Ha párunk korábban igényelt Babavárót, akkor közösen felvehetjük újra?

Ha párunk korábban igényelt Babavárót, akkor közösen felvehetjük újra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-11
 

A Babaváró hitelt egyszer lehet igényelni, ez elég egyértelműen le van írva a jogszabályban. Mégis lehet olyan élethelyzet, amikor ránézésre nem tudnánk még ezek alapján sem eldönteni, hogy jogosul lehet-e a fiatal pár a támogatott hitelre vagy sem. Mi a helyzet például akkor, ha a Babavárót igénylő pár elvált és a támogatást is visszafizették, az egyik fél pedig új párjával fel szeretné venni újra a kölcsönt?

A Babaváró hitel egy kedvezményes hitelkonstrukció: ha egy gyermekünk születik a futamidő első 5 évében, akkor végégi kamatmentes lesz a hitel. Második gyermekünk születésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik baba születésekor a teljes kölcsönt elengedik.

Éppen ezért elég komoly feltételeket támaszt a jogszabály a kölcsön igénylésével szemben: például csak házaspárok kérhetik a kölcsönt, ráadásul csak egyszer lehet felvenni ezt a kedvezményes konstrukciót. De mi történik akkor, ha a futamidő alatt elválna a pár?

Hirdetés

Hirdetés

Válás esetén megszűnik a kamattámogatás

Ha a házaspár elválna, akkor a Babaváró hitel kamatmentessége megszűnne, onnantól kezdve a konstrukciót normál kamattal kellene tovább fizetni – ennek mértéke egy augusztusi igénylés esetén 6,92% lenne -, emiatt természetesen a törlesztőrészlet is megemelkedne. Sőt, ha a válásig nem születik gyermek, akkor az addig kapott kamattámogatást is egy összegben vissza kellene fizetni.

Mivel a 6,92%-os kamat igen magasnak tekinthető – legalábbis egy lakáshitelekhez képest, hiszen személyi kölcsönök esetében egy roppant kedvező kondíció lenne -, ezért jogosan merülhet fel bennünk, hogy a kölcsönt előtörlesztjük. Ez azért is jó megoldás lehet, mert így a párnak nem kell felosztania egymás között a havi fizetési kötelezettséget.

Újraházasodás esetében se kérhető újra a Babaváró

Ha ebben a szituációban újra megtalálnánk életünk párját, akkor viszont már nem igényelhetnénk meg a Babaváró hitelt. Még abban az esetben sem, ha minden jogszabályi feltételt teljesítenénk és az új párunk eddig nem is igényelt ilyen konstrukciót. Mivel közösen igényeljük a Babavárót, ezért a bankok véleménye az, hogy mindkét félnek teljesíteni kell azt a feltételt is, hogy még nem kértek ilyen támogatott konstrukciót.

Erre a helyzetre megoldás lehet, ha nem törlesztjük elő kölcsönünk váláskor, hiszen az újraházasodással újra megnyílna a gyermek teljesítésére rendelkezésre álló határidő. Vagyis részesülhetünk akár a kamattámogatásból, akár a tartozáselengedésből is, attól függően, hogy épp hányadik gyermekünk születne meg.

Természetesen a házaspárok Babaváró igénylés előtt nem tervezik azt, hogy a későbbiek során elválnak. Ha pedig mégis erre kerülne a sor, akkor a legritkább esetben gondol bármelyik fél véges időn belül az újraházasodásra. Nehéz ebben a szituációban egy kölcsön, hitel sorsát racionálisan átgondolni. Ettől függetlenül érdemes lehet a Babaváró sorsá a fent leírtak alapján eldönteni, mert a konstrukciót újra már egyik fél sem veheti igénybe.

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
1
Hirdetés