Gyermekek után járó hitelelengedés: elbukjuk a támogatást egy korábbi hitelkiváltás miatt?

Gyermekek után járó hitelelengedés: elbukjuk a támogatást egy korábbi hitelkiváltás miatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-05
 

A gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés lehetőségével azok élhetnek, akiknek a baba megszületésekor van már lakáscélú jelzáloghitelük. Az elérhető pénzügyi előny nem kicsi: a második gyermek után 1 millió forintot, míg a harmadik után 4 millió forintot engednek el a meglévő tartozásból. Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy mi a helyzet a kiváltott lakáshitelekkel, ezekre is érvényesíthető az adósságelengedés? A kérdés rendkívül izgalmas, hiszen egy megfelelő hitelkiváltással akár több tízezer forinttal is csökkenthetjük a havi törlesztőinket, ha viszont a hitelelengedést emiatt elbukhatjuk, akkor ez jelentősen csökkenti az elérhető pénzügyi előnyt.

Érdemes azzal kezdeni, hogy mit is a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés, és mire kell ezzel kapcsolatban mindenképpen odafigyelni.

  1. A hitelelengedéssel azok élhetnek, akiknek a második, illetve a harmadik gyermekük megszületésekor van már lakáscélú jelzáloghitelük.
  2. A második gyermek után 1 millió forinttal, míg a harmadiknál 4 millió forinttal csökkenthető a meglévő lakáscélú jelzáloghitel tőketartozása. (Minden további gyermeknél plusz 1 millió forint igényelhető.) Amennyiben a fennálló tőketartozás ennél kevesebb, akkor a végtörlesztéshez kapcsolódó díjakra is fordítható a támogatás, ám ha így sem tudják a szülők kihasználni a lehetőséget, akkor a fennmaradó rész „elveszik”.

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy mi a helyzet akkor, ha van már gyermek akkor, amikor a lakáshitelt felveszi a család? Ebben az esetben a támogatás nem érvényesíthető, ám, ha újabb baba születik, akkor már igen. Ha például egy kétgyermekes pár lakást vásárol hitellel, majd megszületik a harmadik baba, akkor ők 4 millió forinttal csökkenthetik a fennálló tartozásukat. Ám a második gyerek után járó 1 millió forintot már utólag nem kapják meg.

Nem gyakori, ám szinte mindig felteszik azt a kérdést is, hogy mi a helyzet az ikerterhességnél? Ha nincs még gyerek, és két babát vár a pár, akkor a második gyereknél 1 millió forinttal csökkenthető az adósság, míg hármasikreknél 5 millió forintot kaphatnak.

Hirdetés

Hirdetés

Számolgassunk!

Ha például egy kétgyerekes család 2018 október elején olyan 20 millió forint összegű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt vett fel 20 éves futamidőre, aminek 5% volt a THM-e (teljes hiteldíj-mutató), akkor jelenleg kb. 130 ezer forint a havi törlesztőjük, összességében pedig 31,4 millió forintot fognak kifizetni a bank részére. Amennyiben most jön a harmadik baba, akkor 4 millió forint hitelelengedésre lesznek jogosultak.

Miután eddig 36 hónapot fizettek a hitelük után, a fennálló tőketartozásuk kicsivel 18 millió forint fölött van jelenleg, vagyis ezt tudják 4 millió forinttal 14 millió forintra lecsökkenteni. Ez pedig azt jelenti, hogy a hátralévő 17 évre kb. 101 ezer forint lesz a törlesztőjük, vagyis 29 ezer forinttal több marad minden hónapban a családi kasszában.

Lehet csökkenteni a kiváltott lakáshitelt?

Látható, hogy a gyermekek után járó hitelelengedés remek lehetőség, ám nagy kérdés, hogy vajon nem jelent-e problémát, ha valaki kiváltotta – például olcsóbbra cserélte – az eredeti lakáshitelét, és erre szeretné most érvényesíteni a kedvezményt. Szerencsére erről szó sincs, emiatt nem bukják el a lehetőséget, ami több szempontból is rendkívül jó hír:

  • Egy korábban felvett változó kamatozású – pl. 3, 6 vagy 12 hónapos kamatperiódusú – lakáshitelt célszerű lehet hosszabb időre – 5 vagy 10 évre, esetleg a futamidő végéig – fixált kölcsönre cserélni, hiszen ezzel jelentősen csökkenthető a kamatkockázat. Tehát nem kell ezt a lépést azért halogatni, mert emiatt esetleg elveszítik az 1 vagy 4 millió forintot.
  • Előfordulhat, hogy egy korábban felvett, hosszabb kamatperiódusú lakáshitelt is érdemes kiváltani, olcsóbbra cserélni. Például, míg 2018-ban a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű, 20 millió forint összegű lakáshitel THM-e 4,12% volt – 40 millió forint értékű fedezettel, 400 ezer forintos családi jövedelemmel -, addig 2020 októberben 3,34%-os THM-mel már megkaphattuk ugyanezt. Ez pedig 6 ezer forint feletti összeget jelent havi szinten, ami a hátralévő 18 év alatt összességében csaknem 1,3 millió forint. Ez még akkor is jókora pénzügyi előny, ha az előtörlesztésnek 1-2%-os díja van, ami 180-360 ezer forint egyszeri költség az esetünkben.

Van egy fontos buktató

Látható tehát, hogy a hitelkiváltás több előnnyel is járhat, ráadásul ez a hitelelengedésnek sem lehet a gátja. Ugyanakkor van egy fontos kitétel, amire mindenképpen oda kell figyelni! Mégpedig az, hogy a kiváltó hitelre kizárólag akkor érvényesíthető a hitelelengedés, ha

  • lakáscélú hitelt váltottunk ki;
  • illetve feltétel az is, hogy a kiváltáson felül nem lehet úgynevezett szabad rész. Vagyis az új hitel összege nem lehet magasabb, mint a régi hitel fennálló tőketartozása, valamint a hitelkiváltáshoz kapcsolódó közvetlen költségek összege.

Ez utóbbi azért lényeges, mert sokan úgy váltják ki a meglévő hitelüket, hogy egyben plusz kölcsönt is vesznek fel, és ha szerencséjük van, akár még a havi törlesztőjük sem nő majd emiatt. Itt azonban ez nem fog menni, így célszerű előre átgondolni a lépéseinket, nehogy később megbánjunk valamit.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nem vehetünk fel plusz hitelt, ám erre más megoldást kell keresnünk. Például igényelhetünk személyi kölcsönt ebben az esetben, ami nem fog bezavarni majd a hitelcsökkentés során. (Persze a személyi kölcsön nem lesz csökkenthető, mert erre a hiteltípusra nem vonatkozik a támogatás.)

Ha megnéznéd, hogy mekkora pénzügyi előnyt jelenthet számodra az, ha olcsóbbra cseréled a lakáshiteled, akkor a Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátora nagy segítségedre lehet majd: Lakáshitel kiváltás kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés