Hitelből állampapírt? Milliós profit, miközben a hozam fizeti helyettünk a törlesztőket!

Hitelből állampapírt? Milliós profit, miközben a hozam fizeti helyettünk a törlesztőket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-11
 

Az állampapírral elérhető hozam jelenleg jócskán meghaladhatja egy hitel kamatköltségét, ami miatt okos pénzügyi tervezéssel akár hitelből is be lehet fektetni. Egy ilyen pénzügyi manőver azonban rendszerint kockázatos, jócskán lehetnek benne spekulatív elemek. Ott van például annak a kockázata, hogy a hitelt nem tudjuk rendben törleszteni, emiatt pedig az egész konstrukció borul. A Bankmonitor szakértői szerint azonban ez a kockázat kiiktatható, ugyanis az állampapír hozama fedezheti a hitel havi költségeit, így a rendszer „önfenntartó” lehet. Természetesen a sikerhez elengedhetetlen a pénzügyi fegyelem, akiből ez teljességgel hiányzik, az inkább ne is vágjon bele a dologba.

Hitelből befektetni? Normális esetben ez őrült ötletnek tűnik, a jelenlegi gazdasági helyzet azonban korántsem tekinthető normálisnak. A pénzpiacot nagyfokú bizonytalanság jellemzi – nem csak hazánkban, az egész világon. A háború és a magas infláció miatt nyoma sincs a COVID előtti évek nyugalmának: az MNB az áremelkedés felgyorsulására emelte az alapkamatot, amelyet a pénzpiaci hozamok is lekövettek. (A jegybanki alapkamat aktuális értéke 13 százalék, ugyanakkor jelenleg még ennél is magasabb 18 százalék tekinthető irányadó kamatszintnek.)

A gyors kamatemelkedés azonban még egyáltalán nem indok arra, hogy bárki hitelt igényeljen és a kapott összeget befektesse. A jelenlegi helyzet extrémitása abban rejlik, hogy kamatok egyáltalán nem egyenletesen emelkedtek: a lakossági jelzáloghitelek kamata jóval kisebb mértékben nőtt, mint a lakossági állampapírok hozama. Emiatt pedig egy könnyen kihasználható profitlehetőség jelent meg a hazai piacon.

A lehetőség pedig nem kicsi, mintegy 2,5 év alatt 3,5-5,5 millió forintot lehet nyerni 40 millió forint hitelösszeg felvételével, illetve annak befektetésével.

Hirdetés

Hirdetés

Miért lehet nyereséges jelzáloghitelből állampapírt vásárolni?

Érdemes külön-külön megvizsgálni a lehetőség befektetési és hitel lábát egyaránt. A vizsgálat során a Bankmonitor szakértői 40 millió forint szabad felhasználású jelzáloghitel igénylését és az összeg befektetését nézték végig.

Jelenleg a lakossági állampapírok kiemelkedő hozamának forrása a magas infláció. Éppen ezért érdemes egy inflációkövető lakossági állampapírt, a 2029/J PMÁP-ot választani. A papír kamata két részből áll: az adott időszakra érvényes inflációból és egy 1,5 százalékos kamatprémiumból.

2029/J PMÁP állampapír paraméterei az első három periódusban 40 millió Ft befektetés esetén

 

A kamatozás az első három periódusban az MNB inflációs várakozásai alapján az alábbi táblázat szerint alakulhat. Az inflációs várakozások 2024-re érdemben csökkennek, ezért nem érdemes hosszabb időtávot vizsgálni.

Negyven millió forint szabad felhasználású jelzáloghitelt jelenleg – a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor számításai alapján – 8,79 százalékos kamat mellett lehet igényelni 10 éves kamatperiódust választva. A havi törlesztőrészlet 20 éves futamidő esetén 354 506 forint lenne. Ez már önmagában is mutatja, hogy nem rossz a lehetőség, hiszen a havi törlesztőrészletet meghaladja a befektetés kamata.

Ráadásul a törlesztőrészlet nem csak kamatot tartalmaz, a tőketartozás is csökkenne 2025. márciusára 38,1 millió forintra. A nyereség kiszámításánál természetesen figyelembe kell venni a hitel előtörlesztési díját és az igényléshez kapcsolódó induló költségeket is. Illetve az állampapír visszaváltási díjáról sem szabad megfeledkezni: jelenleg ugyanis a papírt 99 százalékos árfolyamon váltja vissza a Kincstár a futamidő alatt. Ezek a tételek csökkenthetik a befektetésen elérhető profitot.

Ugyanakkor ott a lehetőség a kapott kamatok befektetésére is, ami az elérhető nyereséget növeli. A Bankmonitor szakértői abból indultak ki a számítás során, hogy 2029/J állampapíron éppen elérhető hozam 65 százalékát lehet elérni a kamatok befektetésekor. Mindezen tényezőket figyelembe véve egy ilyen megoldással könnyen elérhető 5,5 millió forint profit 2025. márciusára.

Mi kell a lehetőség kihasználásához?

Szükség van egy megfelelő értékű, tehermentes ingatlanra, a fedezetül felajánlott ingatlan értékének el kell bírnia a hitelösszeget. A jogszabály alapján egy lakáshitel igénylésnél a forgalmi értéknek legfeljebb 80 százalékát teheti ki a hitelösszeg, de ettől a bankok szigorúbb irányba eltérhetnek. Fontos, hogy a fedezet tehermentes legyen. Meglévő jelzálogjoggal terhelt ingatlant ugyanis a bankok jellemzően nem hiteleznek tovább.

Állampapír vásárlás 40 millió Ft jelzáloghitelből

Lényeges a megfelelő jövedelem: a hiteligénylő fizetésének ugyanis el kell bírnia a kölcsön törlesztőrészletét. A jogszabály alapján a 500 ezer forintot elérő fizetésnél a jövedelem fele fordítható legfeljebb egy legalább 10 évig fix kamatozású kölcsön törlesztőrészletére. Vagyis a példában szereplő kölcsön igényléséhez minimum 710 ezer forintos nettó jövedelem szükséges. (Fontos, hogy minimum szintről van szó, ettől ugyanis a bankok várhatnak nagyobb jövedelmet is.)

Meg kell érteni a konstrukcióban rejlő kockázatokat és ismerni kell a megfelelő lépéseket az egyes helyzetekben!

Van kockázat, de teljesen más szintű, mint a korábbi hasonló tippeknél

Sokakban komoly ellenérzés van ezzel a kombinációval szemben, ez nem is csoda, hiszen a 2008-as válság előtt is lehetett hallani a hitelből befektetés csodáiról. Aztán számos család a csőd szélére került a profit kergetése közben. Azt azonban tisztázni kell, hogy a jelenlegi helyzet teljesen más, mint korábban volt.

Forint hitelről van szó, a kölcsön kamata a választott időtávra fix, vagyis nem kell tartani a törlesztőrészlet jelentős emelkedésétől. A választott befektetési forma egy állampapír, a kamatok és a tőke lejáratkori visszafizetésére az állam vállal garanciát. Tehát nem kockázatos külföldi részvényekről van szó.

Ettől függetlenül természetesen felmerülhetnek bizonyos kockázatok. Ezek közül talán a legnagyobb a hitel pontos törlesztéséhez köthető. A kölcsönnel kapcsolatos törlesztés elmaradása ugyanis a konstrukció bedőléséhez vezethet. Szerencsére ezt a méregfogat is ki lehet húzni.

A befektetésből megfinanszírozható a havi törlesztőrészlet

A felvett kölcsönből félre lehet tenni az első négy hónap törlesztőrészletét, vagyis csak a maradék mintegy 38,5 millió forintból vásárolnának állampapírt. A félretett pénzből lenne rendezve a kötvény első kamatfizetéséig a hiteltörlesztés.

Ezt követően pedig mindig háromhavonta a hitel negyedéves költségeinek megfelelő összeg, mintegy 1,07 millió forint felszabadítható a befektetésből. Ezáltal a befektetés gyakorlatilag önfinanszírozóvá válik. Természetesen ennek a megoldásnak velejárója, hogy az elérhető nyereség csökken. Ez érthető is, hiszen valamivel kisebb összeg kamatozik a megtakarítási oldalon. Viszont a hiteltörlesztés biztonságban van, és még ezzel a megoldással is elérhető 40 millió forint jelzáloghitel felvételével mintegy 3,6 millió forint nyereség.

(Cikkünk a hvg.hu-n jelent meg.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés