GYES, GYED, GYOD: hogyan kaphatunk ezekkel CSOK Pluszt vagy lakáshitelt?

GYES, GYED, GYOD: hogyan kaphatunk ezekkel CSOK Pluszt vagy lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés

2023-12-07 Frissítve: 2023-12-10
 

Decembertől nőtt a minimálbér, ám az ehhez kapcsolódó juttatások, mint például a GYED és a GYOD csak februártól érkeznek nagyobb összeggel. Ennek kapcsán a Bankmonitor szakértői megvizsgálták, mire számíthat az, aki GYED, GYOD vagy éppen GYES jövedelemmel venne fel lakáshitelt. A dolog azért is érdekes, mert az új, szuperolcsó CSOK Plusz tulajdonképpen egy támogatott lakáshitel, így a bankok hitelbírálatkor itt is hasonlóképpen járnak el.

Mekkora összegű a GYES, GYED, GYOD?

2023. december 1-től a minimálbér 15 százalékkal, nettó 177 422 forintra nőtt, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, nettó 216 790 forintra emelkedett. (A minimálbér bruttó összege 266 800 forint, míg a bruttó garantált bérminimum 326 000 forint lett.)

Mivel a gyermekgondozási díj (GYED) legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, ennek maximális összege az emelés miatt bruttó 373 520 forintra nő 2024-ben. A minimálbér befolyásolja a gyermekek otthongondozási díját (GYOD) is, mivel ez megegyezik a bruttó minimálbér összegével, a jövőben ugyancsak havi 266 800 forint lesz.

A GYES összege 2024-ben változatlanul 28 500 forint lesz. Ez a juttatás ugyanis az öregségi nyugdíjminimum 100 százaléka, ami pedig hosszú ideje nem módosult. (Hasonlóan a családi pótlékhoz.)

Fontos, hogy bár a minimálbér, illetve a garantált bérminimum decembertől emelkedik, a minimálbér alapján meghatározott juttatásoknál, támogatásoknál, ellátásoknál első alkalommal a 2024 januárjára járó (februárban kifizetett) összegeknél kell figyelembe venni a decembertől megemelt minimálbért.

Jó tudni
  • CSED (csecsemőgondozási díj): az anya a szüléstől a gyerek 24 hetes (168 nap) koráig kapja.
  • GYES (gyermekgondozási díj): a gyermek 3 éves koráig, ikerszülés esetén a gyerekek tanköteles koráig, fogyatékos vagy tartósan beteg gyereknél 10 éves korig jár.
  • GYED (gyermekgondozási díj): a GYED kizárólag az államilag biztosított személyek számára elérhető, míg a GYES minden szülőnek alanyi jogon jár. A GYED összege jövedelemarányos, felső korlátot határoz meg. Az igénylés alapvető feltétele, hogy a kérelmező bejelentett munkaviszonnyal rendelkezzen a szülést megelőző két évben, és ezáltal rendszeresen fizesse a társadalombiztosítást. Általános szabályok szerint megállapított gyermekgondozási díj időtartama: legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan veszik figyelembe ezeket az ellátásokat egy lakáshitel, vagy CSOK Plusz igénylésekor?

A GYED-et és a GYES-t nagyon különbözőképpen fogadják el a bankok egy lakáshitel vagy akár egy CSOK Plusz igénylésekor, ezért ezt is célszerű figyelembe venni a pénzintézet kiválasztásakor.

A GYED-et általában kiegészítő jövedelemként fogadják el annak mindenkori maximumáig, vagyis szükség van mellé elegendő elsődleges jövedelemre. Egyetlen olyan bankról tudnak a Bankmonitor szakértői, ahol elsődleges jövedelemként veszik számításba a GYED-et, ám itt is csak abban az esetben, ha még legalább 6 hónap hátra van belőle, máskülönben a GYES összegével – mindössze 28 500 forinttal – számolnak.

A GYED lejárata máshol is fontos, mert arra is van példa, hogy amennyiben 12 hónapnál kevesebb van hátra a GYED-ből, akkor akkor ugyancsak a GYES összegéig fogadják el még kiegészítő jövedelemként is. Más pénzintézet nemes egyszerűséggel a CSED, a GYED és a GYES esetében egyaránt 66 ezer forint jövedelemmel számol, ami egy magas jövedelemmel bejelentett szülő esetében kifejezetten ronthatja a hitelfelvételi esélyeket.

Ezen kívül számos egyéb korlátozással is találkozhatunk, például van bank, ahol legfeljebb 300 ezer forint lehet a családtámogatásokból származó összes jövedelem, míg máshol a kiegészítő jövedelmek arányát maximálják (például 30 százalékban) az összes jövedelmen belül.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

De ne aggódj, megtaláljuk a megoldást!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés