Hitelből vennél használt autót? Néhány tipp, ami jól jöhet majd!

Hitelből vennél használt autót? Néhány tipp, ami jól jöhet majd!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-21 Frissítve: 2020-10-22
 

Jól fogynak a használt autók, pedig a magánimport a koronavírus korlátozások miatt most szinte teljesen leállt, ám a cégek jelenleg is gőzerővel hozzák be főleg Ausztriából és Németországból a járműveket. Mivel nagyon sokat nem tudják önerőből kifizetni egy autó vételárát, annak jártunk utána, hogy milyen hitelből oldható ez meg, illetve mire kell mindenképpen odafigyelni, ha banki finanszírozással vásárolnánk használt autót.

Egész tűrhetően muzsikál a hazai autópiac, legalábbis szeptemberben 11 449 darab új személyautó került forgalomba, ami 19%-kal múlja felül a tavaly szeptemberi eladásokat. Ennek ellenére a koronavírus azért mély sebeket ejtett, hiszen az első 9 hónap forgalma még így is ötödével múlja alul az egy évvel korábbit.

Ami a használt autók belföldi adásvételét illeti, itt ennél lényegesen kisebb az első 9 hónapban mért visszaesés, mindössze 2,1%-kal cserélt gazdát kevesebb autó (összesen 586 489 db), mint tavaly január és szeptember vége között. A népszerűségi listát 9 hónap utána az Opel Astra, a Suzuki Swift és Ford Focus hármas vezeti, az átírt autók 3/4-e azonban 10 évnél öregebb, vagyis a már most is 14,4 éves átlagéletkorú hazai autóállomány bizony tovább öregszik.

A magyar használt autók piacának sajátossága, hogy külföldről folyamatosan érkezik az utánpótlás, vagyis a vásárlók nagy része import autót választ, vásárol. A használtautó-import mértéke az idei év első kilenc hónapjában összesen 98 921 darab volt, 16 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában regisztrált 117 354-es mennyiségnél. A magánimport persze a tavaszi-nyári határzár, valamint a jelenlegi szigorítások miatt meglehetősen nehézkes, ám a vállalkozások ennek ellenére gőzerővel hozzák be a zömében osztrák és német autókat. Idén szeptemberben például 11 916 import személyautó került forgalomba Magyarországon, ami augusztushoz képest 23%-os emelkedés, viszont az egy évvel korábbitól 10%-kal marad el.

Hirdetés

Hirdetés

Autóhitel önerő nélkül

Aki autót vásárol magának, az sok esetben valamilyen banki finanszírozással teszi azt, ami az új autók esetében többnyire valamilyen kedvező lízingkonstrukció. A használt autóknál más a helyzet, itt magánimport esetében a lízing nem is nagyon jöhet szóba, de a magyar kereskedőktől vásárolt autóknál is inkább a személyi kölcsönből történő finanszírozás dívik a magánszemélyek esetében. Érthető, hiszen a személyi kölcsön szabad felhasználású, így ebből nem csak az autó vételárát, hanem az összes átírással kapcsolatos költséget is fedezni lehet, nem beszélve az első időszakban mindenképp felmerülő szervizeléssel kapcsolatos kiadásokról. Éppen az előbbiek miatt itt nincs szükség önerőre sem a vásárláshoz!

Kötöttségek nélkül

Mivel a személyi kölcsön szabad felhasználású, az igényléshez pedig nincs szükség fedezetre, a finanszírozás maga az autóval kapcsolatban semmilyen kötöttséget nem jelent. Vagyis a jármű szabadon kivihető külföldre, kölcsön adható vagy éppen értékesíthető, ami például a lízingnél már nem mondható el, hiszen ott a gépjármű a finanszírozó bank tulajdona. Ugyanezen oknál fogva a személyi kölcsönből vásárolt autónál nincs casco-kötési kötelezettség sem, bár azt azért hozzá kell tenni, hogy így viszont akkor is tovább kell fizetni a havi törlesztőket, ha az autót esetleg ellopják, vagy éppen totálkárosra töri a tulajdonosa.

