Hiába a válság, nem drágultak a lakáshitelek

Hiába a válság, nem drágultak a lakáshitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-12
 

A koronavírus veszélyhelyzet, a mostanra borítékolható gazdasági visszaesés sem vette el sokak kedvét attól, hogy lakáshitelt vegyenek fel. Ők most két dologgal szembesülhetnek: a bankok nagyon megválogatják, hogy kiknek adnak hitelt, ám ha valakit hitelképesnek találnak, az a válság előtti alacsony kamattal juthat pénzhez.

Sokan érdeklődnek a lakáshitelek iránt, ám ők most a korábbinál nehezebben juthatnak banki finanszírozáshoz. A bankok például óvatosabbak lettek az elfogadott jövedelmeket illetően, így a katás vállalkozók, az egyéni vállalkozók, az egyéni vállalkozók alkalmazottai, vagy éppen a válsággal leginkább érintett ágazatok munkavállalói – például turizmus, vendéglátás, autógyártás stb. – most bizony nagyon nehezen jutnak kölcsönhöz.

A második akadály a lakáshitelesek előtt a nagyobb önerő szükséglet, ugyanis míg a bankok korábban akár a vételár 70-80%-áig is meghiteleztek egy budapesti vagy nagyvárosi használt lakást, addig most 60-70% inkább a realitás. És ha ez még nem volna elég, a bankok értékbecslései is óvatosabbak lettek, így már többször előfordult, hogy a bank végül kevesebbre értékelt egy ingatlant, mint amennyit a vevő adott érte. Példa: valaki 40 millióért lefoglalózott egy budapesti lakást, amit a bank 35 millió Ft-ra értékelt. Így 70%-os hitelfedezeti aránnyal számolva a bank nem 28 millió Ft, hanem csak 24,4 millió Ft hitelt ad, vagyis 3,6 millió Ft-tal több saját forrás kell majd a vételhez. Ha az ingatlant a vevő már lefoglalózta, ám a plusz pénzt képtelen előteremteni, akkor pedig a foglaló bánhatja azt a rossz döntését, hogy nem a finanszírozó bank megkeresésével kezdte a lakásvásárlást.

Viszont, aki sikeresen veszi az előbbi akadályokat,
– Vagyis megfelelő összegű, a bankok által is elfogadott jövedelemmel rendelkezik, valamint
– kellő mennyiségű saját forrást tud előteremteni,
Az azt tapasztalhatja, hogy a legnépszerűbb lakáshitelek kamatszintje január óta bizony nem nőtt.

A 13 magyar bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint a legolcsóbb 15 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel havi törlesztője mindössze 540 Ft-tal magasabb most, mint január elején volt, míg ugyanez a kölcsön végig fix kamattal, éppen annyiba kerül most is.

Lakáshitelek havi törlesztője most illetve januárban

Van egy szegmens azonban, ahol látványos áremelkedést mutat a Bankmonitor kalkulátora, ez pedig az évente változó kamatozású hiteleknél látszik legjobban. Ha valaki változó kamatú lakáshitelt venne fel – változó kamatúnak hívjuk az egy éves, vagy ennél rövidebb kamatperiódusú kölcsönöket –, akkor azt látja, hogy egy ilyen, 15 millió Ft-os hitel havi törlesztője csaknem 9 ezer Ft-tal drágult, ami teljes visszafizetésben már 1,6 millió Ft különbség 2 évtized alatt. Ez persze nem sok lakáshitel-igénylőt érint, hiszen az új szerződéseknek alig 1%-a ilyen. A rövid kamatperiódusú hitelek drágulása annak köszönhető, hogy ezek kamata a BUBOR (bankközi forint hitelkamatláb, ami azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamaton adnának hitelt egymásnak különböző futamidőkre) alapján van megállapítva, ez pedig január óta jelentősen emelkedett.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés