Gyorsan pénz kell? Tippek, hogy ne fázz rá!

Gyorsan pénz kell? Tippek, hogy ne fázz rá!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-17
 

Bármelyik családban bármikor előfordulhat egy előre nem tervezett kiadás, amely alaposan felforgathatja a költségvetést. Egy csőtörés miatti beázás vagy az elromlott hűtőgép arra sarkallhat, hogy a lehető leggyorsabban oldjuk meg a problémát. Ilyen helyzetben érthető okokból a legtöbben gyorsan kölcsönkérnek a banktól és nem gondolnak arra, vajon vissza is tudják-e fizetni a pénzt? Vegyük sorra azokat a lépéseket, amelyeket betartva nem kerülhetünk bajba hitelfelvétel esetén sem.

A legfontosabb: nem árt már jó előre felkészülni arra a helyzetre, ha egyszer hitelre lesz szükségünk. Ahhoz ugyanis, hogy ne kerüljünk bajba, pontosan tudnunk kell, mekkora az a legnagyobb hitelösszeg, amelyet gond nélkül vissza tudunk fizetni. Ennek megállapításához ismernünk kell a teherbíró képességünket. Nem kell más, csak egy kockás füzet, amelyben rendszeresen és pontosan vezetjük a kiadásainkat és a bevételeinket. A számok elárulják, hogy mennyi pénzt tudunk hónapról hónapra nélkülözni. Általános szabály, hogy a váratlan kiadásokra igényelhető fogyasztási hitelek törlesztő részletei a család bevételeinek 10-15 százalékánál többet ne emésszenek fel.   Ha bekövetkezett a váratlan esemény és lépnünk kell, akkor se hozzunk meggondolatlan döntést. Pontosan számoljuk ki, mi az a legkisebb összeg, ami elegendő lehet. A hitelnek ára van, ez a kamat. Ha indokolatlanul sok hitelt veszünk fel, annak a visszafizetése is sokba fog kerülni. Ha tudjuk, mennyi pénzre van szükségünk és mekkora törlesztő részletet tudunk gond nélkül minden hónapban kifizetni, akkor nézzünk körül, hogy mit kínálnak a bankok.    A számunkra legmegfelelőbb termék kiválasztásában segít a teljes hiteldíj mutató (THM), amellyel könnyen összehasonlíthatjuk a különböző ajánlatokat. Minél alacsonyabb a THM, annál olcsóbb a hitel. Szerencsére nem kell az összes környékbeli bankfiókot végigjárnunk. Vannak olyan internetes oldalak, amelyekkel könnyen összehasonlíthatjuk a kínálatot. A piacon körbenézve megállapítható, hogy
egy átlagos összegű és futamidejű személyi kölcsön felvételnél a THM alapján a legjobb ajánlat jelenleg a Cofidis Fapados Kölcsöne, amelynek a THM-je 15,8 százalékos.   Ha sikerült rálelnünk a nekünk megfelelő hitelre, akkor alaposan tanulmányozzuk át, hogy milyen feltételekkel kaphatjuk azt meg. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a bank az olcsó hitelért olyan dolgokat vár el (nagy összegű rendszeres jövedelem), amelyet nem tudunk teljesíteni. Ha túl sok a feltétel, akkor bizony csökken az esélye annak, hogy hitelkérelmünk sikeres lesz. Annak is érdemes utána nézni, mennyi idő alatt juthatunk a kölcsönhöz. Ha mindennel megvagyunk, keressük fel a kiszemelt pénzügyi szolgáltatót és jelezzük hiteligényünket.   Nagyon fontos felkészülnünk arra is, hogy a felvett hitelt akkor is tudjuk törleszteni, ha mondjuk a munkahelyünk elvesztése vagy egyéb ok miatt anyagilag váratlanul nehéz helyzetbe kerülünk. Egy ilyen nehéz helyzetre két megoldás is kínálkozik. Vagy még a hitelfelvétel előtt félretesszük 2-3 havi jövedelmünket vész esetére vagy hitelfedezeti biztosítást kötünk. Utóbbi arra jó, hogy baj esetén átmenetileg mentesít a törlesztő részletek fizetése alól.   Ha a kapott pénzből megoldottuk a problémánkat, a teendőink akkor sem érnek véget. Ügyelnünk kell arra, hogy az aktuális törlesztő részletet pontosan fizessük be. Ha csúszunk, hiába választottunk olcsó hitelt, könnyen megtörténhet, hogy a késedelmek miatt az eredetileg kalkuláltnál nagyobb összeget kell majd visszafizetnünk. Rendkívül fontos! Bárkivel előfordulhat, hogy nem tudja fizetni a tartozását. Ilyenkor haladéktalanul jelezzük a problémánkat a hitelt nyújtó szolgáltatónak, mert ő és csakis ő tud segíteni gondjainkon!  
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés