Privilégium 2.0 Partner számlacsomagja mellett döntött, és optimalizáltuk számára a számlahasználatot is.

Mi minden jár díjmentesen az új bankszámlához?

Az új bankszámlájának köszönhetően Endre a jövőben díjmentesen élvezhet szinte minden olyan banki szolgáltatást, melyeket a pénzügyei intézése során igénybe szokott venni. Ezek az alábbiak:

  • 3 éven keresztül ingyenes a számlavezetés.
  • Az összes csoportos beszedés, állandó átutalási megbízás, eseti átutalás is 0 Ft, azt sem banki költség, sem tranzakciós illeték nem terheli, összeghatártól és darabszámtól függetlenül.
  • Ingyenesek a kártyás vásárlások.
  • Ingyenes a netbank és a mobilbank applikáció, melyeken keresztül szinte teljeskörűen, banki látogatás nélkül is tud ügyet intézni. Az applikáció stabilan működik, áttekinthető, és a telebank is elérhető appon keresztül is, ami még kényelmesebbé teszi az Endre számára fontos telefonos ügyintézést.
  • 3 éven keresztül ingyenes a bankkártya, sem kibocsátási, sem éves kártyadíjat nem terhelnek. Itt külön kitértünk a bankkártya típusára, amely eddig dombornyomott volt, most pedig vésett kártyát választott az ingyenesség miatt. A vésett kártyát is ugyanúgy tudja használni, és az eddigi szokásaihoz tökéletesen passzol, az éves kártyadíja azonban több ezer forinttal kevesebb, mint egy dombornyomott kártya esetében, gondolván itt arra az eshetőségre is, hogy 3 év után is megtartja a számlát. Biztosítás ugyan nem jár hozzá, viszont a külföldi utazások sem jellemzőek Endre életében. Amennyiben a későbbiekben mégis szüksége lesz rá, külön fog igényelni, szintén független közvetítő segítségével.
  • 3 éven keresztül ingyenes “Őrszem” szolgáltatás, azaz a számla és kártya tranzakcióiról értesítést kap applikáción keresztül. Eddig SMS-szolgáltatás volt beállítva Endre számlájához, amely külön havidíjas és darabdíjas is volt, így volt több olyan hónap, amikor csak az SMS-értesítések több mint 1.200 forintba kerültek neki. Az úgynevezett Push-üzenetek tökéletesen helyettesítik a SMS-szolgáltatást, és túlnyomórészt mindenhol díjmentesek, így a meglévő számláinknál is érdemes erre váltani.
  • Ingyenes készpénzfelvétel a jogszabályi kereteken belül, azaz a havi első kettő készpénzfelvétel összesen 150.000 Ft-ig díjmentes, és bármelyik bank automatájából kivehető. Amennyiben a bankunk más alternatívát nem kínál a számlacsomagunk mellé, ezt a nyilatkozatot akkor is érdemes beállítani, ha csak nagyon ritkán veszünk fel készpénzt. Endre esetében korábban több volt a havi készpénzfelvétel kettőnél, ad hoc jelleggel vett le rendszeresen, kevesebb mint 150.000 Ft-ot, de ennek költségeit átnézve szintén arra a döntésre jutott, hogy inkább hónap elején vesz le nagyobb összeget. Amennyiben pedig még szüksége lesz készpénzre, akkor azt Erste ATM-ből veszi fel, mert ott lesz kedvezőbb.

Csinos nyereség gyűlt össze

Összességében ügyfelünknek sikerült éves szinten 42.600 Ft-ot spórolnia egy bankváltással, ráadásul most egy nyitási akció keretében 30.000 Ft jóváírást is kapott az Erste számlája mellé. Mindehhez csak egy kényelmes, online folyamatban nyitotta meg számláját, melytől ugyan kicsit tartott első hallásra, de a sikeres videoazonosítás után (melyet munkaidőt követően, este 7 órakor, otthonról tett meg), csak jókat tudott mondani, és azóta is ajánlja kollégáinak, ismerőseinek.

A számláját már 2 hónapja használja, elégedett az applikációval, a fizetését azonnal ide kérte a munkáltatójától, így már a 30.000 Ft jóváírás is megérkezett. A csoportos beszedéseinek beállításhoz inkább személyesen kért segítséget, melyet várakozási idővel együtt 22 perc alatt oldottak meg neki a bankfiókban. Az állandó átutalását már önállóan állította be, azóta pedig Euro alszámlát is nyitott applikáción keresztül, amelyet megtakarítási számlaként használ.

Az eddigiek alapján azt tervezi, hogy a díjmentesség lejárata után is újra igénybe veszi a segítségünket, de azt sem kizárt, hogy az Erste bankon belül vált számlacsomagot – remélhetőleg 3 év múlva tud majd válogatni kedvező lehetőségek közül.

Kalkulálj
Ha te is szeretnéd optimalizálni a bankszámlád költségeit, használd a Bankmonitor kalkulátorát!

Hirdetés
Hirdetés