Használd biztonsággal a kártyádat!

Használd biztonsággal a kártyádat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-12 Frissítve: 2018-04-05
 

Ma már nem kérdés, hogy van-e bankkártyánk. Sokan mégis úgy tartják, hogy a készpénz biztonságosabb, mint a kártyahasználat. Pedig éppen fordítva van! Gondoljunk csak bele, mi történik, ha eltűnik a tárcánk? A készpénzünk szinte biztosan nem kerül elő, de a kártyánkkal már koránt sem biztos, hogy hozzáférnek a pénzünkhöz. Összeszedtünk néhány gyakorlati tanácsot, amik mellett maximális biztonsággal használhatod bankkártyád.

Sokan biztonságosabbnak tartják a készpénzt, a bankkártyánál. Ők nem gondolták végig, hogy mi történik akkor, ha ellopják, vagy elvesztik a tárcájukat: a készpénzt az „új tulajdonosa” mindenképpen elkölti, míg a kártyát, csak egy részük próbálja meg használni. Akik megpróbálják, általában ők is a 3 PIN próbálkozás után csütörtököt mondanak, és a pénzünkhöz nem férnek hozzá: csak jégkaparónak tudja használni az eltulajdonított plasztikot. Ehhez azonban be kell tartanunk néhány egyszerű szabályt.

PIN kód

Azt mindenki tudja, hogy ne tartsuk a bankkártyánkat és a PIN kódunkat (ha már felírtuk) egy helyen. Az már kevesekben tudatosul, hogy miért ne a születési évüket adják meg PIN-nek: az ellopott bankkártyával egy tárcában szokott lenni a személyi igazolvány is. Ez utóbbi pedig tartalmazza a születési dátumot is…

Ha ez az évszám nem jött be, próbálkoznak még az 1234-és a 0000 kódokkal, hiszen ezek leggyakoribb PIN kódok. Ezért érdemes tehát valami egyedit kitalálnunk, és olyat, amire emlékszünk. Ha már fel kell írnunk valahová, azzal jelentősen csökkentjük a biztonságunkat.

Készpénzfelvétel bankautomatából

Bankautomaták használata esetén nyugodtan győződj meg a saját szemeddel és a kezeddel is, hogy minden rendben van-e az automatával. (Igen, nyugodtan meg lehet picit mozgatni mindent, mert, ha valami a kezedben marad, akkor annak nem is kellett volna rajta lenni az adott bankautomatán. Ilyen esetben ne is használd a berendezést. Ha teheted, jelentsd is be a bank ügyfélszolgálatán az esetet.) Amennyiben bankfióknál lévő ATM-ből szeretnél pénzhez jutni, sokszor már az épületbe való bejutáshoz le kell húznod a kártyád. Itt leselkedhet rád az első veszély: sokszor erre telepítik az elkövetők azt a készüléket, amivel lemásolják a bankkártyát.  Jó hír viszont, hogy ezt a külső ajtót gyakorlatilag bármely kártya kinyitja. Tehát, ha több bankkártyád is van, itt használhatsz mást is, mint amiről készpénzt szeretnél felvenni. Sok ajtó hűség vagy pontgyűjtő kártyára is kinyílik. Ilyenkor lehúzhatod azt is.

A készpénzfelvétel alatt a kód beadásakor mindenképpen takard az egyik kezeddel a billentyűzetet. Akkor is, ha nincs ott senki, mert egy kis kamera is elég, ami az ATM közelében van: máris rögzíti, mit ütsz be.

Bankkártyás vásárlás

A bankkártyás vásárlással a készpénzfelvételt, az ahhoz tartozó teljes procedúrát és nem kevés költséget meg lehet spórolni. Bankkártyás fizetés esetén ne veszítsd szem elől a kártyádat, ugyanis ilyenkor könnyen lemásolhatják az elő és hátlapján található adatokat. Arra is érdemes figyelned, hogy csak egy készüléken húzzák le a kártyád (kivéve természetesen technikai hiba esetén megismételt tranzakció). A második készülék előfordulhat, hogy csak a kártyaadatok lemásolására hivatott. Arra is ügyelj, hogy a vásárlás összegét csak egyszer terheljék.  Ilyenkor igen hasznos egy jól működő SMS szolgáltatás. Ha megkaptad a terhelésről az SMS-t, akkor a fizetés már megtörtént, így ne engedd az újabb kártyalehúzást. A PIN kódod beütésénél mindenképpen olyan gondosan járj el, mint az ATM esetén.

Érintés nélküli fizetés

Ma már az újabb kártyákkal lehetőségünk van érintés nélkül is fizetni. (PayPass illetve PayWave) Ezek beépített biztonsági korlátokat tartalmaznak: maximum 10 tranzakciót fizethetünk így, maximum 10.000 forint értékben. Egy adott vásárlás pedig nem haladhatja meg az 5.000 forintot. Ha ezekbe a korlátokba ütközünk, akkor már mindenképpen kódot kérnek a tranzakcióhoz, tehát semmivel sem vagyunk hátrébb, mintha lehúzták volna a kártyánkat.

Internetes vásárlás

Internetes áruházakból való rendelésnél, mind gyakrabban lehet bankkártyával online fizetni, és általában készpénzzel egyébként sem tudod kiegyenlíteni a számlát. Itt még nehezebb körültekintőnek lenni, ezért érdemes néhány alapszabályt követni:

  • Interneten soha ne add meg a PIN kódod!
  • Ha teheted, élj az Internetes biztonsági kód szolgáltatással!
  • Csak olyan partnernél vásárolj, akiben megbízol!
  • Használj kártyafedezeti számlát – azaz egy külön bankszámlát a vásárláshoz!
  • Használj internet kártyát!

Ezekről bővebben jövő héten megjelenő cikkünkben olvashatsz.

Ha megtörtént a baj

Ha észreveszed, hogy egy csaló használja a kártyádat, akkor azonnal le kell tiltani. Ha maga a kártya is eltűnt (és nem csak az azon lévő adatokat lopták el), akkor még a rendőrségen is feljelentést kell tenni. A letiltás előtti jogosulatlan használatból eredő kárt te viseled (maximum negyvenötezer forintig), így érdekelt vagy, hogy minél hamarabb jelentkezz bankodnál. A letiltás után már a bank vállalja a veszteségeket.

A fentieket betartva jelentősen csökkentheted a rád leselkedő veszélyeket. Természetesen ennél jóval több biztonsági óvintézkedés létezik, például az egyszerű körbenézés, vagy, hogy csak olyan boltban használjuk a kártyánkat, amiben megbízunk. Viszont, ha az elvárható gondossággal végzed a mindennapi pénzügyeidet, akkor nem kell tartani csalásból adódó visszaélésektől. A fenti tanácsokat természetesen hitelkártyák esetében is érdemes betartani.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés