Már hivatalos: az OTP Bank is csatlakozik a kamatplafonhoz!

Már hivatalos: az OTP Bank is csatlakozik a kamatplafonhoz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-06
 

Magyarország legnagyobb pénzintézete, az OTP Bank is csatlakozni fog az önkéntes kamatplafonhoz, így a bank lakáshiteleinek THM értéke október 9-től nem haladhatja meg a 8,5 százalékot – tudta meg a Bankmonitor. Előreláthatóan számos más bank csatlakozik majd a kezdeményezéshez.

Az OTP Bank is csatlakozik a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által bejelentett önkéntes kamatplafonhoz, ezért a bank lakáshiteleinek THM-értéke október 9-től nem haladhatja meg a 8,5 százalékot – tudta meg a Bankmonitor a pénzintézettől. Ez igaz a már folyamatban lévő igénylésekre is, ugyanis jövő hétfőtől már nem lehet ennél kedvezőtlenebb feltételekkel szerződést kötni a pénzintézetnél.

Ez a lépés komoly pénzügyi előnyt jelenthet a bank ügyfelei számára. A konkrét megtakarítást négy élethelyzeten keresztül mutatnánk meg:

1.  példa: Valaki 50 millió forintért használt lakás vásárolna, amihez 20 millió forint összegű, végig fix kamatú hitelt venne fel 20 éves futamidőre, a nettó jövedelme pedig 500 ezer forint. A Bankmonitor hitelkalkulátor szerint ő jelenleg 9,87 százalékos THM-mel tudna ilyen hitelt igényelni az OTP Banknál, aminek a törlesztőrészlete 191 285 forint lenne. Ezzel szemben 8,5 százalékos éves hitelköltség mellett a havi törlesztő 173 565 forint lenne. ami 9,26 százalékos kiadáscsökkenést jelent.

2. példa: Valaki 70 millió forintért vásárolna új építésű lakást, amihez 30 millió forint összegű, végig fix kamatozású, 20 éves futamidejű hitelre lenne szüksége, az igazolt nettó jövedelme pedig 600 ezer forint. A Bankmonitor kalkulátora szerint a pénzintézet ilyen hitelt jelenleg 10,44 százalékos THM-mel kínál, ennek törlesztőrészlete pedig 298 306 forint lenne. Ehhez képest 8,5 százalékos THM mellett a havi kiadás már csupán 250 347 forint lenne, ami 12,72 százalékos csökkenés.

3.  példa: Egy család 120 millió forintért használt lakást vásárolna, amire 80 millió forint 20 éves futamidejű, fix kamatú hitelre lenne szükségük. A család igazolt nettó jövedelme 2 millió forint. A Bankmonitor szerint jelenleg a pénzintézet ilyen hitelt jelenleg 8,62 százalékos THM-mel kínál, aminél a törlesztőrészlet 700 347 forint lenne. 8,5 százalékos THM mellett a havi kiadás már csupán 694 259 forint lenne. A kamatplafon miatti pénzügyi előny itt mindössze 0,87 százalék lenne.

4. példa: Egy másik család 40 millió forintért használt lakást vásárolna, melyhez 10 millió forint összegű, végig fix kamatú, 20 éves futamidejű hitelre lenne szükségük. A család igazolt nettó jövedelme 350 ezer forint. A Bankmonitor jelzáloghitel kalkulátor szerint jelenleg a pénzintézet ilyen hitelt 11,15 százalékos THM mellett kínál, aminél a törlesztőrészlet 104 242 forint lenne. 8,5 százalékos THM mellett a havi kiadás már csupán 86 782 forint lenne, vagyis a család kiadása kiadása 16,75 százalékkal mérséklődne. (A számítás során a Bankmonitor szakértői azzal az egyszerűsítéssel éltek, hogy a teljes hitelköltség kamatként jelenik meg.)

Látható, hogy a kamatplafon hatása nagy mértékben függ az élethelyzettől, hiszen magas hitelösszeg és jövedelem esetén az OTP ajánlata már most is megközelíti a 8,5 százalékos plafont, így itt a törlesztőrészlet kevesebb, mint 1 százalékkal mérséklődne. Az átlagos ügyfelek esetében a hatás már jóval nagyobb, a törlesztő 10 százalékkal is mérséklődhet, míg az alacsony jövedelmű hiteligénylők számára a változás miatt 15 százalékot meghaladó mértékben is csökkenhet a havi hitelköltség.

Hétfőtől jönnek az új árak, a pontos részletek azonban a bank hirdetményeiből derülnek csak ki. Éppen ezért érdemes az OTP Bank és a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor oldalát folyamatosan szemmel tartani, az utóbbi ugyanis a friss banki hirdetmények alapján számol.

Azt ki kell hangsúlyozni, hogy egyes magas jövedelmű ügyfelek már most is kaphatnak a kamatplafonnál kedvezőbb feltételekkel lakáshitelt bizonyos bankoktól. Éppen ezért érdemes a kamatplafon ellenére is kalkulálni, megnézni melyik banki ajánlat a legkedvezőbb számunkra.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés