Hangzatos hozamígéretek kockázat nélkül? Felejtsd el őket!

Hangzatos hozamígéretek kockázat nélkül? Felejtsd el őket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-22 Frissítve: 2021-08-06
 

Az alacsony kamatkörnyezet sokakat arra visz, hogy a lehető legnagyobb hozamú befektetés után kutassanak, ám a kockázatokról hajlamosak megfeledkezni. Az Alapblog egyik írásában meg is említi egy amerikai befektetési alap esetét, ami éppen azért lett gyanús a pénzügyi felügyelet számára, mert az ígérte, hogy aki ide fektet, az biztos nem veszít pénzt. Márpedig az ilyen ajánlatoknál mindig legyünk gyanakvóak, hiszen a befektetések alaptörvényét sosem feledhetjük el, miszerint nincsen olyan stratégia, ami mindig nyereséges lenne.

Befektetőként mindig gyanakvással kezeljük azokat az ígéreteket, amelyek azzal kecsegtetnek, hogy kockázat nélkül hajtanak majd nekünk nagy hasznot. Szép is lenne, azonban a befektetések terén, ahogy szokták mondani nincsen ingyen ebéd, vagyis nincs olyan stratégia, amely minden körülmény között kockázat nélkül tudna hozamot termelni. És ez alól nincsenek kivételek, vagyis ha nem akarunk bukni akkor csak a kockázatmentes befektetés maradnak számunkra, mint a bankbetét vagy manapság a magas kamatok miatt inkább a lakossági állampapír.

Azzal nem árt tisztába kerülni, hogy a befektetési döntésekbe, mindig beletartozik a bizonytalanság felvállalása, ugyanis senkinek kristálygömbje, amivel láthatná a jövő alakulását és mindig tudná mi lesz a legjobb befektetés. Fontos megjegyezni, hogy még azok is hoznak rossz döntéseket, akik mindennap ott vannak a piacon, például portfólió menedzserként egy befektetési alapot kezelnek. Ezért is kezeljük fokozott kételkedéssel, ha valaki azt ígéri, hogy ő ismeri a Szent Grált, amivel sosem veszít. Érdemes elolvasni az Alapblog „Akik sosem tudnak” írását, amiből több érdekesség is kiderül.

Hirdetés
Hirdetés