Az autóvásárlásra felvett személyi kölcsön természetesen akár a futamidő előtt előtörleszthető, ha például a tulajdonos nem szeret elköteleződni egy bank felé, ám ennek díja van, ami általában a fennálló tőketartozás 1%-a. Vagyis egy 3 millió forintos tartozás idő előtti végtörlesztése 30 ezer forint kiadással jár, ami azonban akár lényegesen kevesebb lehet az egyébként kifizetendő kamatok összegénél. Érdemes lehet persze akár csak egy részét is előtörleszteni a hitelnek – ha van erre mód -, már csak azért is, mert évente 200 ezer Ft-ig ingyen lehet előtörleszteni. Igaz, ez 1%-os díjjal számolva mindössze 2 ezer Ft megtakarítást jelent, de aki a kicsit nem becsüli…

Hogyan válasszunk használt autót?

Amikor autóvásárlásra vesz fel valaki hitelt, akkor általában 3 dolog mentén történik a hitelösszeg megállapítása:

1. Mennyibe kerül a kiszemelt autó?
2. Milyen plusz költségeket kell még megfinanszírozni?
3. Mekkora havi törlesztőt tudunk, merünk bevállalni?

Az 1. pont érdekessége, hogy a legtöbb ember már eleve úgy vág bele a keresésbe, hogy van egy preferált márkája és modellje, amire vágyik. Éppen ezért, ha nem elég a pénze egy ilyen fiatalabb, kevesebbet futott autóra, akkor kompromisszumként inkább korosabbat választ, amiben persze több kilométer is van. Pedig érdemesebb lehet kihasználni az autós hirdetési portálok részletes keresőit, és a számunkra fontos paraméterek alapján szűrni – ülések száma, üzemanyag típusa, manuális vagy automata váltó, klíma, vonóhorog stb. -, majd a találatok közül a szimpatikusakat ellenőrizni a fórumokon, illetve elolvasni róluk minél több tesztet. Ezzel a módszerrel megtalálhatunk olyan modelleket is, amelyeket előtte esetleg nem is ismertünk, ám a szükségleteinknek éppen megfelelnek.

Persze használt autó vásárlásakor mindenképpen érdemes szakemberrel is kommunikálni, aki akár meg is nézi a kiválasztott darabot, kiszúrva az esetleges nagyobb hibákat, amelyeket az eladók nem mindig osztanak meg a potenciális vevőkkel.

Hogyan válasszunk hitelt?

A 3. pont legalább akkora fejtörést okozhat, mint az optimális használt autó megtalálása. Az úgynevezett adósságfék szabály határozza meg, hogy a jövedelmünk alapján legfeljebb mekkora havi törlesztőt vállalhatunk be, ám ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ezt ki is tudjuk majd gazdálkodni. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) alapján például egy átlagosnak számító 300 ezer Ft-os nettó jövedelem akár 50%-a is fordítható hiteltörlesztésre, ám nagy kérdés, hogy vajon képes lesz-e valaki a fél jövedelméből megélni több éven keresztül. Például 300 ezer Ft-os nettó jövedelemmel hiába vehető fel akár 7,5 millió Ft személyi kölcsön is 5 éves futamidőre – ez 148 ezer Ft fix havi kiadást jelent -, érdemes meggondolni, hogy elmegyünk-e a falig.

Egy 5 éves futamidejű autóhitel havi fizetnivalója 300 000 Ft havi nettó jövedelem esetén különböző hitelösszegekre

Éppen ezért célszerű hitelfelvétel előtt családi költségvetést készíteni, számszerűsítve a szabad, hiteltörlesztésre fordítható összeget. Majd a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával pillanatok alatt ellenőrizhető, hogy a szükséges hitelösszeghez milyen havi fizetnivaló tartozik különböző futamidők esetén.

Látni fogod, hogy például egy 3 millió Ft-os hitel esetében 3 éves futamidő esetén 92 600 Ft a legkedvezőbb havi törlesztő, míg ha ugyanezt 5 évre vennéd fel, akkor „csak” 59 000 Ft volna ugyanez. A hosszabb futamidőnek persze ára van, mert összességégében többet kell visszafizetned, ugyanis tovább használod a bank pénzét. Viszont ahogy már korábban írtuk, bármikor lehetőség van elő- vagy végtörleszteni, így akár idő előtt is letudható a banki kölcsön.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés