Ha te is használsz bankkártyát, akkor az életed megváltozik szombattól!

Ha te is használsz bankkártyát, akkor az életed megváltozik szombattól!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-07 Frissítve: 2021-10-08
 

Azt mindig is tudtuk, hogy nagyon kell vigyázni a bankkártyánkra és a hozzá tartozó kódra, mert ha meglopnának bennünket, akkor csak így tudjuk megúszni kis költséggel a visszaélést. Kedvező fejlemény, hogy jövő hétvégétől a lopás bejelentése előtti időszakban 45 ezer helyett csak 15 ezer forintot terhelhetnek ránk. Sőt, bemutatjuk azokat az eseteket, amikor minden kárunkat megtéríti bank.

Használd a bankszámla kalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Nem egész egy héten belül, január 13-tól hatályos a pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásáról szóló törvény friss változata. Több módosításra is sor került, azonban a változtatások többsége az átlagember számára sokat nem jelentenek, akadnak viszont fontos változások.

A legfőbb ilyen módosítás akkor érvényes, amikor valamilyen módon a bankkártyánkkal vagy hitelkártyánkkal élnek vissza a csalók. Eddig 45 ezer forintot bukhattunk legrosszabb esetben egy lopás vagy elvesztés esetén, szombattól viszont ez visszaesik 15 ezer forintra.

Első és legfontosabb, hogy minden esetben kötelességünk a kártyánkra vigyázni és a hozzá tartozó PIN-kódot biztonságosan tárolni (lehetőleg a fejünkben). Ugyanis, ha ezt elvétjük, akkor a károk akár egészét ránk terhelheti a pénzintézet. Ugyanilyen fontos, hogy ha észleljük, hogy ellopták vagy elvesztettük a kártyánk, akkor azt haladéktalanul jelentsük a banknak.

Erre azért van szükség, mert a szabályok szerint a lopás/elvesztés és a bejelentés között eltelt időben elvesztett összegből állunk mi 15 ezer forintot (utána mindent a bank áll). Elképzelhető, hogy a bank a bejelentést követően valamiért késlekedik a letiltással, és a számlánkat valaki folyamatosan megcsapolja. Nincs semmi baj, mert a banknak vissza kell térítenie a bejelentés után elvesztett összeget.

Az „önköltség”, amit csalás esetén mi állunk, a következő esetekben akár nulla forint is lehet, vagyis mentesülhetünk a maximum 15 ezer forintos költség megfizetésétől:

  • a lopást vagy az elvesztést akkor észlelte csak a tulaj, amikor azzal már visszaéltek,
  • a kár a bank hibájából vagy a vele kapcsolatba hozható harmadik fél hibájából következett be,
  • a szolgáltató nem írt elő erős ügyfél-hitelesítést,
  • a kártyát fizikailag nem lopták el vagy szerezték meg, viszont a kártya adatait távközlési eszközzel lopták el, és éltek vele vissza, vagy úgy fizettek illetéktelenül a kártyával, hogy PIN-kódot (vagy bármilyen más kódot) nem kellett a fizetéskor beütni,
  • a bank nem gondoskodott arról, hogy a károsult bármikor díj-, költség- és egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen bejelenthesse a visszaélést.

Számunkra a legfontosabb, hogy ha az egyérintésre alkalmas kártyánkkal élnek vissza, és fizikailag a kártya nem került ki a birtokunkból, akkor a bank minden kárunkat meg fogja téríteni (bejelentés előttit és az utánit is). Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egyelőre ilyen visszaélésre nem is került sor, a károk döntő többsége azért következett be, mert a plasztikkártyát fizikailag ellopták vagy elvesztették.

Érdekes kivétel, ami most került be a törvénybe, hogy ha olyan gyorsak voltak a csalók, hogy az elvesztést/lopást az illetéktelen fizetés után vettük észre, akkor is mindent megtérít a bank számunkra. Egyelőre nehéz megmondani, hogy miként tudja ezt a károsult bizonyítani, vagy mi van akkor, ha kirabolják és nem tudja megfelelő időben bejelenteni a visszaélést.

De a lényeg a lényegben, hogy a közeljövőben már 15 ezer forintot veszthetünk csak, ha csalók áldozatai leszünk. Ez mindenképpen kedvező fejlemény, azonban ettől függetlenül legyünk nagyon óvatosak, mert ha nem figyelünk, akkor adódhat olyan helyzet, hogy sokkal mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy melyik bankszámla a legolcsóbb a fizetési szokásaidnak megfelelően!

Hirdetés
Hirdetés