Ha hirtelen pénzre van szükséged, akkor ezt nem árt, ha tudod!

Ha hirtelen pénzre van szükséged, akkor ezt nem árt, ha tudod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-11 Frissítve: 2021-10-12
 

Bármikor adódhat olyan váratlan esemény, amely egy pillanat alatt felboríthatja a költségvetésünket. Ilyenkor jelenthet megoldást a fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsön. De vigyázzunk, ne csak a gyors átfutási időt tartsuk szem előtt! Ellenkező esetben a futamidő végéig akár több százezer forintunk bánja. Aktuális körképünkben egy helyen megtalálod a jelenleg elérhető legjobb ajánlatokat.

Kézenfekvő megoldást jelenthet személyi kölcsönt felvenni, ha

  • pár százezer, legfeljebb néhány millió forintra van szükségünk, amelyhez nem szeretnénk, vagy nem tudunk ingatlan, illetve egyéb típusú fedezetet biztosítani, de a hitel visszafizetésére megfelelő jövedelemmel rendelkezünk,
  • meglévő magasabb kamatozású kölcsönünket szeretnénk kedvezőbbre cserélni, vagy több tartozást egy hitellel kiváltani.

Nagy előnye, hogy igen gyorsan a kívánt összeghez juthatunk. A teljes és hiánytalan dokumentáció benyújtását követően akár néhány órán belül a számlánkon lehet a kért hitelösszeg. Nincs szükség plusz fedezetre, a kölcsön biztosítéka rendszeres jövedelmünk. Emiatt viszont azzal számoljunk, hogy óhatatlanul drágább megoldás, mint az ingatlanfedezetű hitelek.

Minél többet adunk, annál többet kapunk

Ez mind a jövedelmünk, mind pedig a teljesített feltételek tekintetében igaz.

  • Minél magasabb a jövedelmünk, annál nagyobb a szóba jöhető hitelösszeg
  • Minél több feltételt teljesítünk a hitel kapcsán, annál több kedvezményre számíthatunk:
    • Nem minden banknál kell bankszámlát vezetnünk, főként nem kötelező, hogy a fizetésünk oda érkezzen. Persze, ha hajlandóak vagyunk erre, akkor azt számos esetben kamatkedvezménnyel jutalmazza a bank.

    • A kedvezmény feltételeként az sem kizárt, hogy a hitelt folyósító banknál vezetett bankszámlánkat kell aktívan használnunk. Ilyenkor bizonyos típusú, számú megbízást (pl.: netbanki utalás, bankkártyás vásárlás, stb.) kell teljesítenünk az alacsonyabb kamat érdekében.
    • További, nem feltétlenül kamat jellegű kedvezményeket is kaphatunk, ha például nem ragaszkodunk a személyes ügyintézéshez, hanem vállaljuk, hogy amit csak lehet, online intézünk.

Mégis mennyit kell fizetnünk?

A legfontosabb kérdés, hogy mindez mégis mennyibe kerül? Mivel a személyi kölcsönök kamata az igényelt összeg és a futamidő fényében merőben eltér, ezért három különböző esetet is górcső alá vettünk. Vizsgálódásunk 13 bank szabadfelhasználású személyi hitel ajánlataira terjed ki, amelyek közül bankonként a legjobbakra koncentrálunk. Azzal a feltételezéssel éltünk, hogy bankügyeinket online intézzük, és egy jó hitel reményében hajlandóak vagyunk a jövedelmünket (150.000 Ft) a személyi kölcsönt folyósító bankhoz utaltatni, valamint az ott vezetett bankszámlánkat aktívan használni. Jelenlegi munkahelyünkön már egy éve dolgozunk.

Alacsony hitelösszeg és rövid futamidő esetén a CIB Bank ajánlata áll az első helyen. Az Előrelépő személyi kölcsön induló költségek nélkül vehető igénybe, nem kell jövedelmünket a bankhoz utaltatni, és nincs aktív számlahasználat sem előírva. Sőt, munkáltatói igazolásra sincs szükség, amennyiben a bankszámláról a jövedelem egyértelműen beazonosítható. Még egyszerűbb helyzetben vagyunk, ha a banknál vezetjük a bankszámlánk, ebben az esetben ugyanis a számlakivonatot sem kell benyújtanunk. A képzeletbeli dobogó második fokán a Sberbank személyi kölcsöne áll. Bár a képet némileg árnyalja, hogy az induló költségeket (esetünkben 7.000 Ft) sajnos nem ússzuk meg, továbbá a kedvezőbb kamat érdekében jövedelmünknek a bankhoz kell érkeznie. Harmadik helyen a Budapest Bank Hűség hitel ajánlata szerepel, aminek igénybevételéhez már elengedhetetlen a jövedelem érkeztetés.

Ahogy látjuk a kiválasztott 13 ajánlat átlagos THM szintje 20,12%, ezzel szemben a legjobb háromé csupán 17,40%. Tehát nagyon nem mindegy melyik ajánlat mellett döntünk. Toronymagasan az első az MKB Bank személyi kölcsöne, míg második helyen a Raiffeisen Bank MindigFix konstrukciója szerepel. Míg az előbbinél nem kell jövedelmünket a bankhoz utaltatni és nincs aktív számlahasználat előírva, addig az utóbbi esetében mindkét feltételnek eleget kell tennünk a kedvező kamatért. Sőt, az általunk számszerűsített, további 2%pontos kamatkedvezménynek az is feltétele, hogy MindigFix személyi kölcsönünket online igényeljük. Bár ez utóbbi kritérium talán a legkönnyebben teljesíthető.

Még alacsonyabb THM szintekkel találkozunk az utolsó esetben, ahol a legjobb három ajánlat átlaga már 16% alatt van. Ezek közül is a legkedvezőbb a Cofidis Fapados kölcsöne. Az alacsony THM-nek azonban vannak feltételei. Mégpedig a megszokott banki szolgáltatásokról (személyes ügyintézés, papír alapú kivonat, sárga csekkes törlesztés) le kell mondanunk. A Cofidis az alacsony THM fejében ugyanis azt várja, hogy ügyfelei, amit csak lehet, online intézzenek (pl.: átutalással vagy bankkártyával fizessék az esedékes törlesztést). Aki a Cofidis feltételeitől idegenkedik, annak az MKB Bank és a Citibank személyi hitelei felé érdemes fordulni. Egyiknél sem kell jövedelmünket a bankhoz utaltatni, és aktív számlahasználatra sincs szükség. Az viszont ne kerülje el a figyelmünket, hogy a Citibanknál a Cofidishez képest már közel 60.000 Ft-tal kell többet visszafizetnünk.

Ahogy látjuk, még a legjobb ajánlatok között is jelentős különbségek lehetnek. Nem beszélve arról, amikor nem vagyunk kellőképpen körültekintőek és adott esetben éppen egy kedvezőtlen ajánlat mellett döntünk. Persze előfordulhat, hogy nincs sok választásunk: annál a banknál tudunk hitelt felvenni, amelyik hajlandó nekünk egyáltalán kölcsönt adni. Ez viszont sajnos nem mindig esik egybe a legjobb ajánlattal…

Szeretnéd ezt elkerülni és a leginkább megfelelő személyi kölcsönt megtalálni? Töltsd ki az alábbi űrlapot és kollégánk segít az ajánlatok között eligazodni!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés