Ha támogatott hiteled van, akkor nem adhatod ki a lakásod!

Ha támogatott hiteled van, akkor nem adhatod ki a lakásod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-20 Frissítve: 2019-11-26
 

2015-2016-ban remek döntés volt otthonteremtő támogatott hitelt igényelni lakásvásárlásra. Ugyan a feltételek szigorúbbak voltak, de az állami támogatás miatt a kamatok is kedvezőbbek voltak a piaci hitelek kondícióinál. Mostanra megfordult a helyzet, jóval kedvezőbb piaci hitelek érhetők el, mint a 3-4 évvel ezelőtti támogatott hitelek. Ráadásul nem rendelkezhetünk minden szempontból szabadon ingatlanunkkal, például nem költözhetünk el onnan, nem adhatjuk ki.

A lakáshitel piac jelentősen átalakult az elmúlt pár évben. A piaci kamatozású konstrukciók kamata jelentősen lecsökkent, a kedvező trendet számos államilag támogatott konstrukció nem tudta lekövetni – kamata a jogszabályi feltételeknek megfelelően alakul. A régebbi kamattámogatott hiteleknél – például a 341/2011-es kormányrendelet szerinti kamattámogatott hitelnél – támogatást csak akkor jár, ha a konstrukció normál kamata 6% felett van. Ráadásul a fenti kölcsöntípus esetében a kamattámogatás 5 évig tart, utána a hitel piaci kamatozásúvá alakul.

Egy 5 éves kamatperiódusú,  3-4 éve felvett támogatott hitel kamata mára magasnak számít. 2016 novemberében a legkedvezőbb 5 éves kamatperiódusú otthonteremtő támogatott hitel induló kamata 3,55% volt a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 300 ezerforint havi jövedelem beállítása esetén. Ugyanezekkel a feltételekkel jelenleg 3,00% kamaton lehetne 5 éves kamatperiódusú piaci hitelt igényelni lakáshitel kiváltására. Ez azt jelentené, hogy havonta 3 ezer forinttal csökkenne a törlesztőrészletünk, ha kiváltanánk meglévő hitelünk. Ezáltal 300 ezer forintot spórolhatnánk a hátralévő időszakban – figyelembe véve a meglévő hitel előtörlesztési költségeit is.

A pénzügyi előny mellett életünk is jóval könnyebbé válhat. A támogatott hitel speciális, jogszabályi feltételeit ugyanis nem kell tovább teljesítenünk, például nem kellene ezentúl az adott ingatlanban laknunk. Érthető ez a feltétel, hiszen a kamattámogatást az állam lakhatási célra nyújtja, ugyanakkor jelen helyzetben indokolatlan terhet jelent több család számára. Elképzelhető például, hogy ki szeretnénk adni ezt a lakást – ami jelen albérleti árak mellett logikus lépés lehetne -, de ezt nem tehetjük meg, hiszen akkor nem teljesítenénk a jogszabályi feltételeket. Ezt a problémát is megoldhatná az, ha kiváltanánk egy piaci kamatozású jelzáloghitellel meglévő kölcsönünk. A Bankmonitor Hitelkiváltás Kalkulátora néhány adat megadását követően megmutathatja számunkra, hogy milyen lehetőségeink lennének kölcsönünk lecserélésére.

Sokan gondolhatják azt, hogy nem vizsgálja senki a kamattámogatás feltételeit, nyugodtan megszeghető pár kritérium. Erre mi nem alapoznánk, jövőre például a CSOK utólagos feltételeinek teljesítését fogja megvizsgálni az állam. Elképzelhető a közeljövőben bármikor hasonló vizsgálat a támogatott hitelekhez kapcsolódóan is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés