Hitelkártya: áldás vagy átok?

Hitelkártya: áldás vagy átok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-02
 

A hitelkártyával akár pénzt is kereshetünk a költéseinkkel, de komoly költségekbe is verhetjük magunkat, ha nem figyelünk oda. Segítünk, kiknek érdemes hitelkártyát igényelnie, és hogyan érdemes használni a plasztiklapot, hogy valóban csak az előnyeit élvezhessük.

A betéti kártyával szemben egy hitelkártyával átmenetileg bankunk pénzét használhatjuk, mégpedig díjmentesen. Az elköltött összeg után ugyanis nem kell kamatot fizetnünk mindaddig, amíg a felhasznált hitelkeret összegét a megadott határidőre teljes egészében visszafizetjük. Ráadásul a legtöbb hitelkártyával pénzt is kereshetünk, havonta akár több tízezer forintot. Mivel a bankok versenyeznek az ügyfelekért, így különféle kedvezményeket kínálnak a kártyabirtokosoknak.

A leggyakoribb, hogy vásárlásaink után az elköltött összeg bizonyos részét (általában 1-4 százalékát) pénzben, vagy levásárolható pontok formájában visszakapjuk a banktól. Sőt, a nagybankok kínálatában több olyan hitelkártyát is találunk, amelyeknél az átlagosnál magasabb pénzvisszatérítésre számíthatunk. Több hitelkártya meghatározott célú költéseknél (pl.: élelmiszerüzletben, vagy benzinkúton történő vásárlás) kínál folyamatosan kiemelkedően magas visszatérítést, míg vannak olyanok is, amelyeknél bizonyos időszakokra növelik meg jelentősen a vásárlások után járó visszatérítések százalékos mértékét (esetenként akár 10 százalékig is).

Az is bevett gyakorlat a bankok részéről, hogy bizonyos kiskereskedelmi vállalkozásokkal (pl.: könyvesbolt, drogéria stb.) megállapodást kötnek, így aki az adott üzletben használja a hitelkártyáját, az akár 10-20 százalékkal olcsóbban juthat hozzá bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz.

A dolog igazi szépsége pedig, hogy a kedvezményekért nem kell egyebet tennünk, mint vásárolni a plasztikkal. Így egy jól kiválasztott hitelkártyával, megfelelő használat mellett, nem csak pénzt kereshetünk, de még spórolhatunk is.

Számos előnye mellett azonban egy hitelkártyánál elengedhetetlen, hogy körültekintően bánjunk vele. Anélkül, hogy ismernénk a működését, ne kísérletezzünk, mert könnyen fájó emlékeket szerezhetünk.

  • Nem szabad elfelejteni, hogy a hitelkártyához kapcsolódó hitelkeret nem ajándék. Fontos szabály, hogy csak azt a pénzt költsük el, amit később gond nélkül vissza tudunk fizetni. Ez sokszor komoly önuralmat igényel, hiszen a bank által felajánlott hitelkeret általában jövedelmünk két-háromszorosát is eléri.
  • Alapvető szabály, hogy hitelkártyával ne vegyünk fel készpénzt (csak és kizárólag a legvégső esetben), mert ennek elég magas díja van, ráadásul ezek a műveletek nem élvezik a kamatmentességet.
  • A hitelkeretből történő költéseket mindig fizessük vissza a megadott határidőre. Ellenkező esetben súlyos kamatokkal (éves 30 százalék körüli) kell számolnunk. Persze előfordulhat, hogy ez valamilyen okból nem lehetséges. Ilyen esetekben legalább a minimum fizetendő összegről gondoskodjunk (ez általában a költéseink 5 százaléka, de legalább 2-5 ezer forint), amivel, ha a kamatokat nem is, de a késedelmi díjat (3-4 ezer forint) megúszhatjuk.

Díjak, költségek

Természetesen egy hitelkártyának is vannak költségei, viszont a legtöbbnél a széles kedvezmény-rendszernek köszönhetően, aktív kártyahasználat mellett a költségek többszöröse megtérül. Egyébként jellemzően a kártya éves díjával és/vagy havi számlavezetési díjjal (másként zárlati díj) kell számolni, de a rendszeres akcióknak köszönhetően sokszor ezek is megspórolhatóak. Az előbbieken felül előfordulhat, hogy külön fizetnünk kell a kártya kibocsátásáért, valamint a hitelkártyához kapcsolódó SMS tájékoztató szolgáltatásért. Ez utóbbi ugyan nem kötelező, viszont biztonsági szempontból kifejezetten hasznos. Ezért ezen nem érdemes spórolni, hiszen ha visszaélés történik a hitelkártyánkkal, azonnal értesülünk róla és rögtön meg is tudjuk tenni a szükséges intézkedéseket a letiltás érdekében.

Kinek érdemes?

Kinek éri meg hitelkártyát igénybe vennie? Tulajdonképpen bárkinek, aki készpénz helyett a bankkártyát részesíti előnyben és be tudja tartani a legfontosabb szabályokat. Nem kell egyebet tenni, mint átcsoportosítani a költéseket a vásárlási szokásainkhoz leginkább passzoló hitelkártyára. A már jól megszokott gyakorlat mindössze annyiban változik, hogy a betéti kártya helyett a hitelkártyát kell majd a jövőben fizetéskor használni.

Felkeltette a dolog az érdeklődésedet? Keresd meg a számodra legmegfelelőbbet kalkulátorunk segítségével!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés