Hasznos tanácsok internetes vásárláshoz

Hasznos tanácsok internetes vásárláshoz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-18
 

Az ünnepek közeledtével sokan döntenek úgy, hogy a nagy tömeg helyett, inkább interneten rendelik meg az ajándékokat. Ilyenkor nem kérdés, hogy a webshop felületén ki is fizetik a megrendelt ajándékokat. De milyen kártyát használhatsz internetes fizetésre? Hogyan kerüld el a bankkártya-csalásokat? Most ezt tudhatod meg mai cikkből!

A hazai kibocsátású kártyákkal történt internetes vásárlások száma az utóbbi időben több mint kétszeresére nőt. Az adatok tükrében egyre nagyobb a bizalmunk az internetes vásárlásokkal kapcsolatban, hiszen a forgalom mellett az átlagos vásárlási érték is folyamatosan emelkedik. Az év első felében már bőven 11 ezer forint felett volt egy vásárlás átlagos értéke.

carduse20131118.jpg

A Magyarországon kibocsátott kártyák többsége alkalmas internetes vásárlásra. Ezért jó eséllyel a meglévő kártyáddal tudsz fizetni az interneten. Senkit se tévesszen meg, hogy sok internetes áruház hitelkártyának hívja a bankkártyát, így nyugodtan megpróbálkozhatunk a betéti kártyánkkal való fizetéssel is. Előfordulhat azonban, hogy a webshop, vagy maga a bankunk tagadja meg az internetes fizetést.  A probléma áthidalására, illetve biztonsági okokból sokan igényelnek meglévő kártyájuk mellé egy csak internetes vásárlásra alkalmas web-, vagy virtuális kártyát. Ezzel a bankkártyával nem tudunk készpénzt felvenni, de még a sarki boltban sem tudunk vele vásárolni, mert nem tartalmaz sem chipet sem mágnescsíkot. Ez a kártya mindössze egy plasztiklap, ami tartalmazza a nevünk, a kártyaszámunk, a lejárati dátumot, és egy három számjegyből álló biztonsági kódot (CVC2). Tehát kizárólag az internetes vásárlásokhoz szükséges adatokat. 

A biztonságát az szavatolja, hogy az ilyen kártyák mögött kártyafedezeti számlák állnak. A kártya csak ehhez a számlához kapcsolódik, így vásárlás előtt a normál folyószámlánkról át kell vezetnünk a vásárláshoz szükséges összeget a kártyafedezeti számlánkra. Ha mégis illetéktelenek kezébe kerülnének az internetkáryánk adatai, akkor a kártya letiltása és pótlása általában az elektronikus kártyák díjainak töredéke. Ráadásul a csaló is csak a kártyafedezeti számlán lévő pénzhez fér hozzá. Ezért nem érdemes pénzt tartani a kártyafedezeti számlán, csak közvetlenül a vásárlás előtt átvezetni a szükséges összeget.

Ha bankodnál nincs lehetőség ilyen kártyát igényelni, akkor is érdemes alternatív megoldások után nézni. Ilyen lehet egy plusz bankszámla (vagy alszámla), amihez hozzá lehet rendelnünk a kártyánkat, vagy a biztonságot növelő SMS szolgáltatások.

De vegyük sorban milyen egyszerű szabályokat érdemes betartani az interneten keresztüli bankkártyás fizetésnél:

Interneten soha ne add meg a PIN kódod!

A vásárláshoz szükséges adatok rajta vannak a bankkártyádon: neved, bankkártya-számod, a bankkártya lejárati dátuma, illetve az úgy nevezett CVC2 vagy CVV2 kód. Ez utóbbi a bankkártyád hátulján található 3 számjegy. Látszik, hogy ezek az adatok egy fénymásolóval vagy fényképezőgéppel könnyedén megszerezhetők. Bármennyire is kérik, soha ne küldjük el ezeket az adatokat e-mailben, vagy diktáljuk be telefonon az elfogadó részére.

Ha teheted, élj az Internetes biztonsági kód szolgáltatással

Egy viszonylag új 3D Secure Code névre hallgató ingyenes szolgáltatás keretén belül az internetes vásárlások alkalmával a CVC/CVV mellé kaphatunk egy SMS-t, amit még meg kell adni a vásárlásnál. Nem minden webshop rendelkezik ilyen biztonsági elemmel, de azoknál ahol ilyet találunk, éljünk a lehetőséggel! Ehhez előre regisztrálni kell a bankunknál a szolgáltatásra. Ha ez számlavezetőknél nem érhető el, akkor is érdemes normál kártyás vásárlások után küldött SMS szolgáltatást igényelni. Így legalább észreveszed, ha valaki a tudtodon kívül használja a kártyádat. 

Csak olyan partnernél vásárolj, akiben megbízol!

Elutalnád az összes számládon lévő pénzed egy idegennek? Mert ez történhet, ha nem megbízható partnernél vásárolsz. Ilyenkor arra is érdemes ügyelni, hogy a böngésződ a http:// helyett a https:// -re változzon. Ez jelenti ugyanis a titkosított böngészést. Az e-mailben megkapott linkre sohase kattints. Mindig írd be saját magad az áruház internetcímét a böngésződbe.

Használj kártyafedezeti számlát – azaz egy külön bankszámlát a vásárláshoz!

Ha ellopják az adataidat, akkor annyi pénzhez fér hozzá a csaló, amennyi azon a számládon volt, amihez a kártyád tartozott. Ilyen esetekben érdemes egy külön számlát (kártyafedezeti számla) fenntartani, amin összesen annyi pénz van, amennyi az adott vásárlásra elegendő. Ha nem tudsz, vagy nem akarsz ilyen számlát nyitni, akkor megoldás lehető a számládon lévő pénzt lekötni
(a legjobb lekötéseket itt találod). Ugyanis a lekötött betétet nem tudod se te, se a csaló elkölteni.

Használj internet kártyát!

Amennyiben visszaélés miatt le kell tiltani a kártyád, pár napig kártya nélkül maradhatsz, ráadásul a tiltás is sok pénzbe kerülhet. Ilyenkor jól jön egy külön kártya, aminek sem az éves díja, sem a tiltási és újragyártási díja nem túl magas. 

Természetesen ezek a szabályok többsége ugyanúgy érvényes a hitelkártyával interneten vásárlók számára is: 

1

Az ünnepek közeledtével érdemes betartani néhány apró biztonsági óvintézkedést, miközben az ajándékokat rendeljük az interneten. Manapság már sokkal többet tesznek a biztonságért mind a bankok, mind az internetes áruházak. Ha mi magunk is odafigyelünk picit, akkor már nincs más hátra, mint nyugodtan várni a megrendelt ajándékokat.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